Διατροφή

Συμβουλές για την αγορά κρέατος- Πώς να διαλέγουμε κρέας σωστότερα και πιο υγιεινά

Μέρος της διατροφής μας σε αρκετά συχνή βάση είναι και το κρέας. Η κατανάλωση του γίνεται με πολλούς τρόπους. Πόσο καλά ξέρουμε να διαλέγουμε όμως κρέας; Παρακάτω θα δείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την αγορά κρέατος.

Τι χρώμα πρέπει να έχει το κάθε κρέας; Ποιο μέρος του ζώου είναι το κάθε κομμάτι; Με λίπος ή χωρίς; Με κόκκαλο ή χωρίς; Πρέπει να είναι μαλακό ή σκληρό; Είναι μερικά τα ερωτήματα, που ταλανίζουν τις νοικοκυρές, κάθε φορά που θέλουν να αγοράσουν και να μαγειρέψουν κρέας.

Ιδού, λοιπόν, όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το κρέας.

Ποια είναι τα μέρη του κρέατος

Χοιρινό

Αρνί

Το σωστό χρώμα του κρέατος:

Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι το χρώμα του κρέατος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς έζησε το ζώο –τι έτρωγε, πόσο κινητικό ήταν- αλλά και από την… καταγωγή και τις συνθήκες συντήρησης και τη συσκευασία του. Αναλυτικά:

Μοσχάρι: Το μοσχάρι πρέπει να έχει βαθυκόκκινο χρώμα –στην απόχρωση του κερασιού. Το λίπος του κρέατος πρέπει να είναι μπεζ. Το κιτρινισμένο λίπος μαρτυρά κακές συνθήκες συντήρησης. Σημειώστε, επίσης, ότι το μοσχαράκι γάλακτος είναι –θεωρητικά- το νεαρό μοσχάρι που έχει τραφεί μόνο με γάλα. Αυτό το κρέας έχει πιο ανοιχτό χρώμα απ’ το ενήλικο μοσχάρι.

Χοιρινό: Το χοιρινό πρέπει να είναι απαλό ροζ και όχι σε αποχρώσεις του καφέ ή του κίτρινου. Τα κόκαλά του πρέπει να είναι στις αποχρώσεις του κόκκινου κι όχι λευκά –τα άσπρα κόκαλα μαρτυρούν μεγάλο σε ηλικία ζώο κι άρα λιγότερο μαλακό και νόστιμο.

Μαλακό ή σκληρό;

Οι ειδικοί συνιστούν να χρησιμοποιούμε τις αισθήσεις μας, προκειμένου να καταλάβουμε αν το κρέας που αγοράζουμε είναι ακριβό ή φτηνό. Ας ξεκινήσουμε απ’ την αφή: το ωμό κρέας –αντίθετα με ό,τι μπορεί να φαντάζεστε- δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ μαλακό ούτε πολύ σκληρό. Πρέπει να είναι ελαστικό –να διατηρεί δηλαδή τη φόρμα του όταν το πιέζετε.

Ακόμη ένα tip αφής

Μην αγοράζετε κρέας που το νιώθετε ζεστό στην αφή. Το κρέας και τα παράγωγά του, πρέπει να είναι κρύα, διαφορετικά μπορείτε άνετα να συμπεράνετε ότι δεν έχουν διατηρηθεί σωστά.

Με λίπος ή χωρίς;

Η απάντηση βρίσκεται κάπου στη μέση: ένα κρέας γεμάτο λίπος είναι ανθυγιεινό, ωστόσο είναι καλό να διαλέγετε κρέας με «ραβδώσεις» λίπους στη σάρκα του, γιατί έτσι θα έχετε ζουμερότερο αποτέλεσμα.

Όταν αγοράζετε συσκευασμένο κρέας…

Πρέπει να προσέχετε τη συσκευασία: η ιδανικά, το κρέας πρέπει να είναι σφιχτά τυλιγμένο με τη μεμβράνη, χωρίς κενά αέρα ή υγρά που αλλοιώνουν τη σύστασή του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης