Κόσμος

Φτιάχνει η Κίνα διαστημικά όπλα για να επιτεθεί στους αμερικανικούς δορυφόρους;

Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε πραγματικά να θέσει τέρμα στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας.

Δύο εβδομάδες αφότου υπήρξε η προειδοποίηση ότι οι Αμερικανοί επεκτείνουν τη "χρήση των διαστημικών συστημάτων αναγνώρισης, επικοινωνιών και πλοήγησης", το Bloomberg αποκαλύπτει ότι η πρόσφατη ανάπτυξη των "εξελιγμένων" δυνατοτήτων της Κίνας για "δορυφορική επιθεώρηση και επισκευή" θα μπορούσε να είναι πραγματικά μια αφορμή για κάτι πολύ πιο φρικτό.

Τουλάχιστον μερικές από αυτές τις δυνατότητες "θα μπορούσαν επίσης να λειτουργήσουν" ως όπλα εναντίον αμερικανικών δορυφόρων, δήλωσε ο Οργανισμός Πληροφοριών Άμυνας. Επειδή η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των συντριμμιών μπορεί εύκολα να εξυπηρετήσει έναν "διπλό σκοπό".

Η αύξηση σε ό, τι είναι ουσιαστικά σε τροχιά γύρω από τα σκουπίδια που θα μπορούσε να βλάψει ή να καταστρέψει έναν δορυφόρο "έχει επιπτώσεις για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής παγκοσμίως και ενθαρρύνει την ανάπτυξη της τεχνολογίας απομάκρυνσης των συντριμμιών", δήλωσε ο Οργανισμός τη Δευτέρα σε μια δημοσίευση για τις απειλές προς τους δορυφόρους των Η.Π.Α.

Αλλά "αυτή η τεχνολογία είναι διπλής χρήσης επειδή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βλάψει έναν άλλο δορυφόρο", είπε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε την Τρίτη ότι οι ισχυρισμοί ήταν «αβάσιμοι», αν και αναγνώρισε ότι, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ αναγνώρισαν  τη σημασία της ανάπτυξης διαστημικών όπλων, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο να γίνουν "πραγματικότητα".

"Πρόσφατα, οι Η.Π.Α. έχουν ορίσει το διάστημα ως πεδίο μάχης και ανακοίνωσαν την ίδρυση μιας δύναμης στο διάστημα", ανέφερε η εκπρόσωπος Χούα Τσιούνγκ σε μια ενημέρωση στο Πεκίνο. "Έτσι, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην πραγματικότητα της οπλοποίησης και της απειλής του εξωτερικού χώρου".

Βεβαίως, καθώς πολλαπλασιάζεται, το ζήτημα των διαστημικών συντριμμιών γίνεται όλο και πιο σοβαρό πρόβλημα.

Από περίπου 21.000 μεγάλα αντικείμενα στο διάστημα που έχουν τουλάχιστον 10 εκατοστά (4 ίντσες) μέγεθος που εντοπίζονται και καταγράφονται στην τροχιά της Γης, μόνο 1.800 είναι ενεργοί δορυφόροι, σύμφωνα με την υπηρεσία άμυνας. Τα υπόλοιπα είναι συντρίμμια, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων διαστημικού σκάφους.

Περισσότερο από το ένα τρίτο όλων των καταγεγραμμένων συντριμμιών προέρχεται από δύο γεγονότα: τη χρήση ενός πυραύλου από την Κίνα το 2007 για την καταστροφή ενός δορυφόρου και την τυχαία σύγκρουση μεταξύ δορυφόρου επικοινωνιών των ΗΠΑ και ενός ρωσικού το 2009.

Φυσικά, η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν είναι μόνοι στην υποτιθέμενη ανάπτυξη διαστημικών όπλων. Η Ρωσία τις ακολουθεί επίσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ