Ένοπλες Συρράξεις

Βίντεο-ντοκουμέντο: Σκληρή αερομαχία Ινδικών & Πακιστανικών μαχητικών στο Κασμίρ - Για "ολική καταστροφή" μίλησε ο Πακιστανός ΥΠΕΞ

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Ένας Ινδός δημοσιογράφος δημοσίευσε ένα σύντομο βίντεο που φέρεται να δείχνει μέρος της συμπλοκής μεταξύ των ινδικών και πακιστανικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τον ουρανό του Κασμίρ.

Ο Ajay Jandyal μοιράστηκε ένα "αποκλειστικό" βίντεο 30 δευτερολέπτων για τα επακόλουθα της αψιμαχίας μεταξύ των πακιστανών και των ινδικών μαχητών της 27ης Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την NDTV, οκτώ μαχητικά της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας αναχαίτισαν 24 Πακιστανικά κατά τη διάρκεια της συμπλοκής. Η ινδική Πολεμική Αεροπορία ισχυρίστηκε ότι ένα από τα αεροσκάφη της MIG-21 Bison κατέρριψε ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16 του Πακιστάν.

Δείτε το βίντεο:

https://twitter.com/ajayjandyal/status/1101196235787124736

Την Τρίτη, τα ινδικά μαχητικά αεροπλάνα βομβάρδισαν στόχους στο τμήμα του Κασμίρ που ελέγχεται από το Πακιστάν. Το Νέο Δελχί ισχυρίστηκε ότι το Ισλαμαμπάντ δεν είχε κάνει τίποτα για να αντιρκούσει την τρομοκρατική ομάδα που κατηγορείται ότι πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας που σκότωσε 42 ινδούς αξιωματικούς ασφαλείας τον προηγούμενο μήνα.

Την επόμενη μέρα το Πακιστάν αποκρίθηκε καταστρέφοντας τουλάχιστον ένα ινδικό μαχητικό και συλλαμβάνοντας τον πιλότο του. Η Ινδία αναγνώρισε την απώλεια, αλλά δήλωσε ότι είχε επίσης καταρρίψει ένα πακιστανικό αεροσκάφος στην συμπλοκή.

Το Ισλαμαμπάντ αρνήθηκε την χρήση των αεροσκαφών F-16 κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Η Ινδία, ωστόσο, λέει ότι τα υπολείμματα ενός πυραύλου AMRAAM που κατασκευάστηκε από την Αμερική "δείχνουν οριστικά" ότι ένα F-16 ενεργοποιήθηκε από το Πακιστάν.

ΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΙΝΔΙΑΣ-ΠΑΚΙΣΤΑΝ

"Το Ισλαμαμπάντ επιδιώκει τη συμφιλίωση με την Ινδία και κατανοεί ότι ένας πόλεμος μεταξύ των δύο γειτόνων θα οδηγήσει σε αμοιβαία καταστροφή", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν.

Ο Shah Mehmood Qureshi ερωτήθηκε από την Christiane Amanpour του CNN σχετικά με τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας, μετά από μια διασυνοριακή εναέρια επιχείρηση που ξεκίνησε από το Νέο Δελχί με σκοπό την εξάλειψη ενός τρομοκρατικού πυρήνα.

"Θα μπορούσατε να οραματιστείτε τον εν εξελίξει πόλεμο μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν;» ρώτησε η δημοσιογράφος. "Ελπίζω όχι. Αυτό θα ήταν αμοιβαία αυτοκτονία. Το Πακιστάν δεν θέλει κλιμάκωση, δεν θέλει ποτέ να βρίσκεται σε εχθρική θέση", απάντησε ο Qureshi.

Είπε ότι η νέα κυβέρνηση του Πακιστάν υπό τον Πρωθυπουργό Imran Khan πρότεινε στην Ινδία ότι «αν κάνετε ένα βήμα προς την ειρήνη, εμείς θα κάνουμε δύο». Το Πακιστάν, δήλωσε ο Qureshi, «θέλει να ζήσει ειρηνικά, έχουμε μια ατζέντα με επίκεντρο τον λαό."

Ως "χειρονομία ειρήνης", το Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε ότι ο πιλότος της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας που τέθηκε υπό κράτηση μετά την κατάρριψη του μαχητικού, θα απελευθερωθεί σήμερα. Ο αιχμάλωτος πιλότος συμμετείχε σε μια ινδική επιχείρηση που στόχευε εξτρεμιστές μαχητές με έδρα το Πακιστάν, οι οποίοι και βρέθηκαν κατηγορούμενοι για την δολοφονία πάνω από 40 Ινδών αστυνομικών στα μέσα Φεβρουαρίου.

Παρά τις απαιτήσεις του Ισλαμαμπάντ ότι οι τρομοκράτες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στο έδαφός του, η Ινδία επιμένει ότι το Πακιστάν δεν κάνει αρκετά για να περιορίσει τον κίνδυνο, υπόσχεται να σταθεί "σαν βράχος για να αντιμετωπίσει τα ζοφερά τους σχέδια".

Οι εξελίξεις φανερώνουν πως οι δηλώσεις του Πακιστανού αξιωματούχου, δεν είναι παρά τυπικά διπλωματικά λόγια. Οι κινήσεις και η στρατιωτική κινητοποίηση προμηνύουν άλλα...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές