Κόσμος

Γερμανικός Τύπος: Προεκλογικά παιχνίδια Ερντογάν - Δεν θα τολμήσει να αγγίξει την Αγία Σοφία

Ανοικτή επίθεση στον Ερντογάν κάνει ο Γερμανικός Τύπος. Θεωρεί προεκλογικά παιχνίδια τις απειλές για την Αγία Σοφία.

Σε προεκλογικά «τρικ» για την προσέλκυση υπερεθνικιστών και ισλαμιστών αποδίδει ο γερμανικός Τύπος τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι ποτέ στο παρελθόν ο Τούρκος πρόεδρος δεν μίλησε τόσο ωμά και ξεκάθαρα για το ζήτημα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, όπως αναφέρει η ελληνική έκδοση της Deutsche Welle, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, βάσει όσων είπε ο Τούρκος πρόεδρος, «δεν είναι απίθανη».

Παρά ταύτα, τονίζεται ότι «ο πρόεδρος Ερντογάν εκμεταλλεύεται τη χρονική συγκυρία. Παίρνοντας θέση σε όσα τραγικά συνέβησαν στο Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας επαναφέρει ένα παλαιότερο αίτημα στην ημερήσια διάταξη και προτίθεται να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος» γράφει χαρακτηριστικά η Die Welt.

Η ίδια εφημερίδα σημειώνει ότι «στο παρελθόν ο πρόεδρος Ερντογάν είχε αφήσει επανειλημμένα ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο. Ποτέ όμως με τόσο ξεκάθαρο τρόπο. Αντιδρώντας στο μανιφέστο του δράστη της διπλής επίθεσης εναντίον τζαμιών στη Νέα Ζηλανδία όπου εμφανίζονταν η Αγία Σοφία χωρίς μιναρέδες ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι "όσο υπάρχει τουρκικός λαός η Αγία Σοφία δεν θα ξαναγίνει ποτέ εκκλησία"» καταλήγει η Die Welt.

«Στοχεύει στα θρησκευτικά συναισθήματα των ψηφοφόρων»

Σύμφωνα με την ελληνική έκδοση της Deutsche Welle, εκτενές άρθρο για το ζήτημα φιλοξενεί σήμερα και η Süddeutsche Zeitung.

Η SΖ εντάσσει τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν στις προεκλογικές του εμφανίσεις, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών την προσεχή Κυριακή.

Η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει ότι «προεκλογικά ο Τούρκος πρόεδρος επαναφέρει ένα παλαιότερο ζήτημα: να ξαναγίνει τέμενος η Αγία Σοφία. Σε συνέντευξή του στον φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό σταθμό TGRT ο τούρκος πρόεδρος απέδωσε το νόμο, με τον οποίο η Αγία Σοφία έγινε το 1935 τζαμί, στην "νοοτροπία" του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ και αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο αντίπαλο του Ταγίπ Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές».

«Δεν θα τολμήσει»

Μεταξύ άλλων, η Süddeutsche Zeitung υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν στο παρελθόν υποσχόταν έργα, όπως αεροδρόμιο ή αυτοκινητόδρομους, στους ψηφοφόρους του, όμως σήμερα «τους υπόσχεται τον παράδεισο. [...] Σε καμία εκλογική αναμέτρηση, από την εντυπωσιακή πρώτη νίκη πριν από 17 χρόνια μέχρι σήμερα, το ΑΚΡ δεν απευθύνθηκε τόσο άμεσα στα θρησκευτικά συναισθήματα των ψηφοφόρων» υπογραμμίζει η εφημερίδα και καταλήγοντας προσθέτει:

«Τώρα ο πρόεδρος Ερντογάν προτίθεται προς άγραν ψήφων να παρέμβει σε ένα σύμβολο του τουρκικού κοσμικού κράτους. Προσπαθώντας να κερδίσει την εύνοια υπερεθνικιστών και ισλαμιστών αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος και δείχνει με τον τρόπο αυτό πόσο νευρικό είναι το κόμμα του λίγες μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές. Ο Τούρκος ιστορικός Ιλμπέρ Ορταϊλί -προστίθεται στο ίδιο δημοσίευμα- είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η Τουρκία πρέπει να είναι περήφανη για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο, διότι έτσι δείχνει σεβασμό προς ένα ξένο πολιτισμό. Αυτή ακριβώς την ένδειξη σεβασμού παίζει τώρα κορώνα-γράμματα για μερικές ψήφους ο πρόεδρος Ερντογάν. Το πιθανότερο είναι ότι μετά τις εκλογές δεν θα τολμήσει να αγγίξει αυτό το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Με τους υπαινιγμούς του ωστόσο αναβάθμισε ακραίους και ισλαμιστές, από τους οποίους δεν θα γλιτώσει τόσο εύκολα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...