Αρχείο

Άγκυρα-Ουάσινγκτον σε μετωπική σύγκρουση: "Κορυφή του παγόβουνου" οι S-400 - Η Τουρκία απειλείται με "πόδι" από το ΝΑΤΟ

Τα αδύνατα δυνατά να κάνει η νυν αμερικανική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία, αλλά δεν πρόκειται να σώσει την Τουρκία και τον Ερντογάν, λόγω της απόφασης του αμερικανο-ισραηλινού λόμπυ να τελειώνουν με τον σουλτάνο μια και καλή.

Ειδικά μετά τις κατηγορίες του Τούρκου ηγέτη στον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τον υιό του, υιοθετώντας μια οθωμανική ρητορική της εποχής τους 15ου αιώνα.

Παρόλα αυτά υπάρχουν υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι που εκφράζουν ναι μεν την πρόθεση συμβιβασμού, αλλά τα πράγματα δεν πρόκειται να οδηγηθούν εκεί σε καμία περίπτωση.

«Η κυβέρνηση Τραμπ και το Κογκρέσο θα δυσκολευτούν να συμβιβάσουν την παρουσία των πυραύλων S-400 και  F-35», δηλώνει ο Αμερικανός Α/ΓΕΕΔ στρατηγός J. Dunford.

Ο ίδιος τόνισε στην συνέχεια για την πώληση του F-35 στην Τουρκία: «Θέλω να είμαι πολύ σίγουρος ότι οι Τούρκοι σύμμαχοί μας θα παραμείνουν κοντά μας. Έχω κάνει 12 ταξίδια εκεί, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό, αλλά είναι ένα δύσκολο θέμα».

https://twitter.com/eha_news/status/1108750180285931521

«Ο πόλεμος δηλώσεων μεταξύ Άγκυρας και  Ουάσιγκτον για την αγορά των ρωσικών συστημάτων πυραύλων S-400 θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε μια σοβαρότατη κρίση», δήλωσε χθες ο Μαρκ Πιερίνι, ειδικός ερευνητής  στο ινστιτούτο Carnegie Europe στις Βρυξέλλες και πρώην πρεσβευτής της ΕΕ στην Τουρκία.

Τουρκία και Ρωσία ως γνωστόν ολοκλήρωσαν την συμφωνία αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση των ρωσικών πυραύλων τον Δεκέμβριο του 2017. Από τότε η Άγκυρα έχει επανειλημμένα ανακοινώσει ότι δεν υπάρχει επιστροφή στη συμφωνία, παρά τις προσπάθειες της Δύσης να την αποθαρρύνουν από την αγορά αυτή.

«Οι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι το ρωσικό σύστημα θα μπορούσε να συλλέξει δεδομένα σχετικά με τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, και να υπονομεύσει την άμυνα τους», δήλωσε ο ανώτατος συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στρατηγός Curtis Scaparrotti,ο οποίος δεν συμπαθεί τους Τούρκους «συμμάχους» όπως άλλοι αξιωματούχοι.

Ο ίδιος δήλωσε ότι εάν η Άγκυρα προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών S-400, η ​​Ουάσινγκτον δεν πρέπει να παραδώσει επουδενί τα αεροσκάφη F-35 στην Τουρκία.

Το αμερικανικό Κογκρέσο ψήφισε πέρυσι νομοθεσία για την διακοπή της παράδοσης αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία σε περίπτωση που η τουρκική κυβέρνηση παραλάβει τους ρωσικούς πυραύλους.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποίησε την Άγκυρα στις αρχές του μήνα ότι αν συνεχιστεί η διαδικασία με τους S-400, αυτό θα οδηγήσει σε επανεξέταση της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα αεροσκαφών F-35, ενώ θα διακινδυνεύσουν και άλλες μελλοντικές αγορές όπλων στην Τουρκία, καθώς θα υπάρξουν αυστηρές κυρώσεις.

«Η κόκκινη γραμμή είναι απλή: Με ένα λειτουργικό σύστημα πυραύλων S-400 στο επίκεντρο της αρχιτεκτονικής της αντιαεροπορικής άμυνας της Τουρκίας, τα αεροσκάφη  F-16 και F-35 του ΝΑΤΟ θα τεθούν σε κίνδυνο, αφού η Ρωσία θα είναι σε θέση να τα «διαβάζει» μέσω των «τουρκικών» πυραύλων.

Αυτό είναι ένα τρομερό πρόβλημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να «απομονωθούν» τα πολεμικά αεροσκάφη της Τουρκίας από τα ραντάρ S-400», δήλωσε ο Pierini στην ερώτηση σχετικά με την επίδραση της αγοράς S-400 στις σχέσεις Τουρκίας-ΝΑΤΟ.

«Αν η Ρωσία καταφέρει να συνδέσει στο κορυφαίο σύστημα ραντάρ του ΝΑΤΟ, αυτό των «τουρκικών» S-400, τότε θα υπονομευθεί εντελώς η αποτελεσματικότητα και η εμπιστοσύνη του ΝΑΤΟ, λόγω Τουρκίας, σε περίπτωση στρατιωτικής κρίσης με την Ρωσία για παράδειγμα», δήλωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Galip Dalay, ειδικό επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μέλος του Brookings Institution, οι πρόσφατες παρατηρήσεις του Αμερικανού στρατηγού Scaparrotti έφεραν φως το θέμα των πυραύλων σε σχέση με το ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατευθύνονται προς μια μεγάλη κρίση, η οποία πιθανόν να εκδηλωθεί σε πολλαπλά μέτωπα, σύμφωνα με τον Dalay, καθώς η Άγκυρα είναι απίθανο να ακυρώσει την αγορά ρωσικών συστημάτων, δεδομένου ότι μια τέτοια κίνηση θα έθετε την συνεργασία της Άγκυρας με τη Μόσχα στην Συρία σε κίνδυνο.

«Πρώτον, οι άμεσες επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές στη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας μεταξύ Τουρκίας και ΝΑΤΟ.

Δεύτερον, η κρίση θα έχει γεωπολιτικές συνέπειες. Η απόσταση μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών θα διευρυνθεί σε μεγάλες περιοχές κρίσης, όπως η βορειοανατολική Συρία. Η συνεργασία και ο συντονισμός πιθανόν να αποδειχθούν ακόμη πιο δύσκολα.

Τρίτον, η Ουάσινγκτον είναι πιθανό να επιβάλει οικονομικές και αμυντικές κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής παράδοσης  F-35 στην Τουρκία»", δήλωσε ο Dalay όσον αφορά την προσέγγιση της κρίσης.

Ο κ. Soner Çağaptay, διευθυντής του Τουρκικού Ερευνητικού Προγράμματος στο Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής, δήλωσε ότι η αγορά των S-400 από την Άγκυρα θα μπορούσε να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Ουάσιγκτον θα επιβάλλει κυρώσεις στην Άγκυρα, εάν η Τουρκία υλοποιήσει την απόφαση αυτή», δήλωσε ο Çağaptay.

Ο Ιλχάν Τανίρ, συντάκτης του Ahval, δήλωσε ότι η Τουρκία προχωρώντας με την αγορά των S-400 θα μπορούσε τελικά να θέσει σε κίνδυνο την παρουσία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως η πιο σημαντική χώρα στο ΝΑΤΟ, έχει ήδη απειλήσει την Τουρκία με "σοβαρές συνέπειες" εάν προχωρήσει στην αγορά του S-400. Το αμερικανικό Κογκρέσο αναμένεται να επιβάλει σκληρά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης μόνιμης απαγόρευσης της μεταφοράς F-35 στην Τουρκία», είπε ο Τανίρ.

Η ουσία όμως είναι ότι ο Ερντογάν γνωρίζει πώς αν δεν πάρει τους πυραύλους S-400 δεν θα έχει ελπίδες απέναντι στα σχέδια του ΝΑΤΟ για την Τουρκία, σχετικά με το Κουρδιστάν και πολλά άλλα.

Για αυτό προτιμά να χάσει πολλά τώρα, παρά να χάσει το ίδιο το καθεστώς του και μέρος της τουρκικής επικράτειας, το οποίο θα έχανε έτσι και αλλιώς όσο έλεγε ναι σε όλα στο ΝΑΤΟ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ