Κόσμος

Βενεζουέλα… διχασμένη! Αντικυβερνητική και φιλοκυβερνητική συγκέντρωση στο Καράκας! (Βίντεο & Εικόνες)

Για μια ακόμη φορά ταυτόχρονες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στην Βενεζουέλα: Η μία υπέρ του Μαδούρο, η άλλη υπέρ του Γκουαϊδό.

Χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, ντυμένοι στα λευκά, κατευθύνονται προς την λεωφόρο ντε λα Βικτόρια στο κέντρο του Καράκας παρά την ισχυρή παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας, μία ημέρα μετά το γιγάντιο μπλακ άουτ που βύθισε λίγο ακόμη περισσότερο στην κρίση την Βενεζουέλα.

Δείτε τις εικόνες:

Ταυτόχρονα, χιλιάδες οπαδοί του καθεστώτος, ντυμένοι στα κόκκινα, περιμένουν σε άλλη συνοικία του κέντρου του Καράκας τον Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος κατηγόρησε την αντιπολίτευση και τις Ηνωμένες Πολιτείες για σαμποτάζ επιρρίπτοντάς τους την ευθύνη για το μπλακ άουτ.

https://www.youtube.com/watch?v=MdyGeyTCbJk

Τι λένε Μαδούρο και Γκουαϊδό για την Βενεζουέλα

«Θα προσπαθήσουν να μας φοβίσουν, αλλά θα εκπλαγούν: δεν θα καταφέρουν να συγκρατήσουν έναν λαό αποφασισμένο να τελειώσει με τον σφετερισμό», προειδοποίησε το πρωί μέσω του Twitter ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Μαδούρο, ο οποίος έχει καλέσει σε «αντι-ιμπεριαλιστική κινητοποίηση», δήλωσε σήμερα το πρωί επίσης μέσω του Twitter ότι «για μία ακόμη φορά ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός υποτίμησε την αποφασιστικότητα του λαού της Βενεζουέλας».

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, η επανεκλογή του οποίου αμφισβητείται από την αντιπολίτευση, απέδωσε την γιγάντια βλάβη στην ηλεκτροδότηση της πετρελαιοπαραγωγού χώρας σε κυβερνο-σαμποτάζ» που υποκινήθηκε από τις ΗΠΑ.

Η ηλεκτροδότηση επανήλθε τμηματικά σήμερα στις περισσότερες συνοικίες του Καράκας και στις κεντρο-ανατολικής πολιτείες της χώρας, αλλά η υπόλοιπη επικράτεια παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, κυρίως η πετρελαϊκή και πυκνοκατοικημένη ζώνη του Μαρακαΐμπο (δυτικά) και στις κεντρικές περιοχές της Βενεζουέλας, που βρίσκονται στο σκοτάδι εδώ και 40 ώρες, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Οι τηλεπικοινωνίες, το Ιντερνετ και οι δορυφορικές συνδέσεις, που είχαν διακοπεί τελείως αρχίζουν να αποκαθίστανται, αλλά το μετρό του Καράκας, που εξυπηρετεί δύο εκατομμύρια άτομα καθημερινά, παραμένει κλειστό.

Η διακοπή της ηλεκτροδότησης από την Πέμπτη δημιούργησε ανά περιοχή υγειονομικού χαρακτήρα προβλήματα και προκάλεσε θανάτους σε όσα νοσοκομεία δεν είναι εξοπλισμένα με γεννήτριες.

«Αποδείξεις» κατά της Ουάσινγκτον

Το μπλακ άουτ στην Βενεζουέλα ήταν μία ακόμη δοκιμασία για την ήδη εξαιρετικά εύθραυστη οικονομία της Βενεζουέλας και τον πληθυσμό της. Με έναν πληθωρισμό εκτός ελέγχου, το χρήμα είναι σπάνιο, ελλείψει διαθέσιμων νομισμάτων. Μόνο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές επιτρέπουν τις αγορές , ακόμη και του ψωμιού. Ολες όμως οι συναλλαγές είχαν διακοπεί από την Πέμπτη.

«Καλώ τον λαό της Βενεζουέλας να εκφρασθεί μαζικά στον δρόμο κατά του ανίκανου και διεφθαρμένου σφετεριστή που βύθισε την χώρα μας στο σκοτάδι», δήλωσε ο Χουάν Γκουαϊδό.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της κατήγγειλε «τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο ηλεκτρικό ρεύμα». Ο υπουργός Αμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο χαρακτήρισε την βλάβη «κατάφωρη επίθεση» των Ηνωμένων Πολιτειών και ανακοίνωσε «ανάπτυξη» του στρατού, χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δήλωσε ότι θα δώσει στον ΟΗΕ αποδείξεις για την ευθύνη της Ουάσινγκτον σε αυτήν την γιγάντια βλάβη, την μεγαλύτερη που γνώρισε ποτέ η χώρα. Τα στοιχεία αυτά θα δοθούν σε μία αντιπροσωπεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που αναμένεται σε λίγες ημέρες στο Καράκας, διευκρίνισε ο υπουργός Επικοινωνίας Χόρχε Ροντρίγκες.

Η αιτία της βλάβης δεν είναι ακόμη γνωστή. Ειδικοί κατηγορούν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας ότι δεν έχει κάνει τις αναγκαίες για την συντήρηση των υποδομών επενδύσεις εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Η ηλεκτρική εταιρεία στην Βενεζουέλα, η Corpoelec κατήγγειλε «σαμποτάζ» στον υδροηλεκτρικό σταθμό του Γκούρι, τον μεγαλύτερο της χώρας και έναν από τους μεγαλύτερους της Λατινικής Αμερικής.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...