Κόσμος

56 εκατομμύρια άνθρωποι παίζουν την ζωή τους κορώνα-γράμματα λιμοκτονώντας σε εμπόλεμες ζώνες

Του Μάνου Χατζηγιάννη 

Σε παγκόσμια μάστιγα εξελίσσεται η επισιτιστική κρίση σε πολλές γωνιές του πλανήτη.

Η πείνα που προκαλείται από συγκρούσεις επιδεινώνεται, σύμφωνα με στοιχεία προερχόμενα εκ των οκτώ σημείων στον κόσμο με τον υψηλότερο αριθμό ατόμων που χρειάζονται επείγουσα υποστήριξη σε επίπεδο τροφίμων και η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως "πάρα πολύ επίμονη και θανατηφόρα" σύμφωνα με νέα έκθεση που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα.

Η νέα έκθεση που εκδόθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) αποτελεί συνέχεια ενός σημαντικού ψηφίσματος του Συμβουλίου σχετικά με την πρόληψη της πείνας στις ζώνες συγκρούσεων, το οποίο εγκρίθηκε τον Μάιο.

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στο Νότιο Σουδάν και στην Υεμένη επιδεινώθηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018 κυρίως εξαιτίας συγκρούσεων, παρόλο που η Σομαλία, η Συρία και η λεκάνη της Λίμνη Τσαντ παρουσίασαν κάποιες βελτιώσεις.

Συνολικά, περίπου 56 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επείγουσα διατροφική βοήθεια και μέριμνα στα οκτώ αυτά θέατρα πολέμου.

"Αυτή η έκθεση καταδεικνύει σαφώς τον αντίκτυπο της ένοπλης βίας στη ζωή και τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων ανδρών, γυναικών, αγοριών και κοριτσιών", ανέφερε ο πρόεδρος του FAO, κ. Jose Graziano da Silva.

"Σας ζητώ έντονα να έχετε κατά νου ότι πίσω από αυτές τις φαινομενικά στεγνές στατιστικές είναι πραγματικοί άνθρωποι που βιώνουν ποσοστά πείνας που είναι απλά απαράδεκτα στον 21ο αιώνα", συνέχισε.

Επίσης αυτή που αυξάνεται συστηματικά είναι η βία κατά των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα, μερικές φορές αναγκάζοντας τους οργανισμούς να αναστείλουν τις επιχειρήσεις διάσωσης, αφήνοντας όσους βρίσκονται σε κίνδυνο, ακόμη πιο ευάλωτους. Κάθε χώρα που συμπεριελήφθη στην έκθεση, κατέγραψε πέρυσι επιθέσεις εναντίον εργαζομένων και εγκαταστάσεων βοήθειας.

"Αυτή η έκθεση δείχνει και πάλι την τραγική σχέση μεταξύ συγκρούσεων και πείνας και πως αυτή εξακολουθεί να διαπερνά τον κόσμο. Χρειαζόμαστε καλύτερη και ταχύτερη πρόσβαση σε όλες τις ζώνες συγκρούσεων, ώστε να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε περισσότερους από τους πολίτες που χρειάζονται τη βοήθειά μας. Αλλά αυτό που χρειάζεται περισσότερο ο κόσμος είναι το τέλος των πολέμων ", έγραψε ο πρόεδρος του WFP David Beasley στον πρόλογο.

Το ψήφισμα 2417 του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδικάζει απερίφραστα την πείνα ως εργαλείο πολέμου. Καλεί όλα τα συμβαλλόμενα μέρη σε ένοπλες συγκρούσεις να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους βάσει του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου για να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις των στρατιωτικών δράσεων στους αμάχους, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής και της διανομής τροφίμων, και να επιτρέψουν την ασφαλή και έγκαιρη πρόσβαση σε ανθρωπιστές που παρέχουν διατροφική και ιατρική βοήθεια.

"Τα εκατομμύρια των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών που πεινούν λόγω των ένοπλων συγκρούσεων δεν θα μειωθούν παρά μόνο μέχρι να ακολουθηθούν αυτές οι θεμελιώδεις αρχές", αναφέρει η κοινή έκθεση του ΟΗΕ.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους:

* Ο τριετής πόλεμος της Υεμένης αποτελεί ατράνταχτη απόδειξη της επείγουσας ανάγκης για παύση των εχθροπραξιών για την αντιμετώπιση της ακόμη μεγαλύτερης και πιο επείγουσας ανάγκης για επισιτιστική ασφάλεια στον κόσμο. Στην ανάλυση της χώρας, η έκθεση αναφέρει ότι τα συγκρουόμενα μέρη αγνόησαν το προστατευόμενο καθεστώς των ανθρωπιστικών εγκαταστάσεων και του προσωπικού.

* Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είχε τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό (13 εκατομμυρίων) ανθρώπων με έντονη επισιτιστική ανασφάλεια, λόγω της αύξησης των ένοπλων συγκρούσεων, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

* Στο Νότιο Σουδάν, μετά από περισσότερο από πέντε χρόνια πολέμου, επείγουσα υποστήριξη χρειάζονται πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι.

* Στη λεκάνη της Λίμνης Τσαντ, συμπεριλαμβανομένης της βορειοανατολικής Νιγηρίας, της περιοχής Lac του Τσαντ και της Ντίγκερ του Νίγηρα, όπου οι εξτρεμιστικές ομάδες είναι ιδιαίτερα δραστήριες, προβλέπεται σημαντική επιδείνωση της επισιτιστικής ασφάλειας κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου που ξεκινά τον Ιούνιο και τρία εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται αντιμετωπίσουν έντονη επισιτιστική ανασφάλεια.

* Στο Αφγανιστάν, το ποσοστό των Αφγανών που αντιμετωπίζουν έντονες ελλείψεις τροφίμων αναμένεται να φτάσει το 47% (ή 10,6 εκατομμύρια άτομα) έως τον Μάρτιο, εάν δεν παρασχεθεί επείγουσα βοήθεια .

* Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η ένοπλη σύρραξη έχει οδηγήσει 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη τροφής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ