Ελληνοτουρκικά

Διάβημα του ΥΠΕΞ στον Τούρκο πρέσβη για το συμβάν με τον Τσίπρα - Πέρασε μια ολόκληρη ημέρα για να προχωρήσει η Αθήνα σε αυτή την κίνηση!

Διάβημα διαμαρτυρίας επέδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών στον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα για το περιστατικό παρενόχλησης του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρωθυπουργό στο Αγαθονήσι από τουρκικά μαχητικά, μια είδηση που επιβεβαιώνει την χθεσινή αναφορά του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ.

Βέβαια πέρασαν 24 ώρες για να προχωρήσει η Αθήνα σε αυτή την κίνηση. Οι Τούρκοι έχουν ξεσαλώσει στο Αιγαίο και χρειάζεται σοβαρότερη προσέγγιση σε αυτό το ζήτημα.

Ήδη από χθες το μεσημέρι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συγκέντρωνε τα στοιχεία που θα περιελάμβανε το διάβημα.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται:

α) Το ίχνος του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρωθυπουργό, στο οποίο φαίνεται και το γεγονός ότι το ελικόπτερο αναγκάστηκε να κατέβει στα 500 πόδια έως ότου τα ελληνικά μαχητικά F 16 σπεύσουν για την αναχαίτιση των τουρκικών F 4).
β) Το ίχνος των τουρκικών F 4 που δείχνει σαφώς την κατεύθυνση που είχαν προς Αγαθονήσι.
γ) Το σύνολο των χθεσινών παραβιάσεων, 47 τον αριθμό, που αποτελεί ρεκόρ ανήμερα της 25ης Μαρτίου, τουλάχιστον από το 2009.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω –πρωτοφανές- περιστατικό είχε αποκαλύψει, χθες Δευτέρα, ο πρωθυπουργός κατά τις δηλώσεις του από το ακριτικό νησί, όπου βρέθηκε για τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου.

«Τουρκικά μαχητικά ανάγκασαν το ελικόπτερο που με μετέφερε να κάνει χαμηλούς ελιγμούς. Ίσως λόγω της ημέρας θέλησαν να συμμετάσχουν στους εορτασμούς», είπε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για ανόητες ενέργειες.

«Ανάγκασαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινα να χαμηλώσει την πτήση μέχρι να αναλάβουν τα μαχητικά μας. Πρέπει να ξέρουν ότι οι ανόητες αυτές ενέργειες δεν έχουν κανένα νόημα. Χαλάνε κηροζίνη και βενζίνη τζάμπα» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Πώς σημειώθηκε η πρόκληση

Στις 10:50, το πρωθυπουργικό ελικόπτερο και καθώς ήταν στο σκέλος της πτήσεως από Αθήνα προς το Αγαθονήσι, ο πιλότος του έλαβε εντολή από το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικού Ελέγχου (ΕΚΑΕ) της Λάρισας, να αλλάξει ύψος και να κατέβει στα 500 πόδια (περίπου 160 μέτρα) από την επιφάνεια της θαλάσσης καθώς 4 μίλια βορειότερα και προς τα ανατολικά το πλησίαζε ένα «ζευγάρι» εκσυγχρονισμένων τουρκικών μαχητικών F-4E Phantom/Terminator. Την ίδια ώρα, και για λόγους ασφαλείας του πρωθυπουργικού ελικοπτέρου, απομακρύνθηκε από την ευρύτερη περιοχή, καθώς ο Έλληνας ελεγκτής αεραμύνης του ΕΚΑΕ το κατηύθυνε προς την περιοχή των νήσων Αρκιών όπου έκανε κύκλους πετώντας πάντα στα 500 πόδια.

Ταυτοχρόνως μεταξύ του πρωθυπουργικού ελικοπτέρου και των τουρκικών μαχητικών παρενεβλήθησαν τα μαχητικά αεροσκάφη της ελληνικής αεραμύνης που είχαν απογειωθεί για τον σκοπό αυτό από τα προκεχωρημένα αεροδρόμια της Σκύρου και του Καστελλίου Κρήτης, ενώ ενεργοποιούνταν χωρίς να απογειωθούν και τα «ζευγάρια» ετοιμότητος από αεροπορικές βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στην ηπειρωτική χώρα. Τα ελληνικά μαχητικά αναχαίτισαν τα τουρκικά που απομακρύνθηκαν από το FIR Αθηνών επιστρέφοντας στο δικό τους, οπότε και δόθηκε εντολή στον πιλότο του πρωθυπουργικού ελικοπτέρου να επιστρέψει στην κανονική πτήση του και να προσγειωθεί στο Αγαθονήσι, όπερ και εγένετο, στις 11:05, χωρίς άλλες έκνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες.

Πάντως, η Άγκυρα αρνήθηκε πως μαχητικά της παρενόχλησαν το πρωθυπουργικό ελικόπτερο. «Πηγές ασφαλείας αναφέρουν ότι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη δεν ενεπλάκησαν σε καμία παρενόχληση, όπως υποστήριξε ο Έλληνας πρωθυπουργός και κάποια ξένα ΜΜΕ», μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού. «Τα αεροσκάφη εκτελούσαν τα συνηθισμένα καθήκοντά τους» προσέθεταν οι ίδιες πηγές ασφαλείας στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Μπαράζ παραβιάσεων

Ωστόσο, η παρενόχληση του ελικοπτέρου του πρωθυπουργού, ήταν μόνο μια από τις προκλήσεις της Άγκυρας τη Δευτέρα. Ειδικότερα, τρεις σχηματισμοί με δύο «ζευγάρια» μαχητικών αεροσκαφών F-16, καθώς και ένα «ζευγάρι» εκσυγχρονισμένων μαχητικών αεροσκαφών F-4E Phantom/Terminator, καθώς και δύο μεμονωμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 που ανήκουν στην Αεροπορία των Ναυτικών Δυνάμεων της γείτονος, συνολικώς 8 αεροσκάφη, από τα οποία κανένα δεν ήταν οπλισμένο, πραγματοποίησαν 5 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) του FIR Αθηνών και 47 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ), στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Από τις προαναφερθείσες παραβιάσεις του ΕΕΧ οι 29 πραγματοποιήθηκαν από τα δύο CN-235 και οι υπόλοιπες 18 από τους σχηματισμούς των μαχητικών αεροσκαφών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...