Υγεία

Ενώσεις στον καφέ ίσως επιβραδύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη

Επιστήμονες από την Ιαπωνία σημειώνουν ότι ορισμένες ενώσεις στον καφέ θα μπορούσαν να επιβραδύνουν ή ακόμη και να σταματούν την πρόοδο του καρκίνου του προστάτη.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε την επίδραση της καχεόλης (kahweol) και της καφεστόλης (cafestol) - δύο ενώσεων του καφέ, στην ανάπτυξη όγκων σε ποντίκια. Αυτές οι δύο ενώσεις βρίσκονται στον εσπρέσο, αλλά απομακρύνονται από τον φιλτραρισμένο καφέ.

Οι ερευνητές συμφώνησαν ότι μπορεί ακόμη να είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι οι ενώσεις αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη στον άνθρωπο.

Ο επικεφαλής της μελέτης Hiroaki Iwamoto από το Kanazawa University ανέφερε: «Διαπιστώσαμε ότι η οξική καχεόλη και η καφεστόλη ανέστειλαν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στα ποντίκια, αλλά και οι δύο μαζί φάνηκε να λειτουργούν συνεργιστικά, οδηγώντας σε σημαντικά βραδύτερη στην ανάπτυξη των όγκων».

Οι ερευνητές είχαν αρχίσει με έξι ενώσεις που υπάρχουν στον καφέ. Δοκίμασαν τις ενώσεις σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του προστάτη σε τρυβλία petri καθώς και σε 16 εργαστηριακά ποντίκια, από τα οποία τέσσερα χρησιμοποιήθηκαν ως ομάδα σύγκρισης.

Ο Iwamoto εξήγησε: «Έπειτα από 11 ημέρες, οι όγκοι στα ποντίκια που δεν είχαν υποβληθεί σε θεραπεία είχαν αυξηθεί κατά 342%, ενώ οι όγκοι που έλαβαν θεραπεία με τις δύο ενώσεις είχαν αυξηθεί 167% σε σχέση με το αρχικό τους μέγεθος. Δηλαδή τα κύτταρα που υποβλήθηκαν σε αγωγή με οξική καχεόλη και καφεστόλη παρουσίασαν βραδύτερη ανάπτυξη σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου».

Υποσχόμενα μόρια

Ο Iwamoto πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια πιλοτική μελέτη, έτσι η εργασία δείχνει ότι η χρήση αυτών των ενώσεων είναι επιστημονικά εφικτή, αλλά χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. Αυτό σημαίνει ότι τα ευρήματα δεν μπορούν ακόμα να εφαρμοστούν στον άνθρωπο. Πάντως, παρατηρήσαμε μειωμένη ανάπτυξη και των μεταμοσχευμένων ογκοκυττάρων, γεγονός που δείχνει ότι τα δύο συστατικά έχουν επίδραση και σε ανθεκτικά καρκινικά κύτταρα στις υπάρχουσες θεραπείες».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Prostate»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ