Ελληνοτουρκικά

Συνάντηση Ερντογάν - Τσίπρα εν μέσω προκλήσεων σε Αιγαίο και Κύπρο

Σε μία ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, με την εμπρηστική ρητορική της Αγκυρας, τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, αλλά και τις απειλές στην Κύπρο να βρίσκοναι σε πλήρη εξέλιξη. Εχει προηγηθεί άλλωστε και η επεισοδιακή συνάντηση στην Αθήνα το Δεκέμβρη του 2017, ενώ η διαρκής απειλή ενός θερμού επεισοδίου τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ να μην έχει σβήσει, το τελευταίο διάστημα. Το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει πως αυτή τη φορά, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται την Άγκυρα με τις «ανεβασμένες μετοχές», του λόγω και της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το κλίμα με την Ουάσιγκτον παραμένει τεταμένο με την Αγκυρα, ενώ και το Βερολίνο κρατάει αποστάσεις. Προβληματικές είναι και οι σχέσεις της Τουρκίας και με τη Γαλλία, με την Αγκυρα μάλιστα να καταγγέλλει και τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των MED-7 στην Κύπρο, στα οποία θεωρείται ότι το Παρίσι έπαιξε κομβικό ρόλο, προκειμένου να σταλούν μηνύματα στην Αγκυρα .

Την ίδια στιγμή παραμένει το θέμα των οκτώ στρατιωτικών, που η Τουρκία ζητά την έκδοση τους κατηγορώντας τους για συμμετοχή στο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν στις 15 Ιουλίου 2016, κάτι που σημειώθηκε και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, με τον πρόεδρο της χώρας να κάνει έμμεση αναφορά στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι: «Είναι απαράδεκτο ορισμένες χώρες να μην εκδίδουν μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που έχουν διαφύγει σε αυτές. Το αίτημα για την έκδοσή τους βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί». Διόλου τυχαίο το ότι ο Τούρκος πρόεδρος το θυμήθηκε ξανά, λίγες ημέρες πριν ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον νέο υπουργό εθνικής Άμυνας μεταβούν στην Τουρκία μετά από πρόσκληση του ίδιου. Η κλιμάκωση της παραβατικής συμπεριφοράς της γείτονος χώρας στο Αιγαίο και οι αναφορές περί τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης επίσης δεν προέκυψαν από το πουθενά.

Παράλληλα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι δηλώσεις τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων, όπως ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, να «πυρπολούν» τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κάνοντας λόγο για γαλάζια πατρίδα στο Αιγαίο και για τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στις συνομιλίες αναπόφευκτα θα τεθεί και το Κυπριακό, καθώς επίσης και το μεταναστευτικό, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι η ατζέντα των συνομιλιών Τσίπρα στην Τουρκία θα είναι «διευρυμένη», γεγονός που εγκυμονεί συγκεκριμένους κινδύνους από την πλευρά της Άγκυρας παρά το ότι η Αθήνα θέλεια να στείλει σαφές μήνυμα για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ