Αρχείο

Αρμάδα από πολεμικά πλοία Γαλλίας-ΗΠΑ-Βρετανίας κάνει ασκήσεις στο Ιόνιο - Ακολουθεί η Α.Μεσόγειος

Του Ειδικού Συνεργάτη

«Μυστήρια» ναυτική άσκηση πραγματοποιείται στο Ιόνιο πέλαγος από μια αρμάδα πολεμικών πλοίων από Αυστραλία, Δανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Βρετανία και ΗΠΑ, με επικεφαλής το γαλλικό αεροπλανοφόρο Ντε Γκώλ, η οποία έβαλε σήμερα ρότα για την Α.Μεσόγειο, σε μια κίνηση που υποκρύπτει πάρα πολλά για τη στρατηγική του ΝΑΤΟ σε σχέση με τα ενεργειακά και την κόντρα με την Τουρκία.

https://twitter.com/ContactIdbam/status/1104982437837393921

Σήμερα ήταν η τελευταία ημέρα των ασκήσεων που πραγματοποιήθηκαν με «σιγή ασυρμάτου» στα μέσα ενημέρωσης (άγνωστο το γιατί) και αφορούσε εκτεταμένη δράση της  πολυεθνικής ομάδας μάχης του γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle Carrier Group στο Ιόνιο Πέλαγος και την ανατολική ακτή της Σικελίας.

Αυτήν την στιγμή η δύναμη αυτή κινείται «πρόσω ολοταχώς» στην Α.Μεσόγειο ενώ η ομάδα μάχης του γαλλικού αεροπλανοφόρου έχει τελικό προορισμό τον Ινδικό Ωκεανό  στην επιχείρηση "Clemenceau".

Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η όλη κίνηση αφορά πιθανότατα και την κόντρα ΗΠΑ και Τουρκίας, η οποία εισέρχεται σε άλλη διάσταση μετά «την απελευθέρωση των όπλων» από το Αμερικανικό πεντάγωνο και τον ίδιο το SACEUR, ο οποίος στην βασική συμβουλή του προς τον Λευκό Οίκο, στοχοποιεί ευθέως την Άγκυρα θέτοντας θέμα για πρώτη φορά, για την πραγματική αφοσίωση των Τούρκων στην συμμαχία.

Οι λόγοι;

Πρώτον οι δηλώσεις του Ομέρ Τσελίκ, εκπροσώπου του ΑΚΡ, προς τον Τραμπ που βάζουν "φωτιά":

«Οι επικρίσεις των ΗΠΑ σχετικά με τη συμφωνία της Τουρκίας για την αγορά ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 έχουν πάει πολύ μακριά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας σήμερα Δευτέρα.

«Οι παρατηρήσεις και οι πιέσεις έχουν ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα ο Omer Celik, κυβερνητικός εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ).

«Έχουν φτάσει σε ένα "παράλογο" σημείο να μας υποδεικνύουν οι ΗΠΑ να ακυρώσουμε τη συμφωνία για να μας πουλήσουν μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35, κάτι που δεν είναι ανάλογο με έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Celik.

«Οι σύμμαχοι μπορούν να λύσουν τα ζητήματα μιλώντας», είπε, προσθέτοντας ότι κανείς δεν μπορεί να απειλήσει την Τουρκία.

Δεύτερον, Ρωσοτουρκική ναυτική άσκηση στην Μαύρη Θάλασσα:

Τουρκικά και ρωσικά πολεμικά πλοία διεξήγαγαν κοινές ασκήσεις από τις 6 έως τις 8 Μαρτίου στην Μαύρη Θάλασσα, με στόχο τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας σε πιθανές περιοχές κινδύνου.

Συγκεκριμένα, από τις 6 έως τις 8 Μαρτίου, ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, μαζί με πολεμικά πλοία του τουρκικού ναυτικού, διεξήγαγε ασκήσεις, με στόχο τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας σε πιθανές περιοχές κινδύνου.

«Τα πληρώματα δύο ρωσικών πλοίων (σ.σ. "Vasily Bykov" και "Valentin Pikul") στη ναυτική βάση του Νοβοροσίσκ, στη Μαύρη Θάλασσα, συμμετείχαν στην κοινή άσκηση Τουρκίας-Ρωσίας "PASSEX", με τα πληρώματα των τουρκικών πλοίων "Burgazada" και "Akcay"» δήλωσε ο εκπρόσωπος του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, Αλεξέι Ρουλιόφ.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την άρνηση του Ερντογάν να αποδεχθεί όλα τα αιτήματα των ΗΠΑ, έχει προκαλέσει μεγάλη οργή και αναστάτωση στις ΗΠΑ και κυρίως στο «βαθύ» αμερικανικό κράτος που έχει πάρει τις αποφάσεις σχετικά με τον Ερντογάν και ίσως και την Τουρκία, διότι ο «κίνδυνος» με μια χώρα σαν αυτή θα παραμονεύει και στο μέλλον, γεγονός που δεν αποδέχεται πλέον η δύση.

Εκτιμήσεις Ελλήνων αμυντικών αναλυτών αναφέρουν ότι αυτή τηστιγμή έχει δημιουργηθεί για την Τουρκία, μια κατάσταση παρόμοια με αυτή του 1919, όταν οι δυτικοί ήθελαν τον διαμελισμό αυτής της χώρας που δεν εξυπηρετεί πλέον τα συμφέροντα τους και την αντικατάσταση της με το Κουρδιστάν και ίσως μια ενισχυμένη Ελλάδα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ