Υγεία

Είστε μεσήλικας και βλέπετε πολλή τηλεόραση; Δείτε από τι κινδυνεύετε

Η πολύωρη θέαση της τηλεόρασης από ότι φαίνεται δεν είναι επιβλαβής μόνο για τα μικρά παιδιά, αφού και οι μεσήλικες κινδυνεύουν με απώλεια μνήμης όταν το παρακάνουν συχνά στο πόσο χρόνο περνούν μπροστά της.

Οι άνθρωποι άνω των 50 ετών, που βλέπουν πάνω από 3,5 τηλεόραση, εμφανίζουν ταχύτερη μείωση μνήμης τους, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Οι ερευνητές με επικεφαλής την Daisy Fancourt από το University College London, μελέτησαν 3.662 άτομα άνω των 50 ετών (η μέση ηλικία ήταν 67 ετών).

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έβλεπαν καθημερινά, κατά μέσο όρο, πάνω από 3,5 ώρες τηλεόραση, εμφάνιζαν μετά από μια εξαετία χειρότερες μνημονικές επιδόσεις στα σχετικά τεστ.

Όσοι έβλεπαν λιγότερες από 3,5 ώρες την μέρα, είχαν κατά μέσο όρο 4-5% χειρότερη μνήμη μετά από έξι χρόνια, ενώ η μείωση έφθανε το 8-10% για όσους έβλεπαν πάνω από 3,5 ώρες.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η παρακολούθηση της τηλεόρασης μειώνει τον πολύτιμο χρόνο που οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αφιερώνουν σε άλλες δραστηριότητες, όπως το διάβασμα, που βοηθά στη διατήρηση της μνήμης.

Λιγότερο παθητικές και πιο διαδραστικές δραστηριότητες μπροστά από μία οθόνη, όπως η χρήση του διαδικτύου και το παίξιμο βιντεοπαιγνιδιών, μπορούν να αποφέρουν περισσότερα γνωσιακά οφέλη (π.χ. βελτιωμένη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων) από ό,τι το να κάθονται απλώς και να βλέπουν μια τηλεοπτική εκπομπή.

«Παρόλο που η τηλεόραση μπορεί να προσφέρει επίσης οφέλη όπως από την παρακολούθηση ντοκιμαντέρ ή να αποτελεί ένα τρόπο χαλάρωσης από το στρες, τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι οι ενήλικες άνω των 50 ετών καλά θα κάνουν να προσπαθούν να εξισορροπούν την παρακολούθηση τηλεόρασης, με άλλες πιο ενεργητικές δραστηριότητες», δήλωσε η Fancourt.

Η ειδικός είπε ότι η τηλεόραση μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ