ΗΠΑ

Τεντώνει το σχοινί ο Πομπέο: «Ο Πούτιν απειλή για τις δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο»

Ο Μάικ Πομπέο συνέχισε να προειδοποιεί την Ευρώπη για τις προθέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντας τον Ρώσο πρόεδρο απειλή για τη δημοκρατία.

Μετά τη Βουδαπέστη, όπου χθες κάλεσε την Ουγγαρία να μην επιτρέψει τη Μόσχα να προκαλέσει διχόνοια στη Δύση, σήμερα στη Μπρατισλάβα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συνέχισε τις επιθέσεις στον Ρώσο πρόεδρο.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι αποφασισμένος να υπονομεύει Δημοκρατίες σε όλον τον κόσμο. Μην αυταπατάστε! Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σε αυτό», είπε ο Πομπέο σε ομιλία του σε φοιτητές δημοσιογραφίας και προειδοποίησε τους Σλοβάκους για «την ανάγκη περιφρούρησης ενάντια σε οικονομικά και άλλα μέσα που αναπτύσσει η Κίνα για να δημιουργήσει εξαρτήσεις και να χειραγωγήσει το πολιτικό (τους) σύστημα».

Οι Σλοβάκοι,τρεις δεκαετίες μετά την πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος, θα πρέπει να γνωρίζουν για την «ρωσική επιθετικότητα» για την υπονόμευση της ελευθερίας τους, τόνισε ακόμη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Ο Πομπέο συνομίλησε με πέντε πρώην πολιτικούς κρατουμένους του κομμουνιστικού καθεστώτος μπροστά στο μνημείο Πύλη Ελευθερίας, στα σύνορα με την Αυστρία, όπου 400 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το 1945 έως το 1989 στις προσπάθειές τους να διασχίσουν τα σύνορα για να διαφύγουν από την πρώην Τσεχοσλοβακία.

«Όπου υπήρχαν συρματοπλέγματα και ένοπλοι φρουροί, σήμερα, άνθρωποι, προϊόντα και πληροφορίες περνούν ελεύθερα» δήλωσε ο Πομπέο. «Οι ΗΠΑ έχουν βρεθεί πλάι στον λαό της Σλοβακίας ως φίλοι και συνεργάτες (...) τα τελευταία 30 χρόνια και θα συνεχίσουμε να το υποστηρίζουμε αυτό για τις επόμενες δεκαετίες», συμπλήρωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Την Τετάρτη ο Πομπέο θα συνεχίσει την περιοδεία του με επίσκεψη στην Πολωνία και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Βέλγιο και στην Ισλανδία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...