Πολιτική

Αλλάζει όνομα ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές -Φόβοι για μεγάλη ήττα από τη ΝΔ

«ΣΥΡΙΖΑ-προοδευτική συμμαχία» θα είναι το λογότυπο του κυβερνώντος κόμματος που θα εμφανιστεί στις αφίσες των ευρωεκλογών και η επιλογή δεν είναι τυχαία. Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει όνομα και η απόφαση αποτυπώνει τους φόβους του Μεγάρου Μαξίμου για μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές και μεγάλη διαφορά με την Νέα Δημοκρατία.

Οι δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια του το επιτελείο του Πρωθυπουργού, όσο κι αν οι διάφορες διαρροές σε φιλικά έντυπα προσπαθούν να εμφυσήσουν μια κάποια αισιοδοξία στους οπαδούς, ότι «η μάχη παίζεται», δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Ο Αλέξης Τσιπρας γνωρίζει ότι ο δημοψηφισματικός χαρακτήρας που θέλει να δώσει στις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα κινητοποιήσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους και ξέρει ότι η διαφορά θα είναι μεγάλη. Τέτοια που πιθανώς θα τον οδηγήσει σε επανεξέταση της ημερομηνίας των εθνικών εκλογών, αφού μια συντριπτική ήττα στις κάλπες για το Ευρωκοινοβούλιο, θα καταστήσει την διακυβέρνηση της χώρας-ενώ πληθαίνουν τα σήματα κινδύνου από τους δανειστές- μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας.

Την ίδια στιγμή που οι ελπίδες για μια ευπρεπή εμφάνιση στις δημοτικές εκλογές, με δεδομένες τις επιλογές που έγιναν για τους 3 μεγάλους Δήμους, έχουν ελαχιστοποιηθεί.

Η αλλαγή του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ θα περιοριστεί στις αφίσες και το προεκλογικό υλικό, για λόγους πρακτικούς. Η αλλαγή ονόματος ενός κόμματος είναι μια δύσκολη υπόθεση που εμπλέκει- μεταξύ άλλων- και τις φορολογικές αρχές και ο χρόνος πιέζει. Ήδη όμως η συζήτηση έχει αρχίσει.

Και θα συνεχιστεί. Άλλωστε η νέα ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ανταποκρίνεται και στα ευρύτερα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα για επανατοποθέτηση του κυβερνώντος κόμματος στον πολιτικό χάρτη.

Με άλλα λόγια, για την μετακόμιση του ΣΥΡΙΖΑ απο τον χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς, στον χώρο της κεντροαριστεράς. Το πρώτο βήμα γίνεται με την αλλαγή του ονόματος για την μάχη των ευρωεκλογών, έστω και μόνο στις αφίσες.

Με δεδομένη τη δυσκολία του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει προεκλογική καμπάνια με βάση τα κυβερνητικά πεπραγμένα και να υποστηρίξει το αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια... όταν οι δανειστές κόβουν την δόση του 1 δις, απαιτούν αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, πιέζουν για τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ το Δ.Ν.Τ βγάζει «κόκκινη κάρτα», η μόνη ευπρεπής διέξοδος, το μόνο στόρι που μπορεί να προσελκύσει τους ψηφοφόρους, είναι η μάχη με την δεξιά. Η αναβίωση του αντιδεξιού συνδρόμου. Και σε αυτό το σχέδιο, το νέο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, με την προσθήκη των «προοδευτικών δυνάμεων», δίνει μια υπόσταση.

Γι αυτό και η αλλαγή του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ, σε «ΣΥΡΙΖΑ- προοδευτικές δυνάμεις», θα συνδυαστεί με μια συντονισμένη προσπάθεια για προσεταιρισμό των κεντροαριστερών ψηφοφόρων, με όχημα κινήσεις όπως η Γέφυρα, βασικό προπαγανδιστικό όπλο την Συμφωνία των Πρεσπών, που υποτίθεται οτι επαναγοράσει τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ευρωπαϊκής αριστεράς και εθνικιστικής δεξιάς, ενώ ρόλο συντονιστή θα παίξουν οι διάφοροι «πρόθυμοι», που είτε συμμετέχουν στις κινήσεις για τη σύγκλιση της κεντροαριστεράς, είτε προσχωρούν στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ.

Τελευταίο παράδειγμα τέτοιων «προθύμων», που δίνουν υπόσταση στο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στις προοδευτικές δυνάμεις, εκτός του στενού χώρου της ριζοσπαστικής αριστεράς, η Φωτεινή Σκοπούλη, πρώην υφυπουργός Υγείας της Κυβέρνησης Σαμαρά, προερχόμενη από την ΔΗΜΑΡ, που κατεβαίνει στις ευρωεκλογές με την σημαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτικοί σχολιαστές πάντως επεσήμαιναν χθες, ότι είναι μάλλον παράδοξο ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει ποντάρει τόσα πολλά στην υπόθεση Νοβάρτις, να εχει καταστήσει κατηγορούμενους τους προϊσταμένους της κ. Σκοπούλη, και τώρα να βάζει στις λίστες του μια υφυπουργό Υγείας εκείνης της κυβέρνησης, που υποτίθεται εξέθρεψε το σκάνδαλο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ