Ιστορία

Στίβεν Κρέιν: Ενας Αμερικανός συγγραφέας, ανταποκριτής στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 (Eικόνες)

Ο Αμερικανός συγγραφέας Στίβεν Κρέϊν (1871-1900), είναι ο άνθρωπος που κάλυψε τον λεγόμενο ατυχή πόλεμο του 1897 ως πολεμικός ανταποκριτής για λογαριασμό μεγάλων αμερικανικών εφημερίδων.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πραγματοποιεί μία εκδήλωση αφιέρωμα στον αμερικανό ανατποκριτη.

Την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου, 19:30 - 21:30 (Πύργος Βιβλίων) θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του Νίκου Μπακουνάκη, Καθηγητή Πρακτικής Δημοσιογραφίας και Τεχνικών Αφήγησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με θέμα: Ένας Αμερικανός συγγραφέας στην πεδιάδα της Θεσσαλίας: Ο Στίβεν Κρέϊν στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 και πώς ένας πόλεμος γίνεται για πρώτη φορά «μιντιακό φαινόμενο».

Ο Αμερικανός συγγραφέας Στίβεν Κρέϊν (1871-1900), είναι ο άνθρωπος που κάλυψε τον λεγόμενο ατυχή πόλεμο του 1897 ως πολεμικός ανταποκριτής

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων Λόγου επιμελείται ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.
Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

Στο κέντρο της διάλεξης αυτής είναι ο Αμερικανός συγγραφέας Στίβεν Κρέϊν (1871-1900). Ο Κρέϊν έδρασε στο θεσσαλικό μέτωπο ως διασημότητα και καρπός αυτής της εμπειρίας του είναι μια σειρά μεγάλων ρεπορτάζ, άγνωστων στην Ελλάδα, καθώς και μυθοπλαστικά έργα εμπνευσμένα άμεσα από τον πόλεμο. Χάρη στον Κρέϊν, αλλά και στις νέες τεχνολογίες της εποχής, κυρίως τον κινηματογράφο, αυτός ο πόλεμος που οι Έλληνες θέλουμε να ξεχνάμε έγινε φαινόμενο της «μαζικής κουλτούρας» στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Ο Στέφεν Κρέιν (Stephen Crane, 1 Νοεμβρίου, 1871 - 5, Ιουνίου 1900) ήταν Αμερικανός ποιητής, μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος. Παραγωγικός καθ 'όλη τη σύντομη ζωή του, έγραψε αξιοσημείωτα έργα στην Ρεαλιστική λογοτεχνία όπως και πρώιμα παραδείγματα του αμερικανικού Νατουραλισμού και Ιμπρεσιονισμού. Έχει αναγνωριστεί από τους σύγχρονους κριτικούς ως ένας από τους πιο καινοτόμους συγγραφείς της γενιάς του. Ο Στέφεν Κρέιν (Stephen Crane, 1 Νοεμβρίου, 1871 - 5, Ιουνίου 1900) ήταν Αμερικανός ποιητής, μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος. Παραγωγικός καθ 'όλη τη σύντομη ζωή του, έγραψε αξιοσημείωτα έργα στην Ρεαλιστική λογοτεχνία όπως και πρώιμα παραδείγματα του αμερικανικού Νατουραλισμού και Ιμπρεσιονισμού. Έχει αναγνωριστεί από τους σύγχρονους κριτικούς ως ένας από τους πιο καινοτόμους συγγραφείς της γενιάς του.

Ο Κρέιν ήταν το ένατο επιζών παιδί  από Προτεστάντες γονείς,άρχισε να γράφει σε ηλικία τεσσάρων και είχε δημοσιεύσει πολλά άρθρα από την ηλικία των 16. Έχοντας μικρό ενδιαφέρον για πανεπιστημιακές σπουδές, έφυγε από το κολέγιο το 1891 να εργαστεί ως δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Το πρώτο μυθιστόρημά του Κρέιν ήταν το 1893 Bowery ιστορία Maggie: Ένα Κορίτσι του Δρόμου, θεωρείται γενικά από τους κριτικούς ως το πρώτο έργο της αμερικανικής νατουραλιστικής λογοτεχνίας. Το 1895 είχε κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση για το μυθιστόρημά του (πολεμικού περιεχομένου) Το Κόκκινο Σήμα του Θάρρους, το οποίο έγραψε χωρίς να έχει καμία πολεμική εμπειρία.

Στη διάλεξη αυτή παρουσιάζεται επίσης ο μηχανισμός μιας έρευνας που ανασυγκροτεί τα γεγονότα και συνθέτει τη μεγάλη ιστορία με τις μικροϊστορίες, με κέντρο τα αρχεία Στίβεν Κρέϊν στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών (Πολιτεία της Νέας Υόρκης).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...