Τι πρέπει να ακούμε για να έχουμε καλύτερο ύπνο

Δημοσίευση: 14 Μαρτίου 2019, 7:26 μμ

Ίσως και να έχει βρεθεί το «μυστικό» του καλού ύπνου. Μιλάμε για τον ροζ θόρυβο, δηλαδή τον συνεχόμενο θόρυβο που προέρχεται από φυσικά αίτια, όπως το βουητό της θάλασσας ή τον ήχο της βροχής οι οποίοι είναι γνωστό πως προκαλούν χαλάρωση- στους περισσότερους τουλάχιστον.


Πρόσφατα, ήρθε μια νέα έρευνα για να μας κάνει να βάλουμε λίγο ροζ θόρυβο στη ζωή μας. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Frontiers in Human Neuroscience”, παρατήρησε τις αλλαγές σε 13 ενήλικες που άκουγαν ροζ θορύβους ενώ κοιμούνταν σε ένα εργαστήριο. Την επόμενη ημέρα οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι ένιωθαν πολύ ξεκούραστοι.

Ο ροζ θόρυβος μοιάζει με τον λευκό (αυτόν που θυμίζει τον ήχο του απορροφητήρα ή της ηλεκτρικής σκούπας), είναι πιο χαμηλός και χαλαρωτικός – γι’ αυτό και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου μας. Τον πετυχαίνεις, βάζοντας την τηλεόραση σε πολύ χαμηλή ένταση ή στον υπολογιστή να παίζει ήχους της φύσης.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι το να ακούμε ροζ θόρυβο κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να αυξήσει τη «δραστηριότητα χαμηλού δυναμικού» στον εγκέφαλο και να βελτιώσει τη μνήμη.