Υγεία

Το time out στην δίαιτα ενισχύει το αποτέλεσμα - Μήπως ήρθε η ώρα για ένα διάλειμμα;

Η δίαιτα είναι μια αρκετά δύσκολη διαδικασία. Ωστόσο, ακόμα δυσκολότερη είναι η διαδικασία της συντήρησης. Ή μήπως την κάνουμε εμείς να γίνεται δύσκολη;

Οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο για δίαιτες, μυστικά αδυνατίσματος και απώλεια βάρους όλο και πληθαίνουν. Πράγμα που δείχνει την ανάγκη όλων, ή έστω των περισσότερων από εμάς, για ένα ωραίο & υγιές σώμα. Τι γίνεται όμως με όλους αυτούς που τελικά κατάφεραν να χάσουν το βάρος που επιθυμούσαν και μπαίνουν σε ένα διαρκή αγώνα συντήρησής του;

γράφει η Χρυσούλα Τσικνή, διαιτολόγος- διατροφολόγος, MSc

Με τη συνεργασία της φοιτήτριας πρακτικής άσκησης Φωτεινής Παλυβού

Είναι πολύ σημαντικό στο στάδιο της συντήρησης να παραμένουν όλες οι καλές διατροφικές συνήθειες & συμπεριφορές που έχουν αποκτηθεί κατά το χρονικό διάστημα της απώλειας βάρους. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει κάποιος να είναι «στρατιώτης» διατροφικά 365 μέρες το χρόνο.

Όταν ακολουθείται μια ισορροπημένη διατροφή το 80-90% των ημερών, τότε υπάρχει ένα περιθώριο 10-20% για μερικές… διατροφικές ατασθαλίες. Μάλιστα, οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι αυτό το «διατροφικό διάλειμμα» όχι μόνο δεν οδηγεί στην αύξηση του βάρους αλλά φαίνεται ότι βοηθάει να παραμείνει το καλό αποτέλεσμα που έχει επιτευχθεί. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνει και μια πολύ πρόσφατη μελέτη που έγινε στην Πορτογαλία και δημοσιεύθηκε μέσα στον Ιανουάριο.

Πιο συγκεκριμένα…
Στη μελέτη συμμετείχαν 108 άτομα ηλικίας από 18 έως 65 ετών οι οποίοι πριν ενταχθούν στην μελέτη είχαν χάσει κατά μέσο όρο 18kg και τα οποία είχαν διατηρήσει για τουλάχιστον 2 χρόνια. Τα άτομα αυτά ερωτήθηκαν αν είχαν περισσότερο ή λιγότερο αυστηρή διατροφή κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων σε σύγκριση με τις καθημερινές, καθώς και την περίοδο των διακοπών σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ημέρες.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα;
Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι είναι πιο ελαστικοί διατροφικά με τον εαυτό τους τα Σαββατοκύριακα ήταν πιο πιθανό να διατηρήσουν το βάρος που είχαν χάσει ή να χάσουν και λίγο ακόμα, σε σύγκριση με αυτούς που ανέφεραν ότι ακόμα και τα Σαββατοκύριακα εξακολουθούσαν να ακολουθούν μια απόλυτα ισορροπημένη διατροφή. Δε φάνηκαν ωστόσο τα ίδια αποτελέσματα και για την περίοδο των διακοπών.

Αυτό πιθανώς συμβαίνει καθώς οι μικρές διατροφικές αποκλίσεις οδηγούν στο να αισθανόμαστε λιγότερο καταπιεσμένοι μέσα σ’ ένα πρόγραμμα διατροφής και λιγότερο αποκλεισμένοι από την κοινωνική μας ζωή, κάτι το οποίο μακροπρόθεσμα θα είναι με το μέρος μας.

Άλλωστε θυμηθείτε το εξής… Όσοι έχουν χάσει βάρος και προσπαθούν να το συντηρήσουν αναφέρουν ότι καταβάλλουν μια έντονη και συνεχή προσπάθεια για τη διατήρηση αυτού, σε αντίθεση με άτομα που έχουν σταθερά φυσιολογικό βάρος για όλη τους τη ζωή. Επομένως, τα μικρά διατροφικά «διαλείμματα» σε αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να αποτελέσουν μια μικρή όαση προκειμένου να κρατήσουν τη διατροφική τους προσπάθεια.

Βασική προϋπόθεση σε όλο αυτό; Οι διατροφικές παρασπονδίες να είναι το πολύ 1-2 γεύματα της εβδομάδας και χωρίς αυτές να συνοδεύονται από τύψεις και φαύλους κύκλους υπερκατανάλωσης τροφίμων και έπειτα έντονου διατροφικού περιορισμού καθώς αυτό θα οδηγήσει στην επανάκτηση του βάρους.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι εφόσον κάποιος ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή μέσα στην εβδομάδα, κάποια ατασθαλία το Σαββατοκύριακο όχι μόνο επιζήμια δεν θα είναι, αλλά μακροπρόθεσμα θα αποτελέσει σύμμαχο στη διαχείριση του βάρους. Θυμηθείτε… η ισορροπημένη διατροφή δε χρειάζεται να αποτελεί ένα ακόμα πρόβλημα στην ήδη περίπλοκη ζωή μας, αλλά να μας κάνει ακόμη πιο “δυνατούς” για να την αντιμετωπίσουμε!!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ