Κόσμος

Τα πήρε «άγρια» ο Νετανιάχου με Ερντογάν - «Stop» στην είσοδο χιλιάδων Τούρκων στην Ιερουσαλήμ - «Δεν θα υψωθεί η ημισέληνος στα εδάφη μας»

Το Ισραήλ αποφάσισε πλέον να παίξει «σκληρά» με την Τουρκία για αυτό και περιορίζει με χίλιους δυο τρόπους την είσοδο Τούρκων «τουριστών» που επισκέπτονται την Ιερουσαλήμ και ειδικά στο Τέμενος Αλ Ακτσά.

Ο λόγος είναι οι κατά καιρούς δηλώσεις του Τούρκου ηγέτη περί «Τρίτης Ιερής πόλης» που είναι υπό κατοχή (Ιερουσαλήμ), καθώς και η στάση του υπέρ της Χαμάς και των Παλαιστινίων.

Η Τουρκία, υποστηρίζει σθεναρά την Χαμάς και έχει μια δυναμική  παρουσία στην ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως φαίνεται από τις τουρκικές σημαίες που κουνούν οι Παλαιστίνιοι με κάθε ευκαιρία.

Επιπλέον το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ πρότεινε είναι να περιοριστεί η δράση του Τουρκικού Οργανισμού Συνεργασίας και Συντονισμού (TIKA), του οποίου το γραφείο βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και βοηθά τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Adem Enihayat, επικεφαλής της οργάνωσης Burak, που διοργανώνει εκδρομές στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε στην εφημερίδα Sabah ότι το Ισραήλ έχει απαγορεύσει την μαζική είσοδο Τούρκων που επισκέπτονται την Ιερή πόλη, και ανέφερε ότι απαίτηση των αρχών είναι, τα άτομα κάτω των 18 ετών να συνοδεύονται από γονέα/κηδεμόνα κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην πόλη.

Το Ισραήλ απαγόρευσε επίσης στους Τούρκους που θα επισκέπτονται το τζαμί Αλ-Άκσα να σηκώσουν την σημαία με την ημισέληνο.

Η ‘Άγκυρα  χρησιμοποιεί τον μουσουλμανικό «τουρισμό» για να κερδίσει έδαφος στο Όρος του Ναού και σε άλλους ιερούς τόπους, με σκοπό να αναλάβει κάποια στιγμή τον έλεγχο αυτών των περιοχών.

Η σημερινή Τουρκία, υπό την επικίνδυνα «χαρισματική» ηγεσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρεμβαίνει σε πολλά μέρη της Μέσης Ανατολής, σε λίγο και στα Βαλκάνια για τους δικούς της λόγους . Σε κάθε περιοχή όμως, φροντίζει να αναρτήσει την τουρκική σημαία.

Ωστόσο, η παρουσία  της Τουρκίας στην Ιερουσαλήμ φαίνεται να είναι πιο δημόσια και εντυπωσιακή, διότι η πόλη αυτή είναι πιο σημαντική για την Τουρκία απ ​​’ό, τι άλλα μέρη της γης.

Ο λόγος έχει να κάνει με το μεγάλο τουρκικό ενδιαφέρον τόσο για την Γάζα όσο και για την Ιερουσαλήμ.

Η Γάζα κυβερνάται από την θυγατρική της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, την Χαμάς, την οποία η Τουρκία ελέγχει σε μεγάλο ποσοστό, με στόχο τον έλεγχο του μεγάλου και σημαντικού Τεμένους Αλ-Άκσα που αποτελεί το δεύτερο ιερότερο μέρος του Ισλάμ .

Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί συχνά το σλόγκαν «ότι θα σπάσει την πολιορκία στη Γάζα» για να εξαπλωθεί το μίσος στο Ισραήλ και να αποκτήσει μεγαλύτερη δημοτικότητα φυσικά ο ίδιος.

Η Τουρκία δραστηριοποιείται στην ανατολική Ιερουσαλήμ με διάφορους τρόπους, ο πιο επικίνδυνος  από τους  οποίους είναι η υποστήριξή της στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς.

Το πιο εμφανές σημάδι της δραστηριότητάς της  είναι η παρουσία της τουρκικής σημαίας  δημόσια στην Ιερουσαλήμ.

Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και η Άγκυρα έγινε τεταμένες από περσινό Μάιο, όταν η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ και απέλασε τον Ισραηλινό πρέσβη στην Άγκυρα, ως απάντηση στη δολοφονία και τον τραυματισμό των Παλαιστινίων από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το άνοιγμα της νέας αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία αποκτά συστηματικά τον έλεγχο όλων των τζαμιών στο Όρος του Ναού μέσω εκτεταμένου τουρκικού θρησκευτικού τουρισμού.

Πρόσφατα, Τούρκοι «τουρίστες» αντιμετώπισαν ορθόδοξους Εβραίους που προσεύχονται και σπουδάζουν στο Τάφο του Σαμουήλ  που βρίσκεται στα προάστια της Ιερουσαλήμ.

Ταυτόχρονα, ισραηλινές πηγές που ασχολούνται με τα θέματα της ανατολικής Ιερουσαλήμ ενημέρωσαν ότι μέχρι τώρα η Τουρκία δεν αμφισβήτησε επισήμως την εξουσία του Ισραήλ στο ανατολικό τμήμα της πόλης αλλά προετοιμάζεται να το πράξει σύντομα .

Η Τουρκία έχει ήδη δημιουργήσει μυστικά τη δική της διοίκηση στην ανατολική Ιερουσαλήμ και κινείται ακάθεκτη.

Όλα αυτά όμως έχουν έρθει σε γνώση των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών οι οποίες ενημέρωσαν τις αρχές και ελήφθησαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες.

Αν όμως  αυτές είναι οι δράσεις των Τούρκων και του Σουλτάνου Ερντογάν στην ιερότερη πόλη της χριστιανοσύνης σε ένα κράτος όπως το Ισραήλ που διαθέτει μία από τις καλύτερες μυστικές υπηρεσίες, μπορούμε να φανταστούμε τι πράττουν οι Τούρκοι  στην Δυτική Θράκη, νότια Βουλγαρία, Βοσνία, Αλβανία, Σκόπια κά .

Αναμένουμε απλά το πώς θα αντιδράσει ο Ερντογάν μετά την ισραηλινή αυτή κίνηση.  

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ