Κόσμος

Βρετανία: Απειλές υπουργών και σενάρια εκλογών - To Brexit διαλύει τη χώρα

Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει η κατάσταση στη Βρετανία μετά και την τρίτη καταψήφιση της συμφωνίας.

Η Τερέζα Μέι κινδυνεύει να βιώσει την πλήρη κατάρρευση της κυβέρνησής της, εξαιτίας του Brexit, γράφουν οι Sunday Times, ενώ εντείνονται τα σενάρια για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη Βρετανία.

Τουλάχιστον έξι υπουργοί απειλούν να παραιτηθούν, αν η Μέι επιλέξει το Βrexit χωρίς συμφωνία, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Ομως, την ίδια στιγμή σύμφωνα με τους Times, υπουργοί που υποστηρίζουν το σκληρό Brexit απειλούν με παραίτηση σε περίπτωση που η πρωθυπουργός επιλέξει την παραμονή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση, ή ζητήσει μεγαλύτερη παράταση του «διαζυγίου» με την ΕΕ.

Μέχρι τώρα, η στρατηγική της Μέι έχει αποτύχει παταγωδώς. Η συμφωνία, στην οποία κατέληξε έπειτα καιρό με την ΕΕ, καταψηφίστηκε την Παρασκευή από τη Βουλή των Κοινοτήτων, για τρίτη φορά, την ίδια ημέρα που θα γινόταν το Βrexit, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Πλέον, τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα, παραμένει στον αέρα το πώς τελικά θα γίνει η έξοδος από την ΕΕ.

Η Μέι έχει πια λιγότερο από δύο εβδομάδες, προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι μπορεί να άρει το αδιέξοδο. Σε διαφορετική περίπτωση, είτε θα πρέπει να ζητήσει από τις Βρυξέλλες νέα αναβολή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ή το Brexit θα γίνει χωρίς συμφωνία. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός υποσχέθηκε να παραιτηθεί αν η συμφωνία εγκριθεί από το κοινοβούλιο, δίνοντας στους αντιπάλους της την δυνατότητα να κάνουν τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες, για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών. Ομως, αντί να άρει το αδιέξοδο, αυτή η δέσμευσή της ενέτεινε τη σεναριολογία για προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Οι σύμβουλοι της Μέι είναι διχασμένοι, σύμφωνα με την Mail, για το αν η πρωθυπουργός θα πρέπει να προκηρύξει εκλογές, αν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την έγκριση της συμφωνίας, στην τέταρτη προσπάθειά της, την ερχόμενη εβδομάδα. Η εφημερίδα εκτιμά ότι η πιθανολογούμενη νέα ψηφοφορία ενδέχεται να διεξαχθεί την Τρίτη. Αυτό σημαίνει πως ενδέχεται να προκηρυχθούν εκλογές την Τετάρτη, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί η υποστήριξη των δύο τρίτων των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων και, σύμφωνα με την εφημερίδα Observer, πολλοί Τόρις δεν θα ήθελαν να ξαναπάνε σε πρόωρες εκλογές με επικεφαλής τη Μέι, που έχασε την πλειοψηφία τους στο κοινοβούλιο το 2017. Αυτό επισημαίνει και η Sunday Telegraph, που επισημαίνει ότι κορυφαία στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος δεν θέλουν να παραμείνει η Μέι στην ηγεσία σε περίπτωση εκλογών, στις οποίες φοβούνται πως το κόμμα θα «εκμηδενιστεί» αν η ατελείωτη σύγκρουση της πρωθυπουργού με τη Βουλή των Κοινοτήτων συνεχιστεί τους επόμενους μήνες.

Σε δημοσκόπηση της Mail, οι Εργατικοί έχουν προβάδισμα πέντε ποσοστιαίων μονάδων επί των Συντηρητικών. Ομως, η ψαλίδα κλείνει στο 3% εάν στις εκλογές συμμετάσχει μια νέα ομάδα ανεξαρτητοποιημένων βουλευτών, που δεν έχει ακόμη ιδρύσει κόμμα.

Τέλος, σύμφωνα με τη Sun, 170 από τα 314 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών στη Βουλή των Κοινοτήτων, ανάμεσά τους 10 υπουργοί, υπέγραψαν μια επιστολή με την οποία αξιώνουν από τη Μέι να οδηγήσει τη χώρα εκτός ΕΕ τους προσεχείς μήνες, ακόμα και χωρίς συμφωνία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης