Εκκλησία

Υπό βαριά σκιά η ενθρόνιση Επιφάνιου στο Κίεβο, άρρωστος ο Φιλάρετος, έμφραγμα ο Εφραίμ-Δηλώσεις κατά Πούτιν (ΒΙΝΤΕΟ)

Υπό την βαριά σκιά της μη αναγνωρίσης από καμία από τις υπόλοιπες αυτοκέφαλες εκκλησίες, καθώς και υπό την άσχημη συγκυρία της καρδιακής προσβολής του ηγούμενου της αγιορείτικης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμαδνρίτη Εφραίμ πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η Θεία Λειτουργία για την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Επιφάνιου στο Κίεβο.

https://www.youtube.com/watch?v=0n1SF5_nP2c

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας έλαβε χώρα η τελετή ενθρόνισης από τον Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, παρουσία και του Επισκόπου Μακάριο (πρώην Προκαθήμενου UAOC) και του Μητροπολίτη Συμεών (πρώην UOC-MP) με επιφωνήματα «Αξιός»

Παντελής η απουσία εκπροσώπων άλλων εκκλησιών παρά μόνο η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ουκρανική αντιπροσωπεία από την Ορθόδοξη Εκκλησία από τον Καναδά, και από την αντίστοιχη στην Αμερική, και από το Άγιο Όρος ο ηγούμενο της Μονής Ξενοφώντος Αλέξιος.

Ακόμα και ο Φιλάρετος , ο "Επίτιμος Πατριάρχης"  δεν ήταν παρών στην τελετή, αφού δηλώθηκε άρρωστος και ειπώθηκε πως οι γιατροί του απαγόρευσαν κατηγορηματικά να παρευρεθεί  και διαβίβασε ένα γραπτό χαιρετισμό που διαβάστηκε κατά τη διάρκεια της λειτουργίας.

Στην ομιλία του ο Επιφάνιος μετά την τελετή ενθρόνισης απήύθυνε κάλεσμα:

«Θέλουμε εκείνους τους Ορθόδοξους που είναι στην Ουκρανία και για διάφορους λόγους δεν αποτελούν μέρος της τοπικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας . Καλούμε για την εκκλησία της ενότητας Ορθόδοξους Ιεράρχες, κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς. Οι πόρτες  και οι καρδιές μας είναι ανοικτές  "

Συνέχισε δε λέγοντας:

«Πιστεύουμε ότι σε εύθετο χρόνο θα λάβουμε το καθεστώς του Πατριαρχείου. Η εκκλησία μας παραμένει ανοιχτή στη συνεργασία και το διάλογο με τις άλλες χριστιανικές εκκλησίες και  θρησκευτικές οργανώσεις της Ουκρανίας - στην Ουκρανία και στο εξωτερικό «

Σημειώνεται πως αύριο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της νέας αυτής εκκλησιαστικής δομής.

Δείτε την πλήρη τελετή ενθρόνισης στο βίντεο που ακολουθεί

https://www.facebook.com/pryamiy/videos/617294645394012/

Σε συνέντευξή του στο Radio Liberty ο νέος προκαθήμενος ανέφερε:

«Το ROC (Πατριαρχείο Μόσχας) στην Ουκρανία είναι η τελευταία φυλάκιο του Πούτιν. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν συνειδητοποιούν πλήρως τι πραγματικά συνέβη. είναι πεπεισμένοι ότι αυτό που συνέβη, συνέβη με απόκρυφο τρόπο και πως ο Οικουμενικός πατριάρχης έκανε λάθος, δεν είχε κανένα δικαίωμα και ούτω καθεξής «, είπε ο Επιφάνιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν όλοι οι Ουκρανοί Ορθόδοξοι ενωθούν σε μια τοπική εκκλησία,σκοπός είναι μετά να σταματήσει ο πόλεμος στο Donbas και η κατεχόμενη Κριμαία να επιστραφεί.

«Πιστεύουμε ότι αν τους ενώσουμε όλους σε μια ενιαία Ορθόδοξη Εκκλησία θα επιτύχουμε τον τερματισμό του πολέμου στο Donbas και την επιστροφή της Κριμαίας. Έτσι ώστε ο Πούτιν να χάσει εδώ, στην Ουκρανία, την υποστήριξη που είχε μέχρι σήμερα . Γιατί αν δεν είχε αυτή την υποστήριξη, δεν θα είχε υπάρξει πόλεμος στην Donbass. Σταδιακά η Ρωσία θα χάσει αυτή την επιρροή ακριβώς λόγω των ψυχών των Ορθοδόξων Ουκρανών εδώ », δήλωσε ο Μητροπολίτης

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ