Κόσμος

Αρθρογράφος υπέρ της κυβέρνησης θέλει τον Ερντογάν «χαλίφη στη θέση του χαλίφη»- Ξεκίνησε συζητήσεις για την αναστήλωση του χαλιφάτου

Τον Ερντογάν ως χαλίφη προβάλλει ο ισχυρισμός του Αμντουρραχμάν Ντιλλίπακ, αρθρογράφου ιδεολόγου υπέρ της κυβέρνησης και όλα αυτά στην επέτειο της κατάργησης του αξιώματος του χαλίφη.

Ο αρθρογράφος Αμντουρραχμάν Ντιλλίπακ, γνωστός ιδεολόγος της τουρκικής κυβέρνησης, ξεκινά μια συζήτηση που έρχεται να προκαλέσει αντιδράσεις στο τουρκικό πολιτικό προσκήνιο. Στην επέτειο της κατάργησης του αξιώματος του χαλίφη των σουνιτών Μουσουλμάνων, ο Ντιλλίπακ προβάλλει τον ισχυρισμό ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα κατέχει το συγκεκριμένο αξίωμα.

Ο αρθρογράφος δήλωσε ότι έχοντας οδηγήσει τη χώρα σε εκτελεστικό προεδρικό σύστημα το προηγούμενο έτος, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε τον τίτλο του Χαλίφη.

Ο τίτλος είχε ιστορικά απονεμηθεί στους διάδοχους του μουσουλμανικού προφήτη Μωάμεθ και οι χαλίφιδες θεωρήθηκαν οι νόμιμοι ηγέτες του μουσουλμανικού λαού. Κατά τη διάρκεια των αιώνων ο τίτλος διεκδικήθηκε από πολιτικούς ηγέτες μουσουλμανικών εδαφών. Ο τίτλος διεκδικήθηκε από τον Οθωμανό Σουλτάνο το 1517. Η κατάργηση του ήρθε το 1924 από την κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας. «Με την έλευση του προεδρικού συστήματος, το αξίωμα του χαλίφη ανήκει τώρα στον Πρόεδρο Ερντογάν», δήλωσε ο κ. Ντιλλίπακ, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με το τουρκικό Προεδρικό.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για θεωρία των συντηρητικών κύκλων της Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία, μετά την εξορία του τελευταίου Οθωμανού Χαλίφη, το αξίωμα του χαλίφη μεταβιβάστηκε στην προεδρία και στην εθνοσυνέλευση της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...