Τεχνολογία

Έκκληση Ζούκερμπεργκ προς τις κυβερνήσεις: Αυστηρότερες ρυθμίσεις στο διαδίκτυο

Πόλεμος έχει ξεκινήσει μα αυτή τη φορά είναι διαδικτυακός. Ο ένας ρίχνει πυρά στον άλλον.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, με ανοιχτή επιστολή του, καλεί τις κυβερνήσεις και τις εποπτικές αρχές να παίξουν πιο ενεργό ρόλο και να επιβάλουν αυστηρότερες ρυθμίσεις στο διαδίκτυο.

Την ώρα που το Facebook δέχεται κατηγορίες ότι δεν προστατεύει την ιδιωτικότητα των χρηστών του, αλλά και ότι δεν «αστυνομεύει» επαρκώς το τι δημοσιεύεται- ιδιαίτερα μετά τη ζωντανή μετάδοση του μακελειού στη Νέα Ζηλανδία- ο Ζούκερμπεργκ ζητά «να αναθεωρηθούν οι κανόνες για το ίντερνετ, ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε ό,τι καλύτερο αυτό διαθέτει, την ελευθερία των ανθρώπων να εκφράζονται και των επιχειρηματιών να δημιουργούν νέα πράγματα, ενώ ταυτόχρονα να προστατεύσουμε την κοινωνία από ευρύτερα κακά».

Στην επιστολή του, ο δημιουργός του Facebook αναφέρει ότι η ευθύνη για τον έλεγχο του επιβλαβούς περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ μεγάλη πρόκληση για να αφεθεί μόνο στις ίδιες τις εταιρείες και ζητά χείρα βοηθείας από τις δημόσιες υπηρεσίες. Προτείνει νέες νομοθεσίες σε τέσσερις κυρίως τομείς: έλεγχος και αφαίρεση του επιβλαβούς περιεχομένου, διασφάλιση της ακεραιότητας των εκλογών και των πολιτικών διαφημίσεων (π.χ. να είναι σαφές ποιος χρηματοδοτεί κάθε προεκλογική εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης), προστασία της ιδιωτικότητας και φορητότητα των δεδομένων των χρηστών.

Οι νέοι κανόνες πρέπει να είναι υποχρεωτικά ίδιοι για όλες τις εταιρείες τεχνολογίας και τις διαδικτυακές πλατφόρμες, τονίζει, ώστε να εμποδιστεί η μετάδοση επιβλαβούς περιεχομένου από τη μία στην άλλη. Έτσι, όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να εφαρμόζουν κοινούς κανόνες, τους οποίους θα επιβάλουν τρίτοι, δηλαδή οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές-εποπτικές αρχές. Παράλληλα προτείνει κάθε μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας να δημοσιεύει ανά τρίμηνο μια έκθεση διαφάνειας και λογοδοσίας, μαζί με την αντίστοιχη για τα οικονομικά αποτελέσματα της.

Τέλος ο Ζούκερμπεργκ, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ζητά περισσότερες χώρες να υιοθετήσουν κανονισμούς όπως ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (GDPR) της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τέθηκε σε ισχύ πέρυσι και να υπάρξει διεθνής συμφωνία για εναρμόνιση αυτών των κανονισμών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...