Κύπρος

Εποχή γεωπολιτικής ισχύος για την Κύπρο - Κύπριος ΥΠΑΜ: "Ενισχύεται η Εθνική Φρουρά" - "Περιμένουμε άρση του εμπάργκο από τις ΗΠΑ"

Είναι ξεκάθαρο πια πως η Κύπρος αναβαθμίζεται στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα, μετά από την ανακάλυψη του "χρυσού" κοιτάσματος σε στόχο της κυπριακής ΑΟΖ. Αποκαλυπτικός για τα όσα έρχονται είναι ο Κύπριος ΥΠΑΜ, Σάββας Αγγελίδης.

Με το αμερικανικό εμπάργκο όπλων να πλησιάζει στο τέλος του, όπως έχουμε αναφέρει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, και τις διεθνείς δυνάμεις που εμπλέκονται στην ανατολική Μεσόγειο να ενισχύουν συνεχώς τη δράση τους στην περιοχή, είναι δεδομένο ότι οι εξωτερικές απειλές δεν είναι παρά "κούφια" λόγια από μια απομονωμένη και συγχυσμένη αυταρχική δύναμη.

Η Εθνική Φρουρά αναβαθμίζεται στο πλαίσιο ενός ρεαλιστικού σε σχέση με τις δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας εξοπλιστικού προγράμματος δηλώνει στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης του στο AlphaNews.live ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου.

Ο Σάββας Αγγελίδης δηλώνει πως ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων της Δημοκρατίας είναι η αναβάθμιση της αεράμυνας, ενώ δεν κρύβει πως αν αρθεί το αμερικανικό εμπάργκο όπλων, η συγκεκριμένη αγορά ενδιαφέρει πάρα πολύ καθώς όπως λέει θεωρείται η καλύτερη αγορά για τέτοια συστήματα.

Τονίζει επίσης πως το γεγονός ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί τρέχουν απρόσκοπτα, δεν είναι συγκυριακό, αλλά αποτέλεσμα συγκεκριμένων ενεργειών της Λευκωσίας που έφεραν αποτελέσματα. Παράλληλα επισημαίνει τη σημαντικότητα των κοινών ασκήσεων της Εθνικής Φρουράς με το Ισραήλ.

Αποκαλυπτικός ο Κύπριος ΥΠΑΜ

Αυτούσιο το β’ μέρος της συνέντευξης:

Μιλήσαμε για τις υποδομές, μιλήσαμε για αυτά που υπάρχουν στα σκαριά με εταίρους μας στην ΕΕ, η Εθνική Φρουρά πώς μπαίνει σε όλο αυτό; Σκεφτόμαστε την αναβάθμιση της, νέα οπλικά συστήματα;

Η Εθνική Φρουρά, αν για παράδειγμα προχωρήσουμε στην αναβάθμιση της ναυτικής βάσης όπως έχω πει θα διαχειρίζεται αυτή τη βάση. Για να αναβαθμιστεί η βάση εξυπακούεται ότι θα έχει ένα τεράστιο όφελος επιχειρησιακά, οι εμπειρίες που θα αποκτηθούν, αλλά και οι γνώσεις για τη διαχείριση τέτοιων υποδομών.

Ταυτόχρονα και ανεξάρτητα όμως από όλα αυτά, έχουμε θέσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στην αναβάθμιση του εξοπλισμού μας είτε αυτό είναι για το ναυτικό, την αεροπορία αλλά και το στρατό ξηράς.

Είναι ζητήματα που μας απασχόλησαν από την πρώτη στιγμή πρέπει όμως να μπουν τα σωστά θεμέλια, ο σωστός προγραμματισμός έτσι ώστε αυτά να γίνουν εντός των δυνατοτήτων της ΚΔ και δεν μιλώ μόνο για τον προϋπολογισμό που έχουμε, γιατί είμαι ξεκάθαρος ότι εκτός από το συγκεκριμένο προϋπολογισμό που έχει οροφή, εκεί γίνονται ενέργειες έτσι ώστε στην επόμενη δεκαετία να γνωρίζουμε ότι εκτός του προϋπολογισμού χρειάζεται αυτό το ποσό ούτως ώστε να αναβαθμιστούν συγκεκριμένα πράγματα που αφορούν τους εξοπλισμούς.

Βάζουμε προτεραιότητες γιατί γνωρίζουμε ότι μπορεί να θέλουμε 10 και να ξέρουμε ότι και με τον καλύτερο προγραμματισμό αυτά τα 10 δεν μπορούμε να τα αποκτήσουμε άρα ξεκινούμε και λέμε χρειάζεται να δώσουμε προτεραιότητα σε αυτά.

Έχουμε μια αεροπορική βάση και συχνά λένε οι πολίτες, δεν έχουμε αεροπλάνα, δεν έχουμε πολλά ελικόπτερα. Όσο εξωπραγματικό και αν ακούγεται, σκεφτόμαστε κάτι τέτοιο;

Για να είμαι ειλικρινής δεν υπάρχει στον προγραμματισμό αγορά αεροσκαφών. Υπάρχει όμως κάτι το καλύτερο. Η αναβάθμιση της αεράμυνας. Αεροπορία πάλι. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Δεν χρειάζεται. Αν ήταν η απόλυτη ανάγκη σε αυτό το στάδιο. Αν ήταν η απόλυτη ανάγκη θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποιες ενέργειες. Δεν χρειάζεται. Όσα γίνονται γίνονται με σωστό προγραμματισμό, αν πάμε πίσω πολλά χρόνια όταν υπήρχαν και διαθέσιμα κονδύλια πολύ μεγαλύτερα, πάλι βλέπεις ότι στον προγραμματισμό δεν υπήρχε η αγορά αεροσκαφών.

Όλο αυτό με τα εξοπλιστικά προγράμματα που τρέχουν, σχετίζεται και με το αμερικανικό εμπάργκο όπλων;

Σίγουρα για να ασχολούμαστε με το εμπάργκο για να εργαζόμαστε για αναβάθμιση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μας ενδιαφέρει η αγορά των ΗΠΑ. Είναι κάτι το οποίο θα αξιολογήσουμε βέβαια όταν και εφόσον αποφασιστεί από τις ΗΠΑ. Όταν και εφόσον υπάρξει η άρση του εμπάργκο, τότε θα αξιολογήσουμε την αγορά των ΗΠΑ η οποία κακά τα ψέματα θεωρείται η καλύτερη αγορά για τέτοια συστήματα.

Μετά βάζω μέσα τον παράγοντα Ισραήλ. Νομίζω ότι όλοι έχουμε αντιληφθεί πόσο έχουν αναβαθμιστεί οι σχέσεις μας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας με τη γείτονα χώρα. Είχαμε και αγορά κάποιου εξοπλισμού από το Ισράηλ. Είχαμε και μια δήλωση από τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ ότι αν κάνουμε τον East-Med θα περιφρουρείτε από το στόλο τους.

Νομίζω ότι τέτοιες δηλώσεις δεν πρέπει να τις υποτιμά κανένας. Διότι όταν μιλούμε για ενεργειακή ασφάλεια αυτό είναι που πιστεύω όλοι να έχουμε κατά νου. Δηλαδή να υπάρχει η σωστή ενεργειακή υποδομή αλλά ταυτόχρονα για να μπορούμε να βλέπουμε τα θετικά αποτελέσματα πρέπει να υπάρχει ασφάλεια. Στα πλαίσια αυτά οι συνεργασίες που κάνουμε τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Αίγυπτο που έχουν κοινά συμφέροντα για την ανάπτυξη του πλούτου στην  περιοχή μας τότε χρειάζεται αυτή η ασφάλεια.

Δεν είναι το τέλος της όλης υπόθεσης αυτή η δήλωση, εργαζόμαστε καθημερινά μαζί με το Ισραήλ. Ενημερώνουμε το Ισραήλ για τις δικές μας προθέσεις, το ίδιο και το Ισραήλ, είναι κοινά τα συμφέροντα στο τέλος της ημέρας και πιστεύουμε ότι διασφαλίζονται και με αυτές τις δηλώσεις αλλά και τις ενέργειες που αναμένουμε ότι θα γίνουν ή και γίνονται καθημερινά για αυτό το σκοπό.

Πείτε μας μια ενέργεια που γίνεται σε επίπεδο συνεργασίας με το Ισραήλ.

Να το απομακρύνω λίγο από το ενεργειακό. Όπως έχετε πει οι σχέσεις μας με το Ισραήλ είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο και αναβαθμίζονται συνεχώς. Πάρα πολλές κοινές ασκήσεις γίνονται μαζί με το Ισραήλ και αφορούν και την αεροπορία και το στρατό ξηράς και το ναυτικό. Τι εξυπακούεται; εξυπακούεται μια εξοικείωση του στρατεύματος μας με το στρατό του Ισραήλ.

Εξοικειώνονται τα συστήματα μας με τα συστήματα τους. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να αξιολογήσουμε την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων και εμάς και του Ισραήλ. Οι ασκήσεις με άλλες χώρες έχουν αυτό τον σκοπό.

Όταν έχουμε ένα αξιωματικό της Εθνικής Φρουράς και ένα αξιωματικό του Ισραήλ και έχουν το ίδιο σενάριο σε μία άσκηση πώς θα επικοινωνήσουν, με ποιο τρόπο, με ποιο σύστημα, όλα αυτά δημιουργούν ένα πλαίσιο εξοικείωσης και καλύτερης συνεργασίας. Είναι ένα απτό παράδειγμα της καλής συνεργασίας. Η συνεργασία αυτή αφορά όλα τα υπουργεία.

Όλοι μαζί εργαζόμαστε για ένα σκοπό. Την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών μας ο καθένας με τον δικό μας ρόλο. Την ασφάλεια, την ενέργεια, την ανάπτυξη την ευημερία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών για παράδειγμα αυτές όλες οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει και βλέπετε τα αποτελέσματα των τριμερών συνεργασιών σε όλους τους τομείς, δεικνύει ότι αυτές οι συνεργασίες δίνουν τα σωστά μηνύματα. Ότι είναι για μοναδικό σκοπό την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή. Όταν ενδιαφέρεται για παράδειγμα η Αμερική να λαμβάνει μέρος στη συνεργασία Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας τα λέει όλα.

Την ίδια ώρα έχουμε και μια επιθετική Τουρκία απέναντι μας και πολλοί λένε ότι την κρίσιμη ώρα όλοι αυτοί με τους οποίους συνεργαζόμαστε, δεν θα είναι εκεί.

Την επιθετικότητα την αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα σε όλες τις μορφές της. Εμάς ο στόχος μας είναι να αξιολογούμε αυτή τη συμπεριφορά, να μην πανικοβάλουμε τον κόσμο, πολύ σημαντικό αλλά ταυτόχρονα εμείς να εργαζόμαστε για να βρίσκουμε τρόπους αντιμετώπισης. Θα μου πει κάποιος ότι είναι συγκυρίες και προχωρεί απρόσκοπτα το ενεργειακό. Μπορώ να απαντήσω ότι δεν είναι συγκυρίες. Αλλά δεν θα πω και πως το πετύχαμε να μην είναι συγκυρίες.

Θα σας πω με πάσα σοβαρότητα, ότι μας απασχολεί συνεχώς αυτή η συμπεριφορά και αφορά κυρίως και το κυπριακό πρόβλημα. Επειδή όλες οι καλές προθέσεις και η αποφασιστικότητα του Προέδρου, για να επαναρχίσει ένας διάλογος βρίσκει εμπόδιο αυτή την απρόβλεπτη συμπεριφορά. Στο τέλος της ημέρας όμως, εμείς με όποιες άλλες ενέργειες κάνουμε, συνεργασίες με χώρες, πετυχαίνουμε να δείξουμε ότι ελάτε και εσείς κοντά για να συζητήσουμε για το καλό όλων μας σε αυτή την περιοχή. Με το να υπάρχει απειλή από μόνο του δεν εξυπηρετεί στο να πετύχουμε το σκοπό που είναι η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ