Πολιτική

Συνάντηση Μητσοτάκη με την διάδοχο της Μέρκελ -Επαφές για την επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων

Χτίζοντας προσεκτικά τις σχέσεις του με τους κορυφαίους παράγοντες της γερμανικής πολιτικής σκηνής ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να βάλει τα θεμέλια της διαπραγμάτευσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, στα οποία έχει δεσμεύσει τη χώρα η κυβέρνηση Τσίπρα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει σήμερα στο Μόναχο συνάντηση με τη διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ, Άννεγκρετ Κάρεμννπάουερ, ενώ είναι πιθανό να συναντηθεί και με την Κριστίν Λαγκάρντ. Ο κ. Μητσοτάκης, μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, θα ταξιδέψει στην Βαυαρική πρωτεύουσα, όπου θα πάρει μέρος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μονάχου που προηγείται του Συμβουλίου Ασφάλειας που ξεκινά την Παρασκευή.

Το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας θα απευθύνουν χαιρετισμό στο δείπνο, ενώ ομιλίες θα πραγματοποιήσουν η πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Άννεγκρετ Καρενμπαουερ και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Το πρώτο θετικό σημάδι των επαφών και των σχέσεων που έχει αναπτύξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους βασικούς πολιτικούς «παίκτες» της Γερμανίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν η δέσμευση του υποψήφιου για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ για επαναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο Βαυαρός πολιτικός επέλεξε να κάνει αυτή τη δήλωση από την Αθήνα, όπου βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα για συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Άλλωστε τους συνδέουν φιλικές σχέσεις, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους βασικούς υποστηρικτές της υποψηφιότητας του κ. Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια έχει συναντηθεί αρκετές φορές με την Γερμανίδα Καγκελάριο, στην οποία έχει αναπτύξει το οικονομικό πρόγραμμα που σκοπεύει να εφαρμόσει ως πρωθυπουργός, ενώ την περασμένη εβδομάδα σχετική συζήτηση είχε με Γερμανούς επιχειρηματίες στην γερμανική πρεσβευτική κατοικία.

Ανάλογη ευκαιρία θα υπάρξει και σήμερα στην συνάντηση με την κα Καρενμπάουερ, η οποία έχει διαδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ στην προεδρία του CDU, με τις δύο ισχυρές κυρίες της γερμανικής πολιτικής σκηνής να διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις. Πέρα από την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να εδραιώσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τον γερμανικό παράγοντα, προκειμένου να επιτύχει ένα θετικό αποτέλεσμα στην επαναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων, με τη μείωση τους να έχει ιδιαίτερο βάρος στην οικονομική του πολιτική, ιδιαίτερη αξία έχει το γεγονός ότι και από το Βερολίνο έχουν πλέον στρέψει το βλέμμα τους προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επόμενη ημέρα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές