Πακιστανικό drone εισέβαλε στον εναέριο χώρο της Ινδίας – Καταρρίφθηκε από ινδικό SU-30

Δημοσίευση: 4 Μαρτίου 2019, 3:59 μμ | Ανανέωση: Μάρτιος 4, 2019 στις 5:12 μμ

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου


Ένα πακιστανικό drone, ανιχνεύθηκε από την ινδική αντι-αεροπορική άμυνα και στη συνέχεια καταρρίφθηκε από ένα αεροσκάφος Sukhoi Su-30 MKIfighter, σύμφωνα με τοπικές αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Το ινδικό μαχητικό κατέρριψε το πακιστανικό αεροσκάφος με χρήση βλημάτων αέρος-αέρος. Τα συντρίμμια του UAV έπεσαν σε ινδικό έδαφος, όμως τα τοπικά μέσα ενημέρωσης εξέδωσαν συγκρουόμενες αναφορές σχετικά με την ακριβή τοποθεσία της συντριβής. Το περιστατικό δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Ενδιαφέρον προκαλεί το ότι, λίγο πριν από την είδηση κατάρριψης του πακιστανικού αεροχήματος, το πακιστανικό twitter γέμισε με πληροφορίες ότι η Ινδική Πολεμική Αεροπορία είχε πραγματοποιήσει ακόμα μια αεροπορική επιδρομή, αυτή τη φορά πέρα από τα σύνορα του Ρατζαστάν.

Υπενθυμίζουμε πως την προηγούμενη εβδομάδα ένας Ινδός πιλότος μαχητικού, που φέρεται ότι παραβίασε τον πακιστανικό εναέριο χώρο, αιχμαλωτίστηκε την Τετάρτη στο πακιστανικό τμήμα του διαφιλονικούμενου Κασμίρ μετά την κατάρριψη του πολεμικού αεροσκάφους του από πακιστανικά μαχητικά. Δύο ημέρες αργότερα απελευθερώθηκε από το Πακιστάν και παραδόθηκε στην Ινδία.


Το περιστατικό αυτό έρχεται σε μια εποχή όπου οι εντάσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν έχουν κλιμακωθεί επικίνδυνα.