Επιστήμη

Άρης: Υδάτινος κόσμος ο "κόκκινος πλανήτης" πριν από 3,5 δισ. χρόνια

Στοιχεία οδηγούν πως υπήρχε ζωή στον Άρη από έρευνα που έγινε σε 24 υπόγειες λίμνες. Τα στοιχεία μαρτυρούν πως κάποτε υπήρχε νερό.

Υπήρχε ζωή στον πλανήτη Άρη; Μήπως το ανθρώπινο είδος προέρχεται από τον «κόκκινο πλανήτη»; Πρόκειται για δύο ερωτήματα που απασχολούν επί δεκαετίες τους επιστήμονες, αλλά και πολύ κόσμο με υπαρξιακές αναζητήσεις ή και απλή περιέργεια για γνώση. Πρόκειται για ερωτήματα που σύντομα θα λάβουν απάντηση, καθώς η έρευνα στο υπέδαφος του Άρη από το Insight προχωρά με γρήγορα -για τα δεδομένα- βήματα.

Τα στοιχεία που προέκυψαν από έρευνα ομάδας επιστημόνων, πάντως, παρέχουν αποδείξεις ότι ο Άρης, πριν από 3,5 δισ. χρόνια, ήταν ένας «υδάτινος κόσμος». Ως εκ τούτου και με βάση τη λογική ότι όπου υπάρχει νερό, υπάρχει και ζωή, ο «κόκκινος πλανήτης» είναι πολύ πιθανό, στο πολύ μακρινό αυτό παρελθόν, να έσφιζε από ζωή.

Οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί στις διαπιστώσεις τους. «Ο Άρης ήταν ένας υδάτινος κόσμος. Το κλίμα όμως άλλαξε και τα νερά οδηγήθηκαν στο υπέδαφος, σε μεγάλες υπόγειες λίμνες», δηλώνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Francesco Salese.

 

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Σιαστημική Υπηρεσία. Η μελέτη επικεντρώθηκε στην ανάλυση 24 κλειστών κρατήρων στην επιφάνεια του Άρη. Οι ενδείξεις που βρήκαν μπορούν να δημιουργηθούν μόνο από νερό, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση. Στους μεγάλους αυτούς κρατήρες, με βάθος έως 4.000 μέτρα, εντοπίστηκαν σχηματισμοί που δημιουργούνται από υδάτινες μάζες, όπως κοιλάδες και κανάλια.

«Αυτές οι λίμνες υπήρχαν πριν από 3,5 δισ. χρόνια και πιθανότατα να ήταν σε σύνδεση με το ωκεάνιο δίκτυο του πλανήτη», τόνισε ο Gian Gabriele Ori, εκ των επικεφαλής της έρευνας.

Οι επιστήμονες, μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι, διότι στις πέντε από τις 24 υπόγειες λίμνες, εντόπισαν και μεταλλικά στοιχεία, τα οποία δημιουργεί το νερό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ