Οπλικά συστήματα

S-400: Αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος στην Τουρκία - Δείτε τις εικόνες

Μετά τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί με τις ΗΠΑ, τα πράγματα φαίνεται να πήραν άλλη τροπή. Πλησιάζει η παράδοση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 στην Τουρκία.

Το τρίγωνο ΗΠΑ - Τουρκίας - Ρωσίας έχει δημιουργήσει περίπλοκους συσχετισμούς ισχύος ειδικά αν ληφθούν υπόψη και τα εξοπλιστικά προγράμματα, αφού η Τουρκία βρίσκεται ανάμεσα σε δύο από τα πιο αποτελεσματικά πυραυλικά συστήματα στον κόσμο.

Από την μια οι Αμερικανοί τους προσφέρουν τα συστήματα πυραύλων Patriot και από την άλλη η Ρωσία τα φημισμένα S-400, με την Άγκυρα, πραγματικά να βρίσκεται στη μέση, αλλά όχι απαραίτητα σε δίλημμα, ως προς την προτίμησή της προς τη μεριά της Μόσχας.

Ειδικότερα, η Τουρκία αναμένει ότι η παράδοση των συστημάτων αεροπορικής άμυνας της Ρωσίας S-400 στη χώρα θα ξεκινήσει φέτος, δήλωσε ο Celal Sami Tufekci, Αντιπρόεδρος της Υπο-επιτροπής Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSM), την Τετάρτη κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Έχουμε την τάση να λέμε ότι θα γίνει [η παράδοση] το 2019, δηλαδή φέτος" δήλωσε ο αξιωματούχος μετά από μια ομιλία στο Ίδρυμα Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA) στην Ουάσινγκτον, ενώ προσέθεσε ότι η σχετική απόφαση έχει ήδη ληφθεί στο ανώτατο επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Τουρκία αποφάσισε να αγοράσει τα ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα επειδή δεν ήταν ικανοποιημένη από τους όρους της πρότασης της Ουάσινγκτον να αγοράσει τα αμερικανικά συστήματα Patriot.

"Αυτό που οδήγησε την Τουρκία στην απόφαση για την απόκτηση των S-400 ήταν η προσφορά που πρότειναν οι ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων υπήρξαν αρκετά ζητήματα, όπως η τιμή, η θέση παραγωγής και η μεταφορά τεχνολογίας” δήλωσε ο Tufekci.

Ο ίδιος δήλωσε ακόμα ότι ΗΠΑ καθυστέρησαν πάρα πολύ ώστε να ολοκληρώσουν και να καταθέσουν την προσφορά, την οποία παρέλαβαν οι αξιωματούχοι στην Άγκυρα πριν από έναν μήνα περίπου, χρειάστηκαν πολύ χρόνο για να ολοκληρώσουν τις λεπτομέρειες της πρότασής της, η οποία παραλήφθηκε από την Τουρκία μόλις τον περασμένο μήνα.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με πληροφορίες, αξιωματούχος της Ουάσινγκτον είχε δηλώσει πως οι Αμερικανοί σκοπεύουν να ακυρώσουν κάθε πλάνο πώλησης των Patriot στην Τουρκία, αν η Άγκυρα συνεχίσει την πορεία αγοράς των ρωσικών S-400, ενώ παράλληλα, οι ΗΠΑ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να "διώξουν" την Τουρκία από το πρόγραμμα του stealth αεροσκάφους πέμπτης γενιάς F-35.

Ως προς τις ρωσοτουρκικές συνομιλίες για την παράδοση των συστημάτων S-400, αυτές ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2016. Τον Σεπτέμβριο του 2017, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα είχε συμφωνήσει σε υπογραφή σύμβασης με τη Μόσχα για την αγορά των συστημάτων S-400, ενώ η εγκατάστασή τους θα ξεκινούσε από τον Οκτώβριο του 2019, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουζί Ακάρ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ