Κόσμος

Στον κόσμο του παραλογισμού: Οι συνεργάτες των ναζί παίρνουν ακόμα συντάξεις και τα θύματα μάχονται να αποδείξουν την θυσία τους

Ο απόλυτος παραλογισμός. Εκείνοι που υπέφεραν στα χέρια των ναζιστών ακόμα προσπαθούν να αναγνωριστεί η θυσία τους και εκείνοι που υπήρξαν βασανιστές τους απολαμβάνουν τις συντάξεις.

Γράφει ο Θάνος Ιατρόπουλος

Σε ορισμένες χώρες οι πληγές που άνοιξε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν έχουν κλείσει ακόμα. Υπό την έννοια ότι για χιλιάδες θύματα της ναζιστικής θεωρίας δεν υπήρξε άλλη δικαίωση πλην της ηθικής. Η Γερμανία αρνήθηκε να δώσει αποζημιώσεις και χρησιμοποιώντας κάθε διπλωματική ισχύ που διέθετε, καθώς και νομικά τερτίπια, κατόρθωσε να αποφύγει την αιμορραγία των κρατικών ταμείων της, συνεχίζοντας μέχρι και σήμερα να σφυρίζει αδιάφορα αγνοώντας τις φωνές συγγενών από χωριά που ξεκληρίστηκαν ολόκληρα χωρίς ποτέ να πληρώσει κάποιος γι’ αυτά τα εγκλήματα.

Ωστόσο σύμφωνα με έγγραφο που κατατέθηκε στο βελγικό κοινοβούλιο και για το οποίο υπήρξε αναφορά στο έγκριτο Euronews, το γερμανικό δημόσιο -ακόμη και αυτήν τη στιγμή που μιλάμε- καταβάλλει συντάξεις σε επιζώντες του πολέμου. Με την διαφορά ότι αυτά τα χρήματα δεν πάνε σε εκείνους που υπέφεραν από τους Ναζί, αλλά σε συνεργάτες τους.

Παίρνουν ακόμη συντάξεις οι συνεργάτες των Ναζί...

Ειδικά για το Βέλγιο, πρόκειται για μια πολύ πονεμένη ιστορία. Μετά το πέρας του πολέμου περίπου 80.000 κάτοικοί του καταδικάστηκαν στα δικαστήρια που ακολούθησαν για τον προδοτικό ρόλο τους σε βάρος της πατρίδας και των συμπατριωτών τους. Κι όμως, αρκετοί από αυτούς συνέχισαν να λαμβάνουν το επίδομά τους από τις μετέπειτα κυβερνήσεις της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (και σήμερα ενωμένης Γερμανίας) που αποδέχθηκε ότι φέρει την υποχρέωση της ισόβιας αποζημίωσής τους για τις υπηρεσίες προς το χιτλερικό καθεστώς.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους που έφεραν το ντοκουμέντο στη δημοσιότητα, σήμερα είναι λιγότεροι από 30 οι επιζώντες που παίρνουν αυτήν την πέρα από κάθε έννοια ηθικής σύνταξη. Το ίδιο συμβαίνει και με απροσδιόριστο αριθμό πολιτών της Μεγάλης Βρετανίας, που πλέον πιέζει και εκείνη για εξηγήσεις τους Γερμανούς, κάτι που συμβαίνει πλέον (αλλά με επίσημη μορφή) και από το Βέλγιο.

Το πραγματικά παράξενο γύρω από αυτή την ιστορία είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο διάταγμα του Χίτλερ περί αποζημίωσης των συνεργατών των Ναζί στις υπό κατοχή χώρες ήταν το μόνο που δεν καταργήθηκε στη Συνδιάσκεψη του Πότσδαμ. Εκεί όπου το 1945 οι ηγέτες των ΗΠΑ, ΕΣΣΔ και Μεγάλης Βρετανίας αποφάσισαν την τύχη της Γερμανίας που ήδη είχε συνθηκολογήσει άνευ όρων. Όλα τα υπόλοιπα ναζιστικά μέτρα και αποφάσεις σταμάτησαν να ισχύουν, με εξαίρεση αυτό, χωρίς κανείς να μπορεί να εξηγήσει τους λόγους. Μια απλή παράλειψη; Ίσως…

Παίρνουν ακόμη συντάξεις οι συνεργάτες των Ναζί...

Εκείνο που ενισχύει τις φωνές που εναντιώνονται σε ό,τι ακολούθησε ήταν ο τρόπος με τον οποίον καταβάλλονται τα χρήματα, αλλά και τα ποσά. Οι πληρωμές γίνονταν (κι εφόσον το έγγραφο αντικατοπτρίζει την αλήθεια, γίνονται) μέσα από κονδύλια των πρεσβειών της Γερμανίας στις διάφορες χώρες. Δηλαδή μυστικά. Κάθε μήνα –σύμφωνα με το rtbf.be– τσεκ με ποσά που κυμαίνονται από 435 μέχρι 1275 ευρώ καταλήγουν στις τσέπες ανθρώπων που έπαιξαν σκοτεινό ρόλο την περίοδο του πολέμου και στήριξαν τις δυνάμεις του Άξονα.

Η έκταση της ανηθικότητας εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα ύψη αν αναλογιστεί κανείς ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ατόμων που βίαια οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας η αποζημίωση δεν ξεπερνά τα 50 ευρώ τον μήνα (!), την ώρα που οι συνεργάτες των βασανιστών τους έπαιρναν πολλαπλάσια. Και μάλιστα εν κρυπτώ, δίχως καν την υποχρέωση να φορολογούνται για αυτό το «εισόδημά» τους.

Παίρνουν ακόμη συντάξεις οι συνεργάτες των Ναζί...

Γαλλόφωνοι Βέλγοι βουλευτές έφεραν το θέμα προς συζήτηση, ζητώντας από την κυβέρνηση να αντιδράσει, απαιτώντας εξηγήσεις από το Βερολίνο για αυτήν την συνεχιζόμενη πρακτική. Όπως λένε στο κείμενο που υπογράφουν: «απαιτείται η αποκατάσταση της δικαιοσύνης σε όρους οικονομικούς, κοινωνικούς, αλλά και σεβασμού της μνήμης, σύμφωνα με τις ιστορικές και ηθικές δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι ιδρυτές της Ενωμένης Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας αλλά και της Γερμανίας», σύμφωνα με το menshouse.gr

Το παράδοξο είναι ότι την ίδια ώρα επιζώντες και συγγενείς θυμάτων ναζιστικών εγκλημάτων ανά τον κόσμο συνεχίζουν τον δικό τους αγώνα για έμπρακτη αναγνώριση της θυσίας τους. Κι ενώ η Γερμανία αρνείται, χρησιμοποιώντας το ιδιαίτερα βολικό γι’ αυτήν πλαίσιο που διαμορφώθηκε εν μέρει και από αστοχίες ή παραλείψεις κυβερνήσεων χωρών σαν της Ελλάδας, κάθε μήνα μέσα από τις πρεσβείες της αποζημιώνει εκείνους που συνεργάστηκαν με αυτούς που αιματοκύλησαν τον πλανήτη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ