Κοινωνία

Έρευνα-σοκ! Πλησιάζει η στιγμή που θα μας κυβερνήσουν τα ρομπότ;

Εάν είχατε την ευκαιρία να ψηφίσετε για έναν πολιτικό που εμπιστευόσασταν εντελώς, ο οποίος ήσασταν σίγουρος ότι δεν είχε κρυφές ατζέντες και ο οποίος θα αντιπροσωπεύει πραγματικά τις απόψεις του εκλογικού σώματος, θα το κάνατε αν ο πολιτικός αυτός ήταν ρομπότ;

Πάνω από το ένα τέταρτο των Ευρωπαίων απογοητευμένοι από τους πολιτικούς που τους εξουσιάζουν θα προτιμούσε οι σημαντικές πολιτικές αποφάσεις των χωρών τους να λαμβάνονται με τεχνητή νοημοσύνη.

Σε πρόσφατη έρευνα ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους δήλωσε ότι "τάσσεται μερικώς ή εντελώς υπέρ του να αφήσει την τεχνητή νοημοσύνη να πάρει σημαντικές αποφάσεις για τη λειτουργία της χώρας", ένας αριθμός που ανέβηκε στο έναν στους τρεις για την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.

Η έρευνα του Κέντρου για τη Διακυβέρνηση της Αλλαγής, μιας ερευνητικής ομάδα τεχνολογικά εστιασμένης στο πανεπιστήμιο IE της Ισπανίας υποδεικνύει κάτι ανατριχιαστικά ανησυχητικό...

Ότι δηλαδή είτε οι Ευρωπαίοι είναι άβολα φιλόξενοι σε νέους εξουσιαστές ρομπότ τους είτε είναι απηυδισμένοι από τους ανθρώπους-πολιτικούς τους.

Όπως αναφέρει η Ελέν Μπουγιέσκι, ενώ η έρευνα αποκάλυψε υψηλά επίπεδα τεχνολογικού άγχους σε όλα τα δημογραφικά στοιχεία, κυρίως λόγω του φόβου να μην στερηθεί τη δουλειά του από ένα ρομπότ, ο μέσος Ευρωπαίος δεν έχει την ίδια αρνητική άποψη για ρομπότ-πολιτικούς.

Η διαμόρφωση των αποτελεσμάτων αυτών άμεσα κατακρίθηκε ως «σημαντική αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού μοντέλου αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας» με τον ισχυρισμό ότι «αμφισβητεί την ίδια την έννοια της λαϊκής κυριαρχίας».

Σε γενικές γραμμές πάντως πάνω από τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων όλων των ηλικιών πιστεύουν ότι εάν δεν ελέγχονται κατάλληλα, οι νέες τεχνολογίες θα προκαλέσουν περισσότερη βλάβη παρά καλό στην κοινωνία την επόμενη δεκαετία.

Η απειλή είναι μακράν αφηρημένη και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ανησυχούν για τα ρομπότ που αναλαμβάνουν την πλειοψηφία των ανθρώπινων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πάνω από τα δύο τρίτα ανησυχούν επίσης ότι η κοινωνική τους ζωή θα είναι εξ ολοκλήρου ψηφιακή. Είναι ενδιαφέρον ότι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες σε κάθε χώρα, εκτός από την Ισπανία και την Πορτογαλία, υποστηρίζουν την απαγόρευση "πολιτικού και ιδεολογικού περιεχομένου" από κοινωνικά δίκτυα "για την προστασία της δημοκρατίας".

"Οι άνθρωποι απογοητεύονται από τις κυβερνήσεις, αλλά ταυτόχρονα τους ζητούν να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές και οικονομικές αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι αναδυόμενες τεχνολογίες", γράφουν οι ερευνητές, επισημαίνοντας την "παράδοξη" φύση των αποτελεσμάτων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ