Κοινωνία

Ώρα για διάλειμμα: Πόση ώρα χρειάζονται ξεκούραση οι ενήλικες;

Απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι αποδοτικός κάποιος στην δουλειά του είναι να κάνει διάλειμμα. Πόση ώρα πρέπει να διαρκέσει όμως;

Οι μαθητές πρέπει να έχουν τουλάχιστον 75 λεπτά διάλειμμα κάθε μέρα, σύμφωνα με μία ομάδα βουλευτών στη Βρετανία. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μία έκθεση της ολομέλειας της κοινοβουλευτικής ομάδας για την υγιή παιδική ηλικία, τα περισσότερα σχολεία, έχουν μειώσει την ώρα του μεσημεριανού γεύματος και τα διάλειμμα, κάτι που έχει αρνητικό αντίκτυπο στη συγκέντρωση, την υγεία και τις κοινωνικές δεξιότητες των μαθητών.

Όμως, τι ισχύει για τους ενήλικες;

Ο χρόνος που διαθέτουμε για να κάνουμε διαλείμματα κατά τη διάρκεια μιας εργάσιμης ημέρας φαίνεται να μειώνεται. Αν τελικά βρούμε λίγα λεπτά, τα αφιερώνουμε στο μεσημεριανό μας γεύμα. Και αυτό μπορεί απλώς να σημαίνει ότι τρώμε ένα σάντουιτς στο γραφείο μας, ενώ παράλληλα δουλεύουμε.

Αλλά η έρευνα δείχνει ότι είναι μεγάλο λάθος να μην βρίσκουμε χρόνο για να κάνουμε ένα διάλειμμα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνθρωποι που κάνουν τακτικά διαλείμματα είναι πιο παραγωγικοί, λιγότερο αγχωμένοι και έχουν πιο ποιοτικό ύπνο.

Τα διαλείμματα αποτελούν βασικό κομμάτι μιας παραγωγικής εργάσιμης ημέρας

Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα των διαλειμμάτων είναι ότι παρέχουν στους εργαζόμενους την ευκαιρία να δημιουργήσουν άτυπα κοινωνικά δίκτυα. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι οι υπάλληλοι μιας τράπεζας που έκαναν διάλειμμα μαζί, ήταν πιο παραγωγικοί. Ακόμη και ένα σύντομο διάλειμμα μπορεί να είναι χρήσιμο. Μια έρευνα των ανθρώπων που δουλεύουν με υπολογιστές διαπίστωσε ότι ένα διάλειμμα μερικών λεπτών κάθε 20 ή 40 λεπτά μπορεί να μειώσει σημαντικά τα τραβήγματα και τους πόνους στο λαιμό και τους ώμους.

Δεν είμαστε παραγωγικοί για οκτώ ώρες την ημέρα. Μια πρόσφατη ανάλυση περισσότερων από δύο εκατομμυρίων χρηστών ενός λογισμικού διαχείρισης εργασιών, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι τείνουν να είναι πολύ παραγωγικοί το πρωί, με αποκορύφωμα στις 11 το πρωί. Παρατηρείται επίσης ότι η παραγωγικότητα μειώνεται γρήγορα μετά τις 4 το απόγευμα.

Τα διαλείμματα αποτελούν βασικό κομμάτι μιας παραγωγικής εργάσιμης ημέρας, οπότε ίσως πρέπει να ακολουθήσουμε τα σχολικά προγράμματα!

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ότι τα διαλείμματα μας επιτρέπουν να συζητάμε με συναδέλφους ή να κάνουμε κάτι που μας χαλαρώσει. Στην αντίθετη περίπτωση, είναι πιθανό ότι να καταλήξουμε να χαζεύουμε περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...