Κυβέρνηση

Το σχέδιο να γίνει η Εκκλησία ΔΕΚΟ

Το θέμα των σχέσεων κράτους-Εκκλησίας ξανανοίγει η κυβέρνηση, καταθέτοντας μέσα στις επόμενες ημέρες το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Εμμένοντας στη στρατηγική της όξυνσης και της πόλωσης εν όψει των εκλογών, η κυβέρνηση επιλέγει να ξαναφέρει το θέμα στην πρώτη γραμμή, θεωρώντας μάλιστα ότι με τη σύνθεση της νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θα καταφέρει να περάσει, πιο εύκολα από πριν, το νομοσχέδιο από τη Βουλή.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι είναι δύσκολο έως απίθανο το σχέδιο νόμου να πάρει την έγκριση της Ιεράς Συνόδου, παρά το γεγονός ότι όλους αυτούς τους μήνες υπάρχει διάλογος κυβέρνησης-Εκκλησίας σε εξέλιξη, αλλά δεν κάνουν πίσω. Ο κ. Τσίπρας επιλέγει να κάνει επίδειξης δύναμης, να διαχωρίσει τη Βουλή σε «προοδευτικούς» και «συντηρητικούς» και να διχάσει την κοινωνία, στο πλαίσιο του πολιτικού σχεδιασμού για τη διενέργεια εκλογών σε κλίμα ακραίο και διχαστικό.

Χωρίς τους ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, θα επιδιώξει να δημιουργήσει κλίμα μονομερούς ενέργειας ενώπιον ποικίλων και ισχυρών αντιδράσεων, προκειμένου να ενισχύσει το φθαρμένο του ηγετικό προφίλ.

Θέλει μέσα από το σχέδιο νόμου για τις σχέσεις κράτους-Εκκλησίας να υποστηρίξει ότι όπως έκανε με το Σκοπιανό έτσι και με αυτό το θέμα δεν διστάζει να «ταράξει τα νερά» σε θέματα που λιμνάζουν για δεκαετίες. Ποντάρει δε, πέρα από το διχασμό της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου και στο διχασμό της Εκκλησίας.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι η πρόταση για το μισθολόγιο των κληρικών, που αποτελεί και το μεγάλο «αγκάθι» του διαλόγου, δεν συναντά πλέον από τους εκπροσώπους της εκκλησίας σημαντικές αντιδράσεις, κάτι που βεβαίως μένει να αποδειχθεί.

Επιχειρώντας να αναδείξουν θετικά σημεία στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο, κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για την αναγνώριση αμφισβητούμενης περιουσίας, υποστηρίζοντας με έμφαση ότι είναι η πρώτη φορά στα 200 χρόνια ιστορίας και τριβών ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία, που το κράτος αναγνωρίζει ότι υπάρχει.

Σε ό,τι αφορά το μισθολογικό και προσπαθώντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από το γεγονός ότι η μισθοδοσία των κληρικών -με βάση την κυβερνητική πρόταση και τη συμφωνία που ήδη έχει απορρίψει μία φορά η Ιερά Σύνοδος- καταργείται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, υποστηρίζουν ότι εργοδότης θα παραμείνει το υπουργείο Οικονομικών, που θα μεταφέρει κάθε χρόνο τις ίδιες πιστώσεις με μορφή συνολικής επιχορήγησης στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Επιμένουν, αναφέρει η εφημερίδα ότι από πουθενά δεν προκύπτει απόλυση των ιερέων, άρση μονιμότητας ή μετατροπή της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και διευκρινίζουν ότι επιχορηγήσεις δίνονται τόσο σε φορείς ιδιωτικού δικαίου (ΔΕΚΟ) όσο και σε φορείς δημοσίου δικαίου (ΑΕΙ, ΟΤΑ κ.λπ.).

Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι στο σχέδιο νόμου, που θα κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα που ξεκινά, η κυβέρνηση συντηρεί την πρόβλεψη για αποδέσμευση της διασφάλισης της μισθοδοσίας των κληρικών από την τυχόν αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και εμμένει στη διαμόρφωση του εργασιακού καθεστώτος των κληρικών από τους μητροπολίτες και όχι από το κράτος, μετά τη διαγραφή τους από το Δημόσιο, ενώ πολλά θα κριθούν για τη στάση χιλιάδων κληρικών και κατ’ επέκταση των μητροπολιτών από το εάν θα περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου ότι το ύψος του ποσού της μισθοδοσίας των κληρικών θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...