Οικονομία

«Face control» και στις τραπεζικές θυρίδες για το «κυνήγι» των φόρων

Στο στόχαστρο βάζει, για τα καλά πλέον, η εφορία όσους διατηρούν τραπεζικές θυρίδες σε τράπεζες. Με απόφαση Παπανάτσιου που δημοσιεύθηκε εχθές στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπαίνει ρητώς ο όρος προς τις τράπεζες να γνωστοποιούν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και, κατ’ επέκτασιν, στις ελεγκτικές και διωκτικές Αρχές της χώρας, ποιοι πελάτες τους έχουν θυρίδες.

Το επόμενο βήμα όμως, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, είναι ότι οι τράπεζες θα πρέπει να μεταβιβάζουν ηλεκτρονικά, μέσω του Συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών, και επιπλέον στοιχεία, για το κάθε πότε επισκέπτεται ο κάτοχος την θυρίδα του!

«Πόρτα» της ΑΑΔΕ για 200.000 θυρίδες

Καθώς ο νόμος δεν επιτρέπει στην Εφορία –παρά μόνον με δικαστική εντολή- να παραβιάζει τις θυρίδες για να γνωρίζει τι αυτές περιέχουν, οι ελεγκτικές αρχές θα παρακολουθούν τις κινήσεις των κατόχων τους για να μπορούν να επέμβουν εάν πχ διαπιστώνουν ότι οφειλέτες του δημοσίου «αδειάζουν» τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και, στη συνέχεια, κατεβαίνουν στα υπόγεια θησαυροφυλάκια των ελληνικών τραπεζών για να φυλάξουν τα χρήματα που σήκωσαν από τον φόβο κατασχέσεων.

Οι ημερομηνίες και η συχνότητα μετάβασης στις θυρίδες, μπορούν να αποτελέσουν ένδειξη φοροδιαφυγής, εάν συνδυάζεται με άλλες πληροφορίες ή ύποπτες κινήσεις των φορολογουμένων. Θεωρείται επίσης πως μπορεί να οδηγήσει τις διωκτικές αρχές στους «δρόμους του χρήματος» για την αποκάλυψη κυκλωμάτων λαθρεμπορίας ή τοκογλυφίας κλπ.

Θα μπορεί ενδεχομένως όμως να εκληφθεί και ως έμμεση απόδειξη εάν πχ οι ελεγχόμενοι από την εφορία ισχυρίζονται ότι μια νέα κατάθεση μεγάλου χρηματικού ποσού σε τράπεζα, προέκυψε από χρήματα που είχαν παλαιότερα σε λογαριασμό και τα μετέφεραν σε θυρίδες (αντί «στο στρώμα») υπό τον φόβο χρεωκοπίας όπως το 2010 ή το 2015 κλπ.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι μέχρι να εκδοθεί η συγκεκριμένη απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών, οι κάτοχοι θυρίδων δεν κατονομάζονταν ρητώς ως τώρα σαν κατηγορία των πελατών των τραπεζών, για την οποία τα πιστωτικά ιδρύματα όφειλαν να αποστέλλουν ηλεκτρονικά στοιχεία για τις κινήσεις τους. Καθώς όμως οι θυρίδες που ενοικιάζονται στις τράπεζες έχουν αυξηθεί σε περίπου 200.000 -και ενώ παράλληλα οι τραπεζικοί λογαριασμοί οφειλετών στις τράπεζες άδειαζαν- το υπουργείο Οικονομικών είχε θέσει από το 2018 σαν στόχο να επεκτείνει και σε αυτές τον φορολογικό έλεγχο.

Επιπλέον μπαίνει η ρήτρα προς τις τράπεζες που τυχόν θα αμελήσουν να «φακελώσουν» τους πελάτες τους αυτούς, ότι αν αποφεύγουν συστηματικά να ενημερώνουν τις ελεγκτικές αρχές μέσω του Συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών, τα στοιχεία αυτά θα τους ζητούνται εγγράφως δια της οδού της αλληλογραφίας και θα πρέπει άμεσα να τα κοινοποιούν, εντός διορίας ελαχίστων ημερών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ