Ελληνοτουρκικά

Τουρκικός Τύπος για επίσκεψη Τσίπρα: Επιμονή για έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών

Εκτενή ρεπορτάζ και αναφορές για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη φιλοξενεί ο τουρκικός Τύπος αναδεικνύοντας πρωτίστως το αίτημα Ερντογάν για την έκδοση των «8» στην Τουρκία.

«Η Τουρκία περιμένει από την Ελλάδα να μη γίνει “ασφαλές καταφύγιο” για γκιουλενιστές και άλλους τρομοκράτες, λέει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», σημειώνει στον υπότιτλο του ρεπορτάζ της η Yeni Safak. «Ο Ερντογάν επανέλαβε και πάλι τις προσδοκίες της Τουρκίας για την παράδοση των γκιουλενιστών συνωμοτών από την Ελλάδα. Το 2018 η Ελλάδα μαζί με την Γερμανία ήταν μεταξύ των κορυφών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου ύποπτοι γκιουλενιστές ζήτησαν άσυλο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους», σημειώνει η εφημερίδα.

«Η Τουρκία περιμένει “περισσότερη συνεργασία” από την Ελλάδα για την έκδοση των 8 πραξικοπηματιών στρατιωτικών, λέει ο Ερντογάν στον Τσίπρα», τιτλοφορεί το ρεπορτάζ της η φιλοκυβερνητική Sabah. Υπογραμμίζει δε τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ότι «οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών μπορούν να επιλυθούν “ειρηνικά” μέσω του διαλόγου», αλλά και του Έλληνα πρωθυπουργού ότι «η Ελλάδα δεν καλωσορίζει τους πραξικοπηματίες αλλά η υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών είναι θέμα της Δικαιοσύνης».

«Ερντογάν: Τα θέματα με την Ελλάδα μπορούν να λυθούν δίκαια»,  γράφει η Hurriyet στην αγγλόφωνη έκδοσή της, υπογραμμίζοντας και αυτή με τη σειρά της τις προσδοκίες της Άγκυρας αναφορικά με τους «8».

Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν τα τουρκικά ΜΜΕ και για την ιστορική επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Αγία Σοφία, που την κάλυψαν σε ζωντανή σύνδεση.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας στην Αγία Σοφία», μετέδωσε το NTV, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την πρώτη του επίσκεψη στον ιστορικό ναό και ότι τον συνόδευαν ο εκπρόσωπος και σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν και άλλοι αξιωματούχοι.

Πλούσιο φωτογραφικό ρεπορτάζ από την επίσκεψη αυτή φιλοξενεί στην ηλεκτρονική της έκδοση και η Milliyet.

Ενώ η Haber Turk μετέδωσε και βίντεο σημειώνοντας ότι η επίσκεψη έγινε υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας κι ότι στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει στη Χάλκη και θα είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφθεί με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο τη Θεολογική Σχολή μετά τον Ελευθέριο Βενιζέλο «που έβαλε μαζί με τον Ατατούρκ τα θεμέλια της ελληνοτουρκικής φιλίας».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...