ΗΠΑ

Αυτά είναι τα αγέραστα «γεράκια» της Αεροπορίας των ΗΠΑ! (βίντεο)


Το αίτημα του Πενταγώνου για το 2020 για οκτώ F-15 μαχητικά Eagle είναι μια απόδειξη για την ευελιξία του εν λόγω μοντέλου. Σχεδόν πέντε δεκαετίες μετά την πρώτη πτήση, το F-15 εξακολουθεί να είναι χρήσιμο στο σύγχρονο πεδίο μάχης, αποδεικνύοντας την αξία της συνεχούς αναβάθμισης του σύμφωνα με τις τελευταίες τεχνολογίες. Τα αεροσκάφη αυτά, τα οποία οι παρατηρητές πίστευαν ότι θα “πεθάνουν” μετά την εισαγωγή του F-35 Joint Strike Fighter, ξεκινάνε μια δεύτερη καριέρα ως βοηθητικά μαχητικά πέμπτης γενιάς.

Ένας εμπειρογνώμονας δήλωσε στο FlightGlobal, ότι το μαχητικό που πέταξε για πρώτη φορά το 1972, ακολουθεί μια δεύτερη καριέρα πενήντα χρόνια μετά και θα μπορούσε να έχει συνεχή χρήση από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ακόμη και για άλλα ογδόντα χρόνια. Το Πεντάγωνο ζητά χρηματοδότηση για οκτώ μαχητικά F-15X το 2020 , με συνολική αγορά 80 αεροσκαφών σε πέντε χρόνια.

Το F-15 σχεδιάστηκε αρχικά ως μαχητικό υπεροχής εναέριας κυκλοφορίας, που εισήλθε στην υπηρεσία της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Εξοπλισμένο με ένα ισχυρό ραντάρ και με αρκετή ιπποδύναμη για να επιτρέπει στον πίδακα να επιταχύνει ευθεία επάνω. Το F-15 σχεδιάστηκε για να “καθαρίζει” τον ουρανό από τα εχθρικά αεροσκάφη. Σε μια μεταγενέστερη έκδοση, το F-15E Strike Eagle προσαρμόστηκε για να εκπληρώνει αποστολές αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους.

Το F-15E αποδείχθηκε δημοφιλές και για τους συμμάχους των ΗΠΑ, με χώρες όπως το Ισραήλ, τη Σιγκαπούρη, την Νότια Κορέα, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ ακόμη και μετά τη διακοπή της αγοράς του από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ,. Αυτές οι χώρες χρηματοδότησαν μια σειρά από αναβαθμίσεις στο jet που τώρα θα ενσωματωθούν στο νέο Boeing F-15X που είναι μέρος του προϋπολογισμού της Πολεμικής Αεροπορίας του 2020. Η Πολεμική Αεροπορία πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει το τζετ ως πυραυλικό συνεργάτη για F-35 που είναι μεν “κρυφό” από τα ραντάρ αλλά όχι τόσο καλά οπλισμένο όπως το F-35.
https://www.youtube.com/embed/xGY2JBuSCU0
Εκτός από το ήδη καταβληθέν κόστος ανάπτυξης, η Flight Global εντοπίζει και άλλους λόγους για τους οποίους το F-15X εξακολουθεί να ειναι επίκαιρο: Το αεροσκάφος θα καίει λιγότερο ανά ώρα από το F-35. Θα απλοποιήσει επίσης την εκπαίδευση: οι σημερινοί πιλότοι F-15C, -D και -E θα μπορούν εύκολα να μεταβαίνουν στο F-15EX με ελάχιστη επανεκπαίδευση. Το F-15EX μπορεί επίσης να φιλοξενήσει μεγάλα, υπερμεγέθη όπλα τα οποία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το F-35.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ