Εκκλησία

Προσωπικό στοίχημα Ιερώνυμου η επερχόμενη Ιεραρχία

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Πριν από ένα χρόνο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος είχε δύο σοβαρά ανοιχτά μέτωπα. Σε σημείο που αναρωτιόμασταν αν είναι ικανός στην διπλή κόντρα με κυβέρνηση και Φανάρι να ανταπεξέλθει.

Μια παροιμία λέει πως ο ευκολότερος τρόπος να τελειώσεις μια μάχη είναι..να την χάσεις.

Μέσα στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τον περσινό Μάρτιο μέχρι σήμερα η διπλή κόντρα κορυφώθηκε και κατόπιν πήρε την κατιούσα οδηγώντας σε έναν αδιανόητο συμβιβασμό με την κυβέρνηση που έφερε και την συμφωνία των 15 σημείων με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ  εσχάτως οδήγησε σε μια κοινή γραμμή με το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσον αφορά τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας.

Στην επερχόμενη Ιεραρχία η ισχύς του Αρχυεπισκόπου θα δοκιμαστεί εκ νέου. Οι αντιδράσεις για το σχέδιο της κυβέρνησης αναφορικά σε όσα ενδιαφέρουν την Εκκλησία είναι ποικίλες στους κόλπους των Ιεραρχών. Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος αναγκάσθηκε προϊόντος του χρόνου σε αναδίπλωση αποδεχόμενος πως η Ιεραρχία έχει τον πρώτο λόγο.

Στην Ιεραρχία που όμως έχει ακόμη επιρροή; Να θυμίσουμε πως η προηγούμενη συνεδρίαση του σώματος της Ιεραρχίας είχε λήξει με πληγωμένη την Εκκλησία, με δύο αποχωρήσεις Μητροπολιτών, πολλά παράπονα για “ιερό μπουλινγκ” στους διαφωνούντες και γενικά με έντονη δυσφορία.

Στην επερχόμενη Ιεραρχία πέραν από τα φλέγοντα ζητήματα των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας θα πραγματοποιηθούν και εκλογές νέων Ιεραρχών. Εκεί αναμένεται να φανεί πόσο η αύρα του Αρχιεπισκόπου επηρεάζει ακόμη πρόσωπα και καταστάσεις εντός των τειχών της αιθούσης των συνεδριάσεων της Ιεραρχίας ή αν έχει απωλέσει την δυναμική του.

Τόσο ο τρόπος και οι όροι που θα διεξαχθούν οι συζητήσεις, καθώς και το αποτέλεσμα αυτών θα δώσουν στίγμα. Θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν θα ακολουθηθεί η αστεία τακτική προηγούμενης συνεδρίασης για το μάθημα των Θρησκευτικών οπότε και τέθηκε σε ψηφοφορία το ψευτοδίλημμα “θέλετε να συνεχιστεί ο διάλογος με την κυβέρνηση ή όχι” μανουβράροντας το αποτέλεσμα κατά το δοκούν...

Στην παρούσα Ιεραρχία δεν υπάρχουν περιθώρια για μεσοβέζικες καταστάσεις, παραπομπές θεμάτων σε επιτροπές, κωλυσιεργία, ψευτοδιλήμματα κλπ. Είναι η ώρα των αποφάσεων!

Η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του κ. Ιερώνυμου, το έχουμε γράψει επανειλημμένως, είναι δεδομένη και αυτό φάνηκε από πέρυσι με αφορμή και την στάση του για το συλλαλητήριο για την Μακεδονία, αλλά και τις πρωτοφανείς οργισμένες αντιδράσεις των Μανιατών έξω από τα γραφεία της Ιεράς Συνόδου. Αλλά αυτά ήταν απλώς αφορμές....Τα αίτια είναι βαθύτερα και εν πολλοίς γνωστά!

Το ερώτημα λοιπόν είναι αν ο Αρχιεπίσκοπος επιδιώξει σε γενικές γραμμές το κλίμα της συμπόρευσης με την κυβέρνηση μεγενθύνοντας όμως παράλληλα τις αντιδράσεις εντός Ιεραρχίας και οδεύοντας στην οδό της απομόνωσης ή μήπως θα τον δούμε να ανεβάζει τους τόνους επιδιώκοντας μια τρόπον τινά θριαμβευτική έξοδο.

Άλλωστε περύσι τέτοιες μέρες κατά την Κυριακή της Ορθοδοξίας στην ομιλία του ενώπιον και του Προέδρου της Δημοκρατίας έκανε για πρώτη φορά αναφορά στο “ήρεμο θάρρος” προκειμένου να περιγράψει την τακτική του επόμενου χρονικού διαστήματος. Δηλαδή ούτε κραυγές αλλά ούτε και απάθεια….

Σε λίγες μέρες η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει και όπως και να έχει θα χαράξει την δρόμο για εξελίξεις στα εκκλησιαστικά δρώμενα της χώρας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ