Κόσμος

Είχε ταξιδέψει σε Τουρκία και Βουλγαρία ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τον 28χρονο άνδρα που σκόρπισε τον θάνατο στην Νέα Ζηλανδία. Έρευνα στην Βουλγαρία, συναγερμός στην Τουρκία.

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση του μακελειού στην Νέα Ζηλανδία, καθώς πληροφορίες από τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο 28χρονος δράστης της επίθεσης είχε βρεθεί στην Τουρκία και μάλιστα για αρκετό διάστημα!

Την αποκάλυψη κάνει η τουρκική Daily Sabah, η οποία τονίζει πως ο Μπρέντον Τάραντ, που μετέδιδε live στο Facebook την αιματηρή επίθεση, ταξίδεψε στην χώρα πολλές φορές και μάλιστα μία από αυτές έμεινε για μεγάλο διάστημα στην Τουρκία.

«Πιστεύουμε πως ο ύποπτος ίσως ταξίδεψε και σε άλλες χώρες της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής», τόνισε αξιωματούχος, προσθέτοντας πως η Τουρκία ερευνά τις κινήσεις και τις επαφές του όσο ήταν στη χώρα.

Νωρίτερα, πηγές ανέφεραν πως ο 28χρονος είχε ταξιδέψει στην Ασία και την Ευρώπη μεταξύ 2009 – 2011, εργαζόμενος ως personal trainer.

Έρευνα και στην Βουλγαρία για τον δράστη του μακελειού στην Νέα Ζηλανδία

Οι αρχές της Βουλγαρίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ξεκίνησαν έρευνα σχετικά με τα κίνητρα της επίσκεψης στη Βουλγαρία τον Νοέμβριο του 2018 του ακροδεξιού εξτρεμιστή, που διέπραξε την πολύνεκρη επίθεση εναντίον δύο τεμενών στη Νέα Ζηλανδία.

Ο φερόμενος ως δράστης, ένας Αυστραλός ηλικίας 28 ετών, που αιματοκύλισε την πόλη του Κράιστσερτς, είχε διαμείνει στη Βουλγαρία το διάστημα «9ης- 15ης Νοεμβρίου 2018», επισήμανε ο γενικός εισαγγελέας της Βουλγαρίας Σοτίρ Τσατσάροφ.

Έρευνα ξεκίνησε για να καθοριστεί εάν «η εκδοχή που εκείνος παρουσίασε, σύμφωνα με την οποία ήθελε να ανακαλύψει ιστορικά αξιοθέατα και να μελετήσει την ιστορία των βαλκανικών χωρών, είναι σωστή ή εάν είχε άλλους στόχους», εξήγησε ο εισαγγελέας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μλάντεν Μαρίνοφ ανέφερε ότι η έρευνα στοχεύει να αποσαφηνίσει «τα κίνητρα» της επίσκεψης του Αυστραλού και τις ενδεχόμενες «επαφές με άλλα πρόσωπα».

Στα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι βουλγαρικές αρχές δεν υπάρχουν «δεδομένα τρομοκρατικής δράσης και επαφών αυτού του προσώπου στη Βουλγαρία», διευκρίνισε ο εισαγγελέας.

Οι ερευνητές, εξάλλου, έχουν ήδη στη διάθεσή τους συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τη διαμονή του στη Βουλγαρία: Αφίχθη στη Σόφια από το Ντουμπάι την 9η Νοεμβρίου, ενοικίασε ένα όχημα τη 10η Νοεμβρίου και «επισκέφθηκε ιστορικά αξιοθέατα» σε 10 περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον εισαγγελέα.

Έφυγε από τη Βουλγαρία τη 15η Νοεμβρίου με πτήση για το Βουκουρέστι, όπου ενοικίασε ένα αυτοκίνητο για να επισκεφθεί την Ουγγαρία, διευκρίνισε ο ίδιος.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Αυστραλός μετέβη στη νοτιοανατολική Ευρώπη: σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είχε επίσης επισκεφθεί, για σύντομο χρονικό διάστημα, τα Βαλκάνια το διάστημα 28ης-30ης Δεκεμβρίου του 2016, όπου ταξίδεψε με λεωφορείο στη Σερβία, στην Κροατία, στο Μαυροβούνιο και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Η Βουλγαρία διευκρινίζει ότι βρίσκεται σε επαφή στο πλαίσιο αυτής της έρευνας με τις αρχές στις ΗΠΑ, στη Νέα Ζηλανδία, στην Αυστραλία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στη Σερβία και στο Μαυροβούνιο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...