Οπλικά συστήματα

Σε οριακή κατάσταση η Τουρκία - Eντολή Τραμπ σε BAE SYSTEMS: «Αποχωρήστε από το TF-X» - Οικονομία & εξοπλισμοί «γκρεμίζουν» τον Ερντογάν

Δεν έχουν τελειωμό τα «χαστούκια» στα νέο-οθωμανικά σχέδια του Ερντογάν από τις ΗΠΑ.

Μετά από πιέσεις των ΗΠΑ και σε άλλες βρετανικές εταιρείες που εμπλέκονται στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη του τουρκικού  μελλοντικού μαχητικού αεροσκάφους TF-X, ήρθε η σειρά της BAE SYSTEMS να αποσύρει το ενδιαφέρον της και την συμμετοχή της στο τουρκικό πρόγραμμα μετά την Rolls Royce, η οποία θα συμμετείχε στην κατασκευή κινητήρα του αεροσκάφους.

https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/1103380123665997825

Το πολυδιαφημισμένο τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος TF-X υποτίθεται ότι θα ήταν ο αντικαταστάτης του μαχητικού αεροσκάφους F-35A, του οποίου την παράδοση έχει απαγορεύσει ο Λευκός Οίκος.

Ολόκληρη η «πανίσχυρη» κατά τον σουλτάνο τουρκική αμυντική βιομηχανία παράγει οπλικά συστήματα με «ξένα» ανταλλακτικά και υποσυστήματα και ένα συνολικό εμπάργκο θα έριχνε σαν χάρτινο πύργο ότι έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα για λογαριασμό του τουρκικού στρατού και άλλων χωρών, από ελικόπτερα ΑΤΑΚ , drone ANKA, μέχρι το τουρκικό υποτίθεται αυτόματο τυφέκιο που εξοπλίζει τους τουρκικές ειδικές δυνάμεις.

Την ίδια στιγμή τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν ότι η Τουρκική λίρα εξασθένησε και άλλο έναντι του δολαρίου σήμερα  Πέμπτη, επεκτείνοντας τις απώλειες λόγω ανησυχιών για πολιτικές εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την προμήθεια πυραύλων ρωσικής κατασκευής από την Άγκυρα.

Η λίρα εξασθένησε στο 5,4559 έναντι του δολαρίου και ανήλθε σε 5,4430 στις 1020 μμ.

Ισχυροποιήθηκε  μεν για λίγο την Τετάρτη, αφού η τουρκική κεντρική τράπεζα κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια και ανακοίνωσε ότι θα τηρήσει σφιχτή νομισματική πολιτική αλλά σήμερα και πάλι εξασθένησε.

Η λίρα έχει χάσει σχεδόν το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου από πέρυσι εν μέσω κρίσης συναλλάγματος λόγω ανησυχιών σχετικά με την ανεξαρτησία της τουρκικής κεντρικής τράπεζας και της κρίσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη μοίρα του αμερικανικού πάστορα  Andrew Brunson, ο οποίο αργότερα απελευθερώθηκε.

Η Atilla Yesilada, αναλυτής γνωστής  εταιρείας μακροοικονομικής και πολιτικής έρευνας GlobalSource Partners, δήλωσε ότι "οι εντάσεις για την αγορά των συστημάτων S-400 από την Άγκυρα θα μπορούσαν να μετατραπούν σε Αρμαγεδδών για την Τουρκία, παρόμοιο  με εκείνο που  προκλήθηκε από την περίπτωση του Brunson".

«Ίσως (ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ) Τραμπ διακόψει για λίγο τις κυρώσεις στην Τουρκία για άλλη μια φορά. Διαφορετικά, θα ήταν σωστό να πούμε ότι είμαστε στην αρχή του τέλους για την τουρκική λίρα και την Τουρκία γενικά», είπε η ίδια.

Ο Τούρκος πρόεδρος Τάγιϊπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα αλλάξει απόφαση ποτέ, σχετικά με τη συμφωνία  για την αγορά συστημάτων  S-400 από τη Ρωσία και πρόσθεσε ότι μπορεί αργότερα να εξετάσει τα συστήματα S-500.

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεγάλη κόντρα σχετικά με την  απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει ρωσικά συστήματα S-400, τα οποία είναι ασυμβίβαστα με τα συστήματα του ΝΑΤΟ.

Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε ότι η κίνηση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο άλλες συμφωνίες αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ ή ακόμη να οδηγήσει και  σε ακόμα μεγαλύτερες κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τα F-35 ως μοχλό πίεσης και εξαπολύουν σφοδρή επίθεση στην Άγκυρα, ενώ Ρώσοι αναλυτές επισημαίνουν πως η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία είναι κάτι το δεδομένο.

Το βαθύ κράτος των ΗΠΑ είναι δυσαρεστημένο με τη «συμμαχία» Μόσχας-Άγκυρας, ενώ η Τουρκία αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια δημιουργίας του Κουρδιστάν, που θα αποτελέσει κέντρο αμερικανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή, αλλά και των ενεργειακών συμφερόντων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ