ΗΠΑ

ΗΠΑ: Πόσες ακόμα άστοχες προβλέψεις από τη Fed;

Η Fed δεν είχε προβλέψει την μεγάλη κρίση του 2018 ακόμα και λίγο πριν από το ξέσπασμά της και αυτή δεν ήταν η τελευταία φορά που θα έκανε λάθος προβλέψεις.

Την Παρασκευή συνέβη κάτι πρωτοφανές στα οικονομικά δεδομένα. Η Fed, έχοντας προαναγγείλει ήδη από το 2018 τρεις αυξήσεις επιτοκίων για φέτος, τις ακύρωσε και τις τρεις!

Αυτό από μόνο του βέβαια δεν είναι τόσο εξωφρενικό. Ωστόσο η αντίδραση των αγορών σε μια τόσο χαλαρή νομισματική πολιτική (που πρακτικά σημαίνει πρόσφορο έδαφος για κέρδη στις μετοχές) ήταν αυτή που προκάλεσε αίσθηση.

Τα χρηματιστήρια διεθνώς βούτηξαν απότομα, με Wall Street και Ευρώπη να καταγράφουν απώλειες της τάξεως του 2,5%.

Κανονικά μια τόσο dovish ρητορική από Fed (doves, «περιστέρια» θεωρούνται όσοι κεντρικοί τραπεζίτες ευνοούν χαλαρή νομισματική πολιτική) θα έπρεπε να χαρίσει τουλάχιστον 500 μονάδες στον Dow Jones.

Επομένως τι συνέβη; Αυτό που συνέβη, είναι πως η πλέον υπάκουη στο θέλημα Τραμπ για χαμηλά επιτόκια Ομοσπονδιακή Τράπεζα, είναι ανίκανη πια να «πείσει» τις αγορές.

Ο Τζερόμ Πάουελ σε μια συνεδρίαση-φιάσκο δήλωσε πως «δε βλέπει ύφεση στον ορίζοντα, τα μακροοικονομικά παραμένουν ισχυρά, ας είμαστε υπομονετικοί». Την ίδια ώρα όμως προανήγγειλε μηδενικές αυξήσεις επιτοκίων! Μια νομισματική πολιτική δηλαδή που εφαρμόζεται σε οικονομίες που βρίσκονται σε ύφεση και χρειάζονται «χώρο να πάρουν ανάσα».

Αν η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη είναι το καλπάζων άλογο που καυχιέται πως είναι, τότε θα μπορούσε (και θα έπρεπε) στην παρούσα φάση να αντέξει τουλάχιστον μία αύξηση επιτοκίων. Διαφορετικά αν η Κεντρική Τράπεζα εξαντλεί ένα τέτοιο εργαλείο-πυρηνικό όπλο σε περίοδο μη ύφεσης, τι θα κάνει όταν μια ύφεση χτυπήσει στα αλήθεια;

Οι αγορές το γνωρίζουν αυτό, και εν μέσω ενός γενικότερου αρνητικού κλίματος εμπορικού πολέμου- Brexit- παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, με πιο πρόσφατο το ηχηρό σήμα κινδύνου που εξέπεμψαν τα ομόλογα, δε φαίνονται να πείθονται από τα καθησυχαστικά σχόλια του Κεντρικού Τραπεζίτη.

Εξάλλου, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, από την κρίση του 2008 και μετά, έχει καταστεί τόσο «εθισμένο» σε χαλαρή νομισματική πολιτική και QE (Quantitive Easing - ποσοτική χαλάρωση/προγράμματα επαναγοράς ομολόγων, φθηνό χρήμα) που κοντεύει να πάθει... overdose.

Επίσης, η ίδια η Fed προ ολίγων εβδομάδων είχε υποβαθμίσει τη δική της πρότερη πρόβλεψη για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη του 2019!

Τέλος, και παρά τα καθησυχαστικά σχόλια του Πάουελ, η ίδια η Fed, πιο συγκεκριμένα το παράρτημα Νέας Υόρκης, διαψεύδει ουσιαστικά τον πρόεδρο της Τράπεζας, αφού δικός της σχετικός δείκτης που προβλέπει την πιθανότητα ύφεσης, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008! Τελικά, ποιος κοροϊδεύει ποιον;

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές