Βόρεια Ήπειρος

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Αλβανοί με τις ιδιοκτησίες των Βορειοηπειρωτών - Θα τους σταματήσει επιτέλους η ελληνική κυβέρνηση;

Το ζήτημα της ιδιοκτησίας της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία συζητήθηκε στις Βρυξέλλες, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσογώνος ζήτησε ορισμένες απαντήσεις σε αυτό που ονόμασε "υφαρπαγή μειονοτικών εδαφών από την αλβανική κυβέρνηση".

Σύμφωνα με τον Έλληνα ευρωβουλευτή, αυτή είναι μια σοβαρή παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία οδηγεί στην παραπομπή της Αλβανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου.

Υπάρχει όμως ελληνική κυβέρνηση να στείλει τον Έντι Ράμα και την παρέα του στο δικαστήριο αυτό ή θα συνεχίσουμε να χειροκροτούμε γενικόλογες δηλώσεις Αλβανών αξιωματούχων περί φιλίας και καλής γειτονίας… γενικά και αόριστα;

Μία αμφιλεγόμενη δήλωση έκανε και ο γνωστός Επίτροπος Διεύρυνσης Johannes Hahn, ο οποίος δήλωσε ότι: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδίδει μεγάλη σημασία στο δικαίωμα ιδιοκτησίας και το κράτος δικαίου για την επίλυση περιουσιακών διαφορών σε ολόκληρη την Αλβανία».

Δήλωσε δηλαδή κάτι για δικαίωμα ιδιοκτησίας και κράτος δικαίου ο Επίτροπος για το θέμα και «καθάρισε».

Δηλαδή η Αλβανία που είναι υποψήφια για την ΕΕ θα κάνει τώρα όλα τα απαραίτητα βήματα για να αποδώσει πίσω τις περιουσίες των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών;

Σε καμία περίπτωση, διότι όλα θα κριθούν από την ελληνική πλευρά και την στάση που θα τηρήσει, μια στάση που έως τώρα είναι υπερβολικά «μαλακή» απέναντι στο στυγνό αλβανικό καθιεστώς.

Στην ετήσια έκθεσή της για την Αλβανία, που δημοσιεύθηκε στις 17 Απριλίου 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι η Αλβανία δεν έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τη βελτίωση του νομικού πλαισίου για την καταχώρηση, την απαλλοτρίωση και την αποζημίωση».

Ο κ. Hahn σημείωσε περαιτέρω ότι η Επιτροπή γνωρίζει τις ανησυχίες που εξέφρασε η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία σχετικά με την επιβολή των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας.

«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο θέμα αυτό. Επίσης, δεδομένης της πολυπλοκότητας και της σημασίας του ζητήματος των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, η Επιτροπή παρέχει οικονομική και τεχνική βοήθεια προς τη χώρα, για την αντιμετώπιση των ελλείψεων στον τομέα αυτό», προσέθεσε ο Επίτροπος Hahn.

Με λίγα λόγια το απόλυτο… τίποτα από την ΕΕ. Οι Αλβανοί θα συνεχίσουν να απαλλοτριώνουν με νόμους-φαντάσματα γη και σπίτια Ελλήνων στην Β.Ήπειρο και όλοι θα τους κοιτούν κουνώντας απλά το δάκτυλο.

Δεν φταίει ο Ράμα και η παρέα του που έχουν μετατρέψει την Αλβανία στην μεγαλύτερη χασισοφυτεία της Ευρώπης, αλλά οι Έλληνες αξιωματούχοι μαζί με τους Ευρωπαίους, όλα τα προηγούμενα χρόνια και τώρα, που το επιτρέπουν.

Η ΕΕ δηλώνει παρόν μόνο σε μνημόνια και σε ότι έχει γενικά σχέση με υφαρπαγή περιουσίας κράτους (Ελλάδα) μαζί με τον έλεγχο των προϋπολογισμών, σε τίποτε όμως που θα είχε σχέση με μετανάστες-πρόσφυγες, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως των Βορειοηπειρωτών και ειδικά, άμυνα ευρωπαϊκού εδάφους.        

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ