Κύπρος

Διεθνής στρατιωτική "ασπίδα" στην Κύπρο - Οριστικό: Αναβαθμίζονται οι βάσεις σε Μαρί & Πάφο - Πιθανή μεταστάθμευση μαχητικών αεροσκαφών

Αποκαλυπτικός για το πως Κύπρος και Γαλλία εργάζονται για την αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί, σε διμερές επίπεδο, αλλά και στο πλαίσιο της Κοινής Ευρωπαϊκής Άμυνας είναι ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου σε αποκλειστική συνέντευξη του στο AlphaNews.live.

Ο Σάββας Αγγελίδης ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτής της αναβάθμισης το Μαρί θα μπορεί να εξυπηρετεί μεγάλους στόλους, ενώ αποκαλυπτικός ήταν και σε ότι αφορά την αμυντική συνεργασία με τη Γερμανία και την επικείμενη αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης στην Πάφο.

Η Κύπρος θα προστατεύεται και από μια "γαλλική ασπίδα", όπως έχουμε γράψει εδώ και καιρό, καθώς τα σχέδια συμπεριλαμβάνουν τη μεταφορά υπερσύγχρονων ραντάρ και την κατακόρυφη αναβάθμιση αεροναυτικών βάσεων.

Κατακόρυφη αναβάθμιση της Κύπρου σε θέματα άμυνας και ασφάλειας υπό την «ομπρέλα» της Γαλλίας. Λίγες μέρες αφού εντοπίστηκε φυσικό αέριο στον στόχο «Γλαύκος» της κυπριακής ΑΟΖ, η Λευκωσία αποκτά υπερσύγχρονα ραντάρ και αναβαθμίζει δύο βάσεις, προς διαφύλαξη των ενεργειακών συμφερόντων.

Κύπρος και Γαλλία ενώνουν δυνάμεις στα θέματα ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως ο ίδιος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στο AlphaNews.live κατά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Κύπρο στο πλαίσιο της Συνόδου των Med 7, σφραγίστηκαν όλες οι απαραίτητες συμφωνίες που απαιτούνται ώστε το επόμενο διάστημα η συνεργασία σε αυτούς τους τομείς να πάρει σάρκα και οστά με συγκεκριμένο πλέον τρόπο.

Οι συμφωνίες που αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια περιλαμβάνουν:

  • Eγκατάσταση υπερσύγχρονου γαλλικού ραντάρ στο Τρόοδος για καλύτερη επιτήρηση της περιοχής. Εμπειρογνώμονες θα επισκεφθούν την Κύπρο για να εξετάσουν την αναβάθμιση των ραντάρ που βρίσκονται στον Όλυμπο.
  • Συνεργασία των δύο χωρών για αναβάθμιση της ναυτικής Βάσης Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί και της Αεροπορικής Βάσης Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο.

https://www.youtube.com/watch?v=qsbiUSAEs8M

Αυτούσια η Συνέντευξη:

Να αρχίσουμε από τη μεγάλη κινητοποίηση που υπάρχει σε επίπεδο αμυντικής διπλωματίας που υπάρχει το τελευταίο διάστημα, τόσο με τη Γαλλία όσο και με τη Γερμανία όπου είχαμε την επίσκεψη της Γερμανίδας ομολόγου σας. Είναι αυτό μέρος μιας νέας φιλοσοφίας ασφαλείας που επιχειρεί να οικοδομήσει η Κυπριακή Δημοκρατία;

Θέλω να σας αναφέρω πως αυτά τα αποτελέσματα είναι λόγω μιας σειράς ενεργειών που έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν και την τακτική και πολιτική που ήθελε να ακολουθήσει η Κυβέρνηση από την πρώτη πενταετία. Είναι μία σειρά ενεργειών οι οποίες ξεκίνησαν μπορούμε να πούμε με τριμερείς συνεργασίες με χώρες της περιοχής μας που μοναδικό σκοπό έχουν με τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των χωρών να δημιουργηθεί το σωστό υπόβαθρο ούτως ώστε ο πυλώνας σταθερότητας που λέμε να λάβει σάρκα και οστά. Η αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων μας με κοινές ασκήσεις με αυτές τις χώρες, η ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών. Αλλά είναι η απόφαση της ΚΔ για να συμμετέχει στην PESCO της ΕΕ. Είναι μια νέα στα πλαίσια της κοινής πολιτικής για άμυνα και ασφάλεια της ΕΕ που στόχο έχει με το πρόγραμμα της PESCO ο βασικός στόχος είναι η προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας και η εγγύηση της ασφάλειας προς τους πολίτες μας. Μέσω της PESCO δημιουργείται μια σειρά προγραμμάτων που έχουν σχέση με την αναβάθμιση της στρατιωτικής βιομηχανίας αλλά και της επιχειρησιακής ετοιμότητας και αυτό μέσω της τεχνολογίας, μέσω της επένδυσης σε αυτούς τους τομείς. Είναι μονόδρομος το να συνεργαζόμαστε με αυτές τις χώρες που συμμετέχουν στη PESCO. Στα πλαίσια αυτά είναι και υποχρέωση μας να συνεργαζόμαστε με αυτές τις χώρες οι οποίες έχουν ηγετικές θέσεις στην διεκπεραίωση αυτής της αποστολής να συζητούμε συνεχώς για την αναβάθμιση και τη συμμετοχή της Κύπρου στα προγράμματα της PESCO. Σε καμία περίπτωση αυτή η σχέση που εμπίπτει στα ευρωπαϊκά προγράμματα δεν εμποδίζει τη διμερή σχέση με αυτές τις χώρες και είναι γεγονός ότι τόσο με τη Γερμανία αλλά και με τη Γαλλία υπάρχει ενδιαφέρον να συμβάλουν στην σταθερότητα της περιοχής και η συμμετοχή τους μαζί με την ΚΔ και τις ένοπλες δυνάμεις στη διεκπεραίωση της αποστολής μέσω των προγραμμάτων της PESCO εξυπηρετεί και τα προσωπικά ενδιαφέροντα και συμφέροντα των τριών χωρών στο διμερές επίπεδο. Με τη Γαλλία ειδικά έχουμε μία σειρά επαφών για αξιολόγηση της περαιτέρω βελτίωσης της συνεργασίας μας που είναι ολιστικής φύσεως που αφορά και τις υποδομές αλλά και το στρατό της ξηράς και άλλες διευκολύνσεις που χρειάζεται κατά καιρούς να δίνουμε στη Γαλλία.

Θα μείνω λίγο στο κομμάτι των υποδομών γιατί ήταν εκείνο που επικράτησε το τελευταίο διάστημα. Ακούμε για τη συμβολή των Γάλλων για την αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί. Τί είναι εκείνο που θα κάνει η Γαλλία στη ναυτική βάση και πως εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της ΚΔ;

Δεν πρέπει να βάζουμε την άμαξα μπροστά από τα άλογα. Είναι γεγονός ότι ακούγονται και γράφονται πολλά. Εγώ θέλω να επικεντρωθώ στην ουσία. Δεν θα εξυπηρετήσει κανένα σκοπό το να αναφερθώ στην κάθε λεπτομέρεια τις σχέσεις και τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει η Γαλλία. Αυτό που ξεκάθαρα μπορώ να δηλώσω είναι το γεγονός ότι με τη Γαλλία εργαζόμαστε σκληρά ώστε να αναβαθμίσουμε στην καθημερινότητα την στρατιωτική συνεργασία για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που η Γαλλία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η πολιτική του Προέδρου Μακρόν είναι ξεκάθαρη ότι θέλει να υπάρχει μια σταθερότητα την περιοχή και επηρεάζει και την ασφάλεια της Ευρώπης και το πιστεύει έντονα αυτό. Εμείς είμαστε μια χώρα που μπορεί να συμβάλει στην πολιτική αυτή της Γαλλίας. Το αποτέλεσμα ποιο θα είναι; Εκτός του γεγονότος ότι εξυπηρετείται η Γαλλία, η ΚΔ δημιουργεί ένα σωστό υπόβαθρο πλέον για να δημιουργηθεί το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους μας. Και το ξεκαθαρίζω ότι δεν είναι ότι λόγω της Γαλλίας ή άλλης χώρας δημιουργείται ένα υπόβαθρο πρόκλησης από πλευράς δικής μας. Είναι το μήνυμα ότι με αυτές τις συνεργασίες ενδυναμώνουμε τον πυρήνα της σταθερότητας που εξυπακούει της ειρήνης και της σταθερότητας.

Άρα αν αντιληφθούμε ότι μία από τις χώρες που θα εξυπηρετηθούν είναι η Γαλλία, η οποία έχει το στόλο που γνωρίζουμε αντιλαμβάνεται κανείς ότι η ναυτική βάση στο Μαρί θα γίνει κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουμε σήμερα.

Σίγουρα η ναυτική βάση στο Μαρί ο στόχος μας είναι να αναβαθμιστεί σε τέτοιο βαθμό έτσι ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε όχι μόνο στις ανάγκες της ΚΔ αλλά και σε αυτές των χωρών που έχουμε αναφέρει.

Σε ότι αφορά την αεροπορική βάση, η πολυτιμότερη υποδομή και πιο εκσυγχρονισμένη που έχουμε, εκεί ποιες είναι οι σκέψεις. Ισχύει ότι είναι μεγαλύτερο το γερμανικό ενδιαφέρον για εκείνη τη βάση;

Αν δει κανείς το ιστορικό των επισκέψεων φαίνεται ότι η Γερμανία λόγω και της συμμετοχής της στην UNIFYL έχει ανάγκη να χρησιμοποιεί και είναι και πολύ ευχαριστημένη τις υποδομές της ΚΔ τόσο στην αεροπορική βάση όσο και στο Λιμάνι της Λεμεσού. Η Γερμανία έχει ξεκαθαρίσει όχι για την περιοχή αλλά γενικά ότι δεν ενδιαφέρεται ως χώρα να παίξει ένα διαφορετικό ρόλο για δύναμη ισχύς ή κάτι το οποίο που απαγορεύεται από το σύνταγμα της, να έχει στρατεύματα εκτός της χώρας της εκτός για κάποιες συγκεκριμένες αποστολές όπως είναι ειρηνευτικές αποστολές ή αποστολές που έχουν σχέση με την τρομοκρατία ή και αποστολές εντός της ΕΕ. Άρα είναι γεγονός ότι χρησιμοποιεί τις υποδομές μας, δεν μπορώ να πω όμως ότι είναι πιο έντονο το ενδιαφέρον της Γερμανίας για διμερή από άλλη χώρα για χρήση των υποδομών εκτός από αυτές τις αποστολές.

Άρα στην περίπτωση της αεροπορικής βάσης τι είναι εκείνο που θέλουμε να κάνουμε διαφορετικά απ’ ότι σήμερα;

Θέλουμε να αναβαθμίσουμε τη βάση ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σχεδίου της στρατιωτικής κινητικότητας και του Logistic Hub της ΕΕ. Άρα αν αποφασίσει η ΕΕ και αυτό μπορεί να είναι και εφικτό, για συμβολή στη Συρία, όσο αφορά αν ξεκαθαριστούν κάποια δεδομένα για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, χρειάζονται κάποιες υποδομές όχι στη Συρία, αλλά σε κάποια χώρα που να είναι γεωγραφικά κοντά, και ταυτόχρονα να είναι σε χώρα κράτος-μέλος της ΕΕ έτσι ώστε οι διαδικασίες που υπάρχουν να διευθύνονται με τους μηχανισμούς της ΕΕ. Ως εκ τούτου είναι βασικός παράγοντας η αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης ώστε τέτοιες επιχειρήσεις να διευθύνονται μέσω Κύπρου.

Είναι δυνατόν να βλέπουμε μελλοντικά να σταθμεύουν μαχητικά αεροσκάφη;

Δεν το αποκλείω στην περίπτωση την οποία είναι απόλυτα αναγκαίο για εκτέλεση κάποιας συγκεκριμένης αποστολής η οποία να έχει αποφασιστεί ότι είναι για συγκεκριμένο σκοπό και ότι είναι εντός των πλαισίων που η ΚΔ παρέχει αυτές τις διευκολύνσεις.

Είπαμε ότι το ενδιαφέρον της Γερμανίας εστιάζεται κυρίως στο πλαίσιο της PESCO παρά στο διμερές επίπεδο. Στην περίπτωση της Γαλλίας λέχθηκε ότι οι Γάλλοι θα ενδιαφέρονταν για μόνιμη στάθμευση στην Κύπρο. Ισχύει;

Ισχύει ότι οι Γάλλοι ενδιαφέρονται για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έτσι ώστε με την παρουσία τους εδώ δημιουργείται αυτός ο πυλώνας σταθερότητας. Το κατά πόσο αυτό είναι μόνιμο ή όχι αφορά αποκλειστικά τη Γαλλία στο πλαίσιο αυτής της πρόθεσης. Και μόνιμο να είναι δεν εξυπακούει μόνιμες βάσεις δεν εξυπακούει μοντέλο βρετανικών βάσεων που έχουν αυτονομία στο τι εργασίες και επιχειρήσεις κάνουν. Άρα είτε μόνιμα είτε περιοδικά η παρουσία της Γαλλίας είναι σε ένα άλλο καθεστώς και σε χώρο που διαχειρίζεται πάντα η ΚΔ.

Σε αυτό το κλίμα, και με την έμπρακτη αναβάθμιση αεροναυτικών βάσεων της Κύπρου να βρίσκεται προ των πυλών, υπενθυμίζουμε πως ήδη στην περιοχή υπάρχει συνωστισμός διεθνών δυνάμεων, με γαλλο-ισραηλινή δύναμη να έχει μαχητικά και πλοία σε πλήρη ετοιμότητα.

Το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό είναι μία από τις Ναυτικές Δυνάμεις της Ανατολικής Μεσογείου που θα εκτελεί συνεχείς περιπολίες για να διασφαλίζουν ότι οι παράνομες δραστηριότητες του Τουρκικού Πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας δεν θα διακόψουν την εμπορική ναυτιλία και τους διεθνείς ναυτικούς νόμους στην περιοχή κατά την διάρκεια της άσκησης "Γαλάζια Πατρίδα", αλλά πιθανώς και μετά τη λήξη της.

Tαυτόχρονα, λαμβάνουν χώρα πτήσεις σε ένα μεγάλο εύρος απο μαχητικά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη. Ανάμεσα σε Κρήτη και Κύπρο, πέταξαν προ ημερών Ισραηλινά και Γαλλικά κατασκοπευτικά, ενώ Ελληνικά βρίσκονταν στο Αιγαίο.

Με λίγα λόγια, τα συμφέροντα στην Κύπρο θα διαφυλαχθούν και οι Τούρκοι δεν μπορούν να κουνηθούν. Κάπως έτσι, μένουμε σε κούφιες προκλήσεις και προπαγανδιστικές "πρόβες πολέμου".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...