Αρχείο

Εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός - Μεγάλη προσωπικότητα της εκκλησίας

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός εκοιμήθη , υποκύπτοντας στην ασθένειά του σήμερα μετά από χρόνια μάχης με καρκίνο. Για μέρες τώρα, η υγεία του είχε κάνει μια στροφή προς το χειρότερο. Κάποιοι κληρικοί έλαβαν μηνύματα που τους ενημερώνουν για την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου.

Στη Μελβούρνη, ο θάνατος ανακοινώθηκε από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Terens Quick σε λειτουργία επί της Ελληνικής Ημέρας Ανεξαρτησίας στο Ελληνικό Προξενείο, όπου βρέθηκε και ο Γιώργος Βαρεμένος. Ένα λεπτό σιγής τηρήθηκε για την προσωπικότητα αυτή της εκκλησίας που ίδρυσε πολλές ελληνικές εκκλησίες, γηροκομεία και σχολεία στην Αυστραλία.

Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης και σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης μέχρι τα τέλη του 1957. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στη Συστηματική Θεολογία και τη Φιλοσοφία της Θρησκείας στη Βόννη της Γερμανίας (1958-1966). Μετά την επιστροφή του από τη Γερμανία, διορίστηκε ηγούμενος της ιστορικής πατριαρχικής μονής των Βλατάδων Θεσσαλονίκης, κάτι που είχε ζητήσει η Ιερά Σύνοδος της Κωνσταντινούπολης για να συνδράμει σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες της τοπικής Θεολογικής Σχολής. Εκλέχτηκε ομόφωνα από την Ιερά Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης ως Μητροπολίτης  και Εξάρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το Άγιον Όρος το 1970, πριν ψηφιστεί ομόφωνα Αρχιεπίσκοπος της Αυστραλίας πέντε χρόνια αργότερα.

Έφθασε στο Σίδνεϊ τον Απρίλιο του 1975 και δημοσίευσε ευρέως άρθρα πανω στη συστηματική θεολογία και εκκλησιολογία σε διεθνή θεολογικά περιοδικά και εκπροσώπησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις Συνελεύσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών και στους διμερείς διαλόγους.

Από το 1975 δίδαξε επίσης την Ορθόδοξη Θεολογία και την πνευματικότητα στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Εκλέχθηκε ομόφωνα το 1980 από όλους τους εκπροσώπους των Ορθοδόξων Εκκλησιών ως Πρόεδρος  στον επίσημο Θεολογικό Διάλογο με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, ενώ Συμπρόεδρος του, ο Καρδινάλιος Γιοχάνες Βίλεμπραντς, διορίστηκε από το Βατικανό.

Ο Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός ήταν επίσης ο Κοσμήτορας και Δάσκαλος του Ελληνικού Ορθόδοξου Θεολογικού Κολλεγίου του Αγίου Ανδρέα, όπου δίδαξε τη Συστηματική Θεολογία.

Ως ποιητής έχει 37 συλλογές ποίησης και έχει συμβάλει σημαντικά στην ευρωπαϊκή κουλτούρα.

Πληροφορηθείς ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας, στην οποία χοροστάτησε στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν.Ευαγγελισμού την Θεοτόκου Βαφεοχωρίου, την κοιμηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού, τέλεσε, αμέσως μετά την λειτουργία, Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.

 

https://www.facebook.com/ecumenicalpatriarchate/videos/2328513533846652/

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές