Σκοπιανό

Ο Τσίπρας αλλάζει τα σύνορα: «Η Μεγάλη Πρέσπα ανήκει μισή σ'εμάς, μισή στη “Βόρεια Μακεδονία”»! - Το Βερολίνο αποθεώνει την προδοσία

Οι Γερμανοί συνεχίζουν να αποθεώνουν Τσίπρα και Ζάεφ, για την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών που επιβλήθηκε στον ελληνικό λαό. Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο πλέον πως η συμφωνία με τα Σκόπια αποτέλεσε ένα πείραμα για τη δημιουργία ενός μοντέλου που θα εφαρμοστεί και σε άλλους στόχους της Δύσης, ενώ την ίδια στιγμή ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε μια δήλωση που αλλάζει τα σύνορα.

«Η Μεγάλη Πρέσπα ανήκει μισή σ'εμάς, μισή στη “Βόρεια Μακεδονία”»!, είπε ο πρωθυπουργός, προκαλώντας ερωτηματικά για την δυνατότητα αντίληψής του επί των συνόρων στην περιοχή.

Γερμανικό δημοσίευμα χαρακτήρισε τη συμφωνία "παράδειγμα προς μίμηση για το Κόσοβο" προμηνύοντας μια "λύση" τύπου Πρεσπών ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα.

Αυτό που έγινε δηλαδή, είναι ότι ένα εθνικό θέμα της χώρας μας χρησιμοποιήθηκε ως "πείραμα" της Δύσης για αντίστοιχες διαμάχες στα Βαλκάνια - και όχι μόνο - προς ικανοποίηση των διεθνών συμφερόντων, κόντρα στα συμφέροντα της Ελλάδας.

Η ελληνική κυβέρνηση το αποδέχτηκε πλήρως αυτό, ο κ.Τσίπρας βραβεύτηκε αλλά η κοινωνία της Ελλάδας βράζει. Πόσος καιρός θα χρειαστεί μέχρι να αναβαθμιστούν οι προκλήσεις των Σκοπιανών; Η Συμφωνία των Πρεσπών επιβλήθηκε και θα πυροδοτήσει μια νέα εποχή κρίσης και διεκδικήσεων. Για αυτό φώναζε ο ελληνικός λαός και κανείς δεν άκουγε...

Κατά την διάρκεια συνέντευξης στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου ο πρωθυπουργός χαριτολογώντας επιχειρεί να εξηγήσει γιατί ο ίδιος μιλάει στον πληθυντικό για «Συμφωνία των Πρεσπών», ενώ ο Σκοπιανός ομόλογός του για «Συμφωνία της Πρέσπας».

Υπάρχει εδώ μια ασάφεια, λέει και με τα χαρακτηριστικά αγγλικά του, αναλύει: «Ο φίλος μου ο Ζόραν λέει "Συμφωνία της Πρέσπας", εγώ λέω "Συμφωνία των Πρεσπών" γιατί έχουμε δύο λίμνες εκεί, η μία ανήκει στην Ελλάδα και η άλλη ανήκει μισή στην Ελλάδα και μισή στη Βόρεια Μακεδονία»!

"Βαλκανικές αντιθέσεις" επιγράφεται εκτενής ανταπόκριση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα "ενώ η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία εορτάζονται στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, η Σερβία και το Κόσοβο συνεχίζουν να αντιπαρατίθενται".

Ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει τους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ "sunnyboys" της διάσκεψης. Και αυτό, όπως επισημαίνει, "όχι μόνο γιατί η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξήρε τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας ως φωτεινά παραδείγματα σε μία ομιλία που επαινέθηκε ιδιαίτερα.

Όχι μόνο γιατί οι δύο τιμήθηκαν στο Μόναχο με βραβείο που φέρει το όνομα του αντιστασιακού Έβαλντ Χάινριχ φον Κλάιστ και απονέμεται σε πολιτικούς, οι οποίοι συνεισφέρουν στην ειρήνη και την επίλυση συγκρούσεων. Τσίπρας και Ζάεφ εξηγούσαν επί μία ώρα πώς κατάφεραν εκείνο που για πολλούς άλλους πολιτικούς φαντάζει αδύνατο: να καταλήξουν σε συμβιβασμό, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμφέροντα του γείτονα".

Στην ανταπόκριση αναφέρεται ότι ο επικεφαλής της Διάσκεψης Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ είχε προνοήσει να οργανώσει το πρόγραμμα κατά τέτοιον τρόπο, ώστε η κοινή παρουσία Τσίπρα-Ζάεφ να αποτελεί αντίστηξη με το επόμενο πάνελ, στο οποίο συμμετείχαν ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο κοσοβάρος πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι.

"Ο Ίσινγκερ, πρώην διαμεσολαβητής της ΕΕ στο Κόσοβο με εμπειρία στα Βαλκάνια, ανέλαβε ο ίδιος τον συντονισμό και ρώτησε τους δύο ηγέτες, γιατί δεν μπορούν να επιτύχουν αυτό που κατάφεραν οι Τσίπρας και Ζάεφ", επισημαίνει ο αρθρογράφος.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ο Βούτσιτς απάντησε ότι "η Σερβία έχει εκπληρώσει όλα τα συμπεφωνημένα, ενώ το Κόσοβο ούτε ένα". Από την πλευρά του "ο Θάτσι αντέτεινε κάπως άκομψα, ότι παρόμοιες συμφωνίες δεν μπορούν να υλοποιηθούν, παρά μόνο εφόσον συνάδουν με το σύνταγμα και τους νόμους μίας χώρας".

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα πάντα με τον αρθρογράφο, ήταν μία εικόνα που θυμίζει ανώριμη αντιπαράθεση ανάμεσα σε γυμνασιόπαιδες. "Δεν μας νοιάζει το σύνταγμά τους γιατί δεν αναγνωρίζουμε το κράτους τους, έλεγε ο Βούτσιτς για τους Αλβανούς του Κοσόβου. Είναι εύκολο να στήνεις ένα ολόκληρο δράμα και να το παίζεις θύμα, του απάντησε ο Θάτσι..."

Αντιπαράθεση Ευρώπης-ΗΠΑ για το εμπόριο (και όχι μόνο)

Ενώ διευθετούνται οι διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, παραδοσιακές συμμαχίες υφίστανται ρωγμές και αυτό ήταν εμφανές στη διάσκεψη του Μονάχου. "Ο κόσμος γίνεται πιο αβέβαιος- τερματίζεται η εποχή ελέγχου των εξοπλισμών" επιγράφεται ανταπόκριση της ελβετικής εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung (NZZ) από το Μόναχο, η οποία, μεταξύ άλλων, επισημαίνει:

"Το πυκνό δίκτυο των διεθνών συνθηκών για τον αφοπλισμό φυλλορροεί. Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα αδιαφορούν γι αυτό. Μόνο οι Ευρωπαίοι ανησυχούν, αλλά είναι ανίσχυροι, όπως φαίνεται στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια".

Σε σχόλιο με τίτλο "Η Ευρώπη μόνη της", η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt, παραθέτει έναν απογοητευτικό απολογισμό της διάσκεψης του Μονάχου:

"Αυτό που απέμεινε είναι οδύνη, απογοήτευση και η πικρή αίσθηση ότι χάθηκε μία ευκαιρία. Επί τρεις ημέρες συζητούσαν πρωθυπουργοί, υπουργοί και ειδικοί για τη διεθνή κατάσταση, τον κατακερματισμό της φιλελεύθερης τάξης πραγμάτων και την άνοδο της Κίνας σε μία εναλλακτική, αλλά αυταρχική συστημική λύση. Ευρώπη και Αμερική θα έπρεπε να έρθουν πιο κοντά, επινοώντας μία κοινή στρατηγική της Δύσης για την προάσπιση συμφερόντων και αξιών.

Αλλά η διαπίστωση που προκύπτει στο τέλος όλων αυτών των συζητήσεων είναι η εξής: η Ευρώπη είναι μόνη της στον ανταγωνισμό για τη διασφάλιση ευημερίας και επιρροής. Υπό τον Ντόναλντ Τραμπ οι ΗΠΑ δεν θεωρούν εαυτόν σύμμαχο της ΕΕ, αλλά αντίπαλο. Ο Λευκός Οίκος δεν επιδιώκει την ενότητα της Δύσης, αλλά τη διαίρεσή της".

Ανησυχία για την αυτοκινητοβιομηχανία

"Οι ΗΠΑ απειλούν τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία" είναι το πρωτοσέλιδο της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt, η οποία επισημαίνει ότι "η εμπορική σύγκρουση μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ αποκτά μία νέα διάσταση, καθώς οι εισαγωγές οχημάτων από την Ευρώπη χαρακτηρίζονται απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Αυτή η εκτίμηση προκύπτει από υπόμνημα του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη Γερμανία, το υπόμνημα έχει ήδη αποσταλεί στον Λευκό Οίκο και η (γερμανική) κυβέρνηση γνωρίζει το περιεχόμενό του".

Κατά τις εκτιμήσεις της εφημερίδας "αυξάνεται αισθητά πλέον η πιθανότητα να επιβάλει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τους ήδη επαπειλούμενους τιμωρητικούς δασμούς, ύψους 25%, στις εισαγωγές οχημάτων".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...