Πολιτική

Αυτή είναι η τροπολογία που θα κατατεθεί για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Θέμα ωρών είναι η κατάθεση της τροπολογίας για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σύμφωνα με μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ που έχει γνώση των διεργασιών που λαμβάνουν χώρα, η ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί αργά το βράδυ της Τρίτης. Η ίδια πηγή δεν διευκρίνισε το εάν έχει επέλθει συμφωνία με τους δανειστές ή πρόκειται για πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Δείτε ολόκληρη την τελική ρύθμιση για την πρώτη κατοικία που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με την τροπολογία, για να έχει δικαίωμα προστασίας, θα πρέπει να τηρούνται σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Να μην έχει απορριφθεί η αίτηση ένταξης στο ν. Κατσέλη για δόλια πτώχευση.

2. Η αντικειμενική αξία της της προστατευόμενης κύριας κατοικίας, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για ένταξη στο διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, δεν υπερβαίνει τα 175.000 ευρώ, για επιχειρηματικά δάνεια, και τα 250.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση.

3. Το οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος να μην υπερβαίνει τα 12.5000, ποσό που προσαυξάνεται κατά 8.500 ευρώ για τη σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, μέχρι τα τρία. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να είναι για οικογένεια με 3 παιδιά, μεγαλύτερο των 36.000 ευρώ.

4. Η συνολική αξία της περιουσίας που έχουν στην κατοχή τους (άλλα ακίνητα, ΙΧ) να είναι έως 80.000 ευρώ και οι καταθέσεις σε οποιοδήποτε νόμισμα ή πολύτιμο μέταλλο να μην υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ.

5. Το όριο της οφειλής είναι μέχρι 130.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την τροπολογία, όσοι υπαχθούν στη νέα ρύθμιση, θα πρέπει να καταβάλλουν συνολικά μαζί με την τυχόν κρατική πληρωμή, κατ’ ανώτατο το 120% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, σε διάστημα 25 ετών.

Και τέλος, όσοι τυχόν απορριφθούν, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν κρατική προστασία με την τροπολογία να προβλέπει ότι οι σχετικές αιτήσεις εκδικάζονται, κατά προτεραιότητα και σε διάστημα έως έξι μήνες από την υποβολή της αίτησης.

Διαφωνίες των δανειστών
Προς το παρόν παραμένει άγνωστο το εάν η κατάθεση της τροπολογίας αποτελεί μονομερή ενέργεια ή έχει υπάρξει συνεννόηση με τους δανειστές. Και αυτό γιατί, στο EuroWorking Group που πραγματοποιήθηκε, χθες, Δευτέρα, δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών για το επίμαχο ζήτημα, αν και όπως τονίστηκε μετά τη συνεδρίαση, καταγράφηκε πρόοδος.

Την κατάθεση της τροπολογίας για την Α’ κατοικία είχε προαναγγείλει ήδη από την Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ, είχε απορρίψει τα περί μονομερούς κατάθεσης, λέγοντας πως «ο χαρακτηρισμός αυτός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

«Την ευθύνη και την αρμοδιότητα για την κατάθεση των νομοθετικών προτάσεων στη Βουλή την έχει η ελληνική κυβέρνηση και κανείς άλλος», διεμήνυσε ο υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας πως το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι ένα ζήτημα κοινωνικά ευαίσθητο, οικονομικά σύνθετο και πολιτικά κρίσιμο.

«Η ελληνική κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα προχώρησε σε συζητήσεις με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να βρεθεί μια λύση που θα διασφαλίζει την πορεία του τραπεζικού συστήματος και θα είναι συμβατή με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», υπογράμμισε και κατέληξε:

«Η κυβέρνηση θα προχωρήσει με την κατάθεση της ρύθμισης και ελπίζω και στη Βουλή να συναντήσει (σ.σ. η ρύθμιση) ευρύτατη συναίνεση».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ