ΗΠΑ

Ηττήθηκαν οι ΗΠΑ από τον εμπορικό πόλεμο στην Κίνα - Τι δείχνουν τα στατιστικά

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να έχει κηρύξει πόλεμο στην Κίνα, ωστόσο δεν υπολόγισε τις συνέπειες που θα έχει αυτό στους ίδιους τους Αμερικανούς.

Η αμερικανική οικονομία και οι Αμερικανοί καταναλωτές είναι οι μεγάλοι χαμένοι του εμπορικού πολέμου που διεξάγει η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εναντίον των βασικών εταίρων των ΗΠΑ, εκτιμούν οικονομολόγοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης και των πανεπιστημίων Πρίνστον και Κολούμπια.

Οι παρατηρήσεις αυτές των οικονομολόγων έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι οι δασμοί που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ σε κάποια εισαγόμενα προϊόντα δεν έχουν επηρεάσει την αμερικανική οικονομία.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές επωμίζονται το σύνολο των επιπτώσεων των δασμών», αναφέρουν η Μέρι Έιμιτι, ο Στίβεν Ρέντινγκ και ο Ντέιβιντ Ουάινστιν.

Το 2018 η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε δασμούς από 10 ως 50% σε εισαγόμενα προϊόντα συνολικής αξίας 283 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αντιδρώντας οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ, κυρίως η Κίνα, επέβαλαν δασμούς ύψους κατά μέσο όρο 16% σε αμερικανικά εξαγωγικά προϊόντα αξίας 121 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Αν και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις δεν έχουν καθοριστεί ακόμη, στη διάρκεια του 2018 στις ΗΠΑ καταγράφηκε σημαντική αύξηση στις τιμές των ενδιάμεσων αγαθών και των έτοιμων προϊόντων, σημαντικές αλλαγές στο δίκτυο της αλυσίδας παραγωγής, μείωση στην ποικιλία των εισαγόμενων προϊόντων και μεταφορά των δασμών στις εγχώριες τιμές των εισαγόμενων προϊόντων», τονίζουν οι οικονομολόγοι, επικαλούμενοι τη σημαντική αύξηση των τιμών των πλυντηρίων.

Σύμφωνα με τους ίδιους, στο τέλος του 2018 «οι δασμοί κόστιζαν στους Αμερικανούς καταναλωτές και τις αμερικανικές εισαγωγικές εταιρείες επιπλέον 3 δισεκατομμύρια τον μήνα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ