Ελληνοτουρκικά

Φόβοι για απαγωγή των «8» από την ΜΙΤ: «Πολεμική» κινητοποίηση για την φύλαξή τους - 5,6 εκατ. ευρώ δίνει ο Ερντογάν για τα «κεφάλια» τους

Υπαρκτός παραμένει ο κίνδυνος απαγωγής των 8 Τούρκων αξιωματικών από τη ΜΙΤ σε ελληνικό έδαφος. Η τουρκική πλευρά έχει απειλήσει ξεκάθαρα για επιχείρηση των μυστικών της υπηρεσιών με στόχο την αρπαγή των 8 Τούρκων – φερόμενοι ως πραξικοπηματίες – που εισήλθαν στην Ελλάδα μετά από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Έτσι λοιπόν, σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι Ελληνικές Αρχές, ενώ από την στιγμή που απελευθερώθηκαν οι 8 υπάρχει πολεμική κινητοποίηση για την φύλαξή τους.

Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή, με τους 8 να φυλάσσονται σε απόρρητη τοποθεσία υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Τέτοιου τύπου επιχειρήσεις από την ΜΙΤ έχουν πραγματοποιηθεί και σε άλλες χώρες, γεγονός που αυξάνει τον προβληματισμό, τόσο για το σενάριο της απαγωγής, όσο και απόπειρα δολοφονίας.

Η επιθετική κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επικηρύξει τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που πήραν άσυλο από την Ελλάδα προς 700.000 ευρώ τον καθένα -δηλαδή, 5,6 εκατ. ευρώ όλους- έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό στην κρατική ασφάλεια και την ΕΥΠ και αφήνει βαριές σκιές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Προς 5,6 εκατ. ευρώ

Είναι πολλά τα λεφτά και αυτό δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τα μέτρα προστασίας τους τα οποία πλέον επανεξετάζονται εκ του μηδενός καθώς υπάρχουν φόβοι για απαγωγή τους, όπως αναφέρει το newpost.gr

Ο τόπος διαμονής των Τούρκων αξιωματικών είναι απόρρητος και προστατεύονται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Το υψηλό ποσό της επικήρυξης δημιουργεί νέα δεδομένα και κίνητρα για την μυστική αναζήτηση τους.

Ο τυχόν εντοπισμός τους ανοίγει το δρόμο για τη δράση σε ελληνικό έδαφος των Τούρκων πρακτόρων που έχουν στο ενεργητικό τους ανάλογες απαγωγές στρατιωτικών που διέφυγαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος αλλά και επικηρυγμένων Κούρδων σε άλλες χώρες. Εάν τέτοιο εφιαλτικό σενάριο άπτεται της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας. Δεν είναι απλά ένα σενάριο συνωμοσιολογίας γι αυτό και οι μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται επί ποδός.

Η εμμονή

Οι πραξικοπηματίες - γκιουλενιστές όπως τους κατηγορεί ο Τούρκος Πρόεδρος έχουν γίνει η μεγάλη εμμονή του. Δεν είναι τυχαίο ότι έστειλε αυτό το προκλητικό μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα, λίγο πριν πετάξει για την Άγκυρα. Η καθυστέρηση κατά μία ώρα της αναχώρησης της πρωθυπουργικής πτήσης από την Αθήνα, δεν αποκλείεται να συνδέεται με την επικήρυξη των «8» όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές. Δεν υπήρξαν σχετικές διαρροές για δυσαρέσκεια από το Μαξίμου προφανώς γιατί αποφασίστηκε να γίνει το ταξίδι. Αλλά συζητείται ευρέως στους διπλωματικούς κύκλους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ