Κοινωνία

Διάλογοι «φωτιά» από το κύκλωμα με τα πλαστά διπλώματα - Ανανέωναν τις άδειες οδήγησης σε 80χρονους χωρίς εξετάσεις γιατρών

Tηλεφωνικές συνομιλίες «φωτιά» μεταξύ των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη συμμορία που φέρεται να εξέδιδε εξ αποστάσεως πλαστά διπλώματα σε υποψήφιους οδηγούς, αποκαλύπτονται μέσα από τις 7.941 σελίδες της δικογραφίας.

Η πλειονότητα των επτά κατηγορούμενων υπαλλήλων της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αττικής (μεταξύ αυτών και πρόσωπο με διευθυντική θέση) και των δύο ιδιοκτητών σχολών οδήγησης (ο ένας πασίγνωστος στο χώρο του λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης) έχει καταγραφεί από τον «κοριό» της αστυνομίας σε δεκάδες τηλεφωνικές συνομιλίες, τους τελευταίους μήνες, να καταστρώνει σχέδια και δράση για την έκδοση διπλωμάτων, χωρίς καν να εμφανίζονται για εξέταση οι υποψήφιοι οδηγοί.

Το λυπηρά εντυπωσιακό μέσα από τους διαλόγους είναι η προθυμία των εμπλεκομένων να εξυπηρετήσουν ακόμα και υπερήλικες που επιδίωκαν την ανανέωση του διπλώματος τους, χωρίς ωστόσο να προσκομίσουν ούτε τις απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις. Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος ανάμεσα στον ένα κατηγορούμενο ιδιοκτήτη σχολής οδήγησης και μία άγνωστη γυναίκα, η οποία του ζητά να σπεύσει για την ανανέωση της άδειας οδήγησης ενός 80χρονου. Το μόνο που φαίνεται να απασχολεί τον εκπαιδευτή είναι εάν έχει ζητήσει όσα χρήματα χρειάζονται για τη δουλειά:

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ: Την ανανέωση αυτή που μου έφερες του διπλώματος… Ε, αυτός είναι άνω των 80. Είναι ξέρεις. Δεν ξέρω τι σου…

ΓΥΝΑΙΚΑ: Δυόμιση

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: Α, ντάξει έγινε… Εγώ σήμερα θα περάσω , γιατί λείπει ο ψυχίατρος, περνάν ψυχίατρο αυτοί τώρα… Μάλλον τη Δευτέρα θα του χω το χαρτί αλλά πες του να βγάλει φωτογραφίες…. εγώ τους γιατρούς θα τους περάσω με αυτές τις φωτογραφίες, δεν έχω πρόβλημα. Τους άλλους τρεις γιατρούς του έχω περάσει…

«Να τον τσεκάρω, πριν του δώσω το δίπλωμα»

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η φερόμενη συμμορία δρούσε τουλάχιστον από 27-12-2017 μέχρι και την περασμένη εβδομάδα και έχει χορηγήσει τουλάχιστον 212 πλαστά διπλώματα σε άτομα που δεν εμφανίστηκαν στις εξετάσεις. Κατά μέσο όρο, η ταρίφα για την «αγορά»  του διπλώματος ήταν 2.000 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία της άδειας. Το συνολικό όφελος των εμπλεκομένων φέρεται να είναι μεγαλύτερο των 424.000 ευρώ.

Τα τηλεφωνήματα (κυρίως προς τον ένα από τους δύο κατηγορούμενους δασκάλους οδήγησης) «έπεφταν»  βροχή απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Πολλοί μάλιστα εκ των συνομιλητών ήταν κι αυτοί ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης.

Έλεγαν είτε ότι οι ίδιοι ήθελαν να αποκτήσουν δίπλωμα χωρίς εξετάσεις, είτε ότι έχουν κάποιον άλλο που ενδιαφέρεται. Χρησιμοποιούσαν φράσεις όπως «με τη διαδικασία τη δύσκολη» ή «έτσι με λεφτά». Ο κατηγορούμενος εκπαιδευτής ήταν ο μόνος υποψιασμένος μήπως και κάποιος τους “ακούει” για αυτό και πάντα απαντούσε » θα τα πούμε από κοντά». Χαρακτηριστικός ο διάλογος του με μία γυναίκα που δεν είναι κατηγορούμενη:

ΓΥΝΑΙΚΑ: Θέλω ένα παιδί να βγάλει δίπλωμα για μηχανάκι. Αλλά δεν θέλει να δώσει σήματα και τέτοια. Μόνο οδήγηση.

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΟΔΗΓΩΝ: Γιατί αυτοκινήτου έχει;

ΓΥΝΑΙΚΑ: Όχι δεν έχει ούτε αυτοκινήτου

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: Στείλτον από το γραφείο μου να τον δω να τον τσεκάρω λίγο μωρέ.

ΓΥΝΑΙΚΑ: Έστω να βγάλουμε και τα δύο, και αυτοκίνητο, μηχανάκι αλλά θέλει να μη δώσει.

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: Θα τα πούμε, θα τα πούμε…

ΓΥΝΑΙΚΑ: Αααα θα τα πούμε από κοντά, ντάξει…

Στην αστυνομία, από το καλοκαίρι του 2018, είχαν γίνει 4 επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες για «πωλήσεις» διπλωμάτων άνευ εξετάσεων. Ήδη, στην Αθήνα έχει διαβιβαστεί δικογραφία που σχηματίστηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης για υποψήφιο οδηγό που ενώ βρισκόταν στο νησί, την ίδια μέρα φερόταν να βρίσκεται και στο “μαϊμού” εξεταστήριο της Νότιας Αττικής.

Πελάτες έφταναν στους κατηγορούμενους εκπαιδευτές μέχρι και από τη Γερμανία. Χαρακτηριστική η εξής τηλεφωνική συνομιλία:

Παλιός πελάτης: Είναι εδώ στη δουλειά δυο παιδιά από την Ουγγαρία και θέλουν επιβατικό. Να τα φέρω ;

Ιδιοκτήτης σχολής οδηγών: θέλουν άδεια παραμονής έξι μήνες στην Ελλάδα.

Πελάτης :Τους γράφω εγώ ότι μένουν σε εμένα όπως κάναμε με τη γυναίκα του Μ…. Μετά εντάξει προχωράει;

Ιδιοκτήτης σχολής οδηγών: Ναι θέλει την άδεια παραμονής, όμως, να υπάρχει.

Πελάτης : Για να μην εμφανιστούν καθόλου να έρθουν… Τι… Πώς τέλος πάντων…

Ιδιοκτήτης σχολής οδηγών: θα μιλήσουμε θα τα πούμε γιατί είμαι στο υπουργείο.

«Ο διευθυντής ζητούσε κι άλλα…»

Από τις 12 Δεκεμβρίου ο διευθυντής της συγκεκριμένης υπηρεσίες του υπουργείου Συγκοινωνιών φερόταν να γνώριζε για τις » στημένες αίθουσες » με τους υποψήφιους οδηγούς που ποτέ δεν εμφανίζονταν αλλά ελάμβαναν κανονικά το δίπλωμα τους. Κατηγορούμενοι υπάλληλοι φέρονται να του το αποκάλυψαν κι εκείνος κατηγορείται τώρα ότι χρηματίστηκε για να μην τους αποκαλύψει.

Σύμφωνα με τη σχηματισθείσα δικογραφία, ο διευθυντής φέρεται να απαίτησε από κάθε υπάλληλο 1.500 ευρώ και συνολικά εμφανίζεται να εισέπραξε 12.000 ευρώ για να κάνει τα “στραβά μάτια”.

Συνομιλίες που έχουν καταγραφεί εμφανίζουν υπαλλήλους της «αμαρτωλής»  υπηρεσίας να λένε ότι ο διευθυντής τους, αρχικά, ζήτησε επιπλέον 300 ευρώ λέγοντας ότι τα έχει ανάγκη για να πληρώσει το σέρβις του αυτοκινήτου του. Και λίγες ημέρες αργότερα φέρεται να ζήτησε άλλα 300 ευρώ για να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας.

Οι υπάλληλοι αρχίζουν να δυσανασχετούν που στο «βάζο με το μέλι» χώθηκε για τα καλά ακόμα ένα δάχτυλο.

Υπάλληλος : Πλάκα μου κάνεις , εντάξει δεν γίνεται αυτό ρε , μιλάμε θράσος και δεν πέρασε ούτε μήνας έτσι;

Ιδιοκτήτης σχολής : Ποιος μήνας παιδί μου πριν τις γιορτές , ξέρεις πώς νιώθω ; Τι να σου πω τώρα ρε… Σαν να μπήκαν στο μαγαζί μου τώρα και να μου είπαν ρε μ@@@@ φέρτα… Ναι , ναι μου λέει όχι από εσάς , από εμάς μου λέει. Κατάλαβες τα χωρίζει κιόλας .

Υπάλληλος: Βέβαια , αφού εσάς σας έχει ξεζουμίσει ούτως ή άλλως … Αφού σας τα παίρνει να λίγο αυτό , να λίγο το σέρβις , να λίγο στον άλλον του άλλου κυλάει τα παιδιά .

Ιδιοκτήτης σχολής οδήγησης :Tι τα πέρασες, του λέει , τι τα πέρασες τα χιλιάρικα μαρούλια; Όχι πώς να τους το ζητήσω του λέει αυτό; Εντάξει, λέει , αν του σπας από δυο, τρια λέει εντάξει χειρίσου το όπως θέλεις.

Σε άλλη συνομιλία καταγράφεται η «δυσαρέσκεια» δύο υπαλλήλων για τις μεγάλες απαιτήσεις του διευθυντή τους.

Υπάλληλος: Για να κλείσει αυτό είναι πολλά που πρέπει να σκεφτούμε και πως να τα χειραγωγήσουμε. Είναι πάρα πολλά. Γιατί πλέον ο άλλος πάνω έχει δυο επι 25 επι 30 επι 40 πόσο είναι . Και αν πάμε μια κάτω, γιατί το σκεφτόμουνα γιατί, που έλεγες κάτι άλλο και αυτά αν γίνει . Αν κάτι γίνει και τσεκάρει κάτι , τελειώσαμε. Θα πει πάρτε το καπελάκι σας και φύγετε μόνοι σας. Θα μας το πει. Δηλαδή είναι λίγο, γιατί το σκεφτόμουνα και δίπλα εντάξει υπάρχουν επιλογές του λέω αλλά πρέπει και είναι και ο άλλος ρε φίλε γιατί είναι δύσκολο. Μου λέει και αν πει όχι ; Του λέω άστο υπάρχουν επιλογές και μετά λέω θα κλείσουν όλα.

Υπάλληλος: Ναι

Υπάλληλος: Όντως θα κλείσουν όλα του λέω και τώρα που το σκέφτομαι πιο ώριμα δεν γίνεται χωρίς αυτόν.

Αύριο απολογούνται στην ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς οι 9 συλληφθέντες. Στις προανακριτικές τους απολογίες, οι 7 ομολογούν συμμετοχή στην έκδοση των πλαστών διπλωμάτων, ο διευθυντής αρνείται κάθε εμπλοκή ενώ ένας υπάλληλος διατήρησε το δικαίωμα της σιωπής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ