Κύπρος

«Βόμβα» από τα Σερβικά ΜΜΕ: «Η Κύπρος αγοράζει οχήματα Milos & πυροβόλα NORA-B-52» - H «απάντηση» στη μεταφορά Leopard στα Κατεχόμενα

Σύμφωνα με τον σερβικό τύπο  πάντα​, ​η Κύπρος έχει κλείσει την αγορά οκτώ βαρέων θωρακισμένων οχημάτων «Milos» και μιας πλήρους πυροβολαρχίας με 24 τροχοφόρα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα «NORA  Β-52».

Η καταρχήν συμφωνία επετεύχθη στην έκθεση του Άμπου Ντάμπι και αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις από τις δύο πλευρές για την αγορά αυτών των οπλικών συστημάτων, τα οποία τόσο πολύ χρειάζεται η εθνική φρουρά.    

Το στρατιωτικό θωρακισμένο όχημα «Milos»  ανήκε στην κατηγορία των σύγχρονων βαριά τεθωρακισμένων οχημάτων που είναι ικανά να πραγματοποιούν ένα ευρύ φάσμα αποστολών, λύνοντας τα χέρια της στρατιωτικής ηγεσίας σε ειδικές επιχειρήσεις σε πολύ δύσκολο περιβάλλον.

Το σερβικό τροχοφόρο αυτοκινούμενο πυροβόλο Nora-B52 των 155 mm, διαθέτει σωλήνα 52 διαμετρημάτων και έχει δραστικό  βεληνεκές 32 χλμ. με κοινό βλήμα Μ107 ενώ με ειδικά ενισχυμένα βλήματα αυξάνει η εμβέλεια του στα 41.800 μέτρα.

Την ίδια στιγμή η Λευκωσία αναζητά μεταχειρισμένα άρματα μάχης. Μετά την αναβάθμιση του αρματικού δυναμικού των τουρκικών δυνάμεων, το ΓΕΕΦ ζήτησε την αγορά αρμάτων μάχης, τα οποία πιθανόν να έρθουν από τις ΗΠΑ μετά την άρση του εμπάργκο όπλων που ετοιμάζει ο Λευκός Οίκος.

Ένα σενάριο θα αφορούσε την αγορά μεταχειρισμένων αμερικανικών αρμάτων M1A2 ABRAMS από τα τεράστια αποθέματα του αμερικανικού στρατού τα οποία θα αποτελούσαν μια ισχυρότατη «απάντηση» στα τουρκικά σχέδια  στην Μεγαλόνησο.

Όλα  αυτά ενώ η Τουρκία έχει μετακινήσει 77 αυτοκινούμενα πυροβόλα FIRTINA και 44 άρματα μάχης Leopard 2A4 στα κατεχόμενα, κάνοντας έτσι σαφές τις προθέσεις της κατά της Κύπρου.

Τα τουρκικά άρματα μεταφέρθηκαν στην Κύπρο από την Ανατολική Θράκη και αποτελούν μέρος της 1ης τουρκικής Στρατιάς του Έβρου, όπου ο τουρκικός Στρατός έχει συγκεντρώσει το σύνολο των αρμάτων μάχης με πυροβόλο διαμετρήματος 120mm (Leopard-2A4, M-60T Sabra) και των εκσυγχρονισμένων αρμάτων με πυροβόλο 105mm (Leopard-1T).

Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία μετακινεί στην Κύπρο αυτού του τύπου τα άρματα μάχης, που αυξάνουν κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες των κατοχικών δυνάμεων, αφού πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα και εξελιγμένα στρατιωτικά συστήματα που διαθέτει ο τουρκικός στρατός σε επίπεδο στρατού ξηράς.

Η ουσία όμως είναι ότι έχουν προβεί και σε άλλες σημαντικές αναβαθμίσεις και ενισχύσεις σε όλους σχεδόν τους κλάδους.

Πηγές αναφέρουν ότι στην Μεγαλόνησο έχει μετακινηθεί πιθανότατα μονάδα αδιευκρίνιστου αριθμού μελών, των τουρκικών ειδικών δυνάμεων καθώς και μονάδα πεζικού και ίσως ακόμη και βαρέα όπλα.

Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι ο τουρκικός κατοχικός στρατός ενισχύεται συνεχώς με προσωπικό και οπλικά συστήματα με διάφορους τρόπους, ενόψει των σχεδίων της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μάλιστα πριν λίγες ημέρες, ο πρώην Κύπριος ΥΠΕΞ εξέφρασε την εκτίμηση ότι: «Ο Ερντογάν είτε θα κτυπήσει και θα μας φέρει σε τεράστια δυσκολία, είτε εκεί (σ.σ στην κυπριακή ΑΟΖ) είτε εντός της Κύπρου ή θα φέρει εκείνος μηχανήματα για να κάνει γεωτρήσεις».

Ερωτηθείς ο κ. Ρολάνδης αν αποκλείεται το πρώτο από τη στιγμή που κάνει ήδη το δεύτερο, δεν το απέκλεισε, λέγοντας ότι μπορεί να τα κάνει και τα δυο καθώς πρόκειται για έναν απρόβλεπτο ηγέτη.

Η Κύπρος κάνει το αυτονόητο ως προς την Τουρκία και τον Ερντογάν, τα σχέδια του οποίου αφορούν «αρπαγή» και μόνο θαλάσσιου χώρου και εδάφους μελλοντικά μιας και στο μυαλό του έχει μόνο το τουρκικό εθνικό όρκο και τίποτε άλλο.

https://youtu.be/cqnb82-_p9I

 

https://youtu.be/Vn9CtIMPxx4?t=12

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές