Ελληνοτουρκικά

Στις 13 Φεβρουαρίου η Συνάντηση του Ε. Αποστολάκη με τον Τούρκο ομόλογο του Χ. Ακάρ στις Βρυξέλλες

Αποστολάκης και Ακάρ θα έχουν τη πρώτη του κατ΄ ιδίαν συνάντηση φορώντας τα υπουργικά τους κοστούμια. Με τις στολές των Αρχηγών τα είχαν πει αρκετές φορές και ο ένας γνωρίζει τις απόψεις του άλλου. Όταν ήταν Αρχηγοί είχαν ως επιχείρημα το "πρέπει να μιλήσω με τη πολιτική ηγεσία" αν ήθελαν να αποφύγουν τη συζήτηση. Τώρα είναι οι ίδιοι πολιτική ηγεσία και στους μόνους που αναφέρονται είναι οι Τσίπρας και Ερντογάν.

Κυβερνητικοί κύκλοι στην Αθήνα έχουν δημιουργήσει μάλλον υπέρμετρες προσδοκίες για τα αποτελέσματα που μπορεί να ΄χει η συνάντηση Αποστολάκη-Ακάρ. Ωστόσο από το ΥΠΕΘΑ κρατούν χαμηλούς τόνους και καλά κάνουν. Ο Αποστολάκης θα πάει στη συνάντηση με τον Ακάρ με τη διάθεση να συζητήσει ειλικρινά και να αναζητήσει τρόπους εκτόνωσης της έντασης στο Αιγαίο. Όμως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δώσει έστω την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις τουρκικές προκλήσεις. "Όσο πετάτε θα σας αναχαιτίζουμε" θα΄ναι σε γενικές γραμμές το μήνυμα Αποστολάκη που σκοπό έχει να δώσει στον Ακάρ να καταλάβει ότι η όποια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, αν η Τουρκία δεν αλλάξει τη στάση της.

Ο Έλληνας ΥΕΘΑ θα επισημάνει στον Ακάρ τα στατιστικά στοιχεία των τουρκικών προκλήσεων το 2018: 35% αύξηση των τουρκικών αεροσκαφών που μπήκαν στο Αιγαίο παράνομα, 11% αύξηση των παραβιάσεων και 20% αύξηση των υπερπτήσεων. Η σύγκρουση σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής με σκάφος του Λιμενικού , η πτήση τουρκικού F-16 πάνω από ελληνικό ελικόπτερο Super Puma, η αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο και μια σειρά άλλων γεγονότων που δεν έχουν γίνει γνωστά θα αποτελέσουν επιχειρήματα του Αποσολάκη που ο Ακάρ δεν μπορεί να αμφισβητήσει.

Στόχος είναι να καταλάβει ο Ακάρ ότι αν δεν "φρενάρει" η Τουρκία τις προκλητικές κινήσεις στο Αιγαίο τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μόνο προς το χειρότερο.

Το κακό με τον Ακάρ, όπως και μ΄ όλους τους υπουργούς Άμυνας της Τουρκίας είναι ότι στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις είναι συνήθως πάντα συγκαταβατικοί και γεμάτοι ...κατανόηση. Μόλις οι συναντήσεις ολοκληρωθούν ,συνήθως όσα συζητήθηκαν στο τραπέζι ξεχνιούνται. Ο Αποστολάκης γνωρίζει καλά αυτή την τουρκική πρακτική αλλά θέλει να πιστεύει ότι αυτή τη φορά τα πράγματα ίσως να είναι λίγο διαφορετικά. Λίγο...

Σε γενικές γραμμές πηγές του ΥΠΕΘΑ εκτιμούν ότι θα ΄ναι επιτυχία αν επιτευχθεί μια συμφωνία που θα "ανασταίνει" τα "ημιθανή" Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Τα οποία τα ΄χει εγκαταλείψει η Τουρκία.

Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ο Ακάρ θα εμφανιστεί πρόθυμος για συζήτηση και συνεννόηση, αλλά το καλάθι που κρατούν στο ΥΠΕΘΑ είναι εξαιρετικά μικρό. Μπορεί από την ημέρα της συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν στην Άγκυρα να μην έχει γίνει ούτε μία παραβίαση στο Αιγαίο, ωστόσο κανείς δεν πιστεύει ότι αυτή η κατάσταση θα είναι μόνιμη. Μην ξεχνάμε ότι σε λίγες ημέρες η Τουρκία ξεκινά τη μεγαλύτερη ,όπως λένε διακλαδική άσκηση που έχει κάνει ποτέ. Μια άσκηση που θα εξελιχθεί από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ