Αθλητισμός

Συγκινεί το μήνυμα του Πελέ για τον Γκόρντον Μπανκς- «Αναπαύσου εν ειρήνη, φίλε μου»

Μέσα απο τα Social Media, με ένα συγκινητικό μήνυμα, αποχαιρέτισε ο Πελέ, τον φίλο του Γκόρντον Μπανκς που εδώ και λίγες ώρες έχει μετακομίσει στη γειτονιά των αγγέλων. Θλίψη έχει σκορπιστεί στην παγκόσμια οικογένεια του ποδοσφαίρου.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 1966 με την Εθνική ομάδας της Αγγλίας, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 81 ετών, έχοντας όμως περάσει στο πάνθεον της ιστορίας με την εκπληκτική επέμβαση που είχε κάνει στον προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1970, Βραζιλία-Αγγλία 1-0.

Ο Πελέ είχε σηκώσει τα χέρια του έτοιμος να πανηγυρίσει το γκολ για την Βραζιλία, όμως ο Μπάνκς δείχνοντας απίστευτα αντανακλαστικά, πετάχτηκε σαν αίλουρος από το ένα δοκάρι στο άλλο κι έδιωξε τη μπάλα σε κόρνερ, στην επέμβαση που έμελλε να χαρακτηριστεί η απόκρουση του αιώνα.

Κι ένας από τους πρώτους που έσπευσαν να αποχαιρετίσουν τον σπουδαίο Άγγλο γκολκίπερ ήταν ο άλλος πρωταγωνιστής της συγκεκριμένης φάσης: ο θρυλικός Πελέ!

Ο Βραζιλιάνος μ' ένα συγκινητικό ποστάρισμα στα social media είπε με το δικό του τρόπο το αντίο στον φίλο του, αναφέροντας τα εξής:

«Οι περισσότεροι, όταν ανακαλούν στη μνήμη τους τον Γκόρντον Μπανκς, το κάνουν έχοντας στο μυαλό τους τη σπουδαία επέμβαση που έκανε εναντίον μου το 1970. Καταλαβαίνω το γιατί...

Αυτή η επέμβαση ήταν μία από τις καλύτερες που έχω δει, τόσο κατά τη διάρκεια της καριέρας μου αλλά και μέσα στους χιλιάδες αγώνες που έχω παρακολουθήσει.

Όταν είσαι ποδοσφαιριστής γνωρίζεις αμέσως όταν προσπαθείς να σκοράρεις πόσο καλά έχεις βρει τη μπάλα. Εγώ έκανα εκείνη την κεφαλιά όπως ακριβώς ήλπιζα και έστειλα τη μπάλα εκεί όπου ακριβώς το ήθελα. Κι ήμουν έτοιμος να πανηγυρίσω.

Αλλά, τότε αυτός ο άνθρωπος, ο Μπανκς, εμφανίστηκε μπροστά μου, κι όπως συνηθίζω να λέω, σαν.. φάντασμα. Ήρθε από το... πουθενά, κι έκανε κάτι που δεν πίστευα ότι μπορούσε να συμβεί. Εδιωξε την κεφαλιά μου με κάποιο τρόπο, στέλνοντας τη μπάλα ψηλά και έξω. Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που είδα. Ακόμη και τώρα όταν το βλέπω δεν μπορώ να το πιστέψω. Δεν μπορώ να πιστέψω πως κινήθηκε τόσο γρήγορα κι έπεσε τόσο μακριά.

Στη ζωή μου σκόραρα πολλά γκολ, αλλά πολλοί άνθρωποι όταν με συναντούν, πάντα με ρωτούν γι' αυτήν την απόκρουση. Αν και ήταν πραγματικά μία απίστευτη ενέργεια, η δική μου ανάμνηση από τον Γκόρντον δεν ορίζεται απ' αυτήν, αλλά από τη φιλία του. Ήταν ένας ευγενικός και ζεστός άνθρωος που έδωσε τόσα πολλά στους συνανθρώπους του.

Γι' αυτό λοιπόν είμαι τόσο χαρούμενος που έσωσε την κεφαλιά μου, γιατί αυτή η ενέργεια ήταν η αρχή της μεταξύ μας φιλίας την οποία πάντα θεωρούσα πολύτιμη.

Σήμερα έχω μεγάλη θλίψη στην καρδιά μου και στέλνω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του για την οποία ήταν τόσο υπερήφανος.

Αναπαύσου εν ειρήνη, φίλε μου. Ναι, ήσουν ένας μαγικός τερματοφύλακας. Αλλά ήσουν και πολλά περισσότερα. Ήσουν ένας καλός άνθρωπος.

Ο Πελέ μάλιστα ήταν από τους πρώτους που είχαν σταθεί στο πλευρό του όταν το 2015 αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας....

...ενώ πολλές φορές είχε εκφράσει δημόσια τον θαυμασμό του για την εκπληκτική επέμβαση που είχε κάνει το μακρινό 1970.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ