Πολεμικό Ναυτικό

Σε ετοιμότητα οι «φονιάδες του Αιγαίου»: Ο Ελληνικός Στόλος ετοιμάζει «παγίδες» στους Τούρκους - Σαφείς οι εντολές στους κυβερνήτες


Κοινή άσκηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της φρεγάτας «Σπέτσαι» του Πολεμικού Ναυτικού, στέλνοντας νέο μήνυμα στον Ερντογάν για την συμμαχία των τριών χωρών.

Στην τριμερή άσκηση Έρευνας – Διάσωσης, με την ονομασία «SAREX CYP-EGY-GRC 2019», η οποία πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, από Κυπριακής πλευράς συμμετείχε το ΠΑΘ «Ιωαννίδης» και ελικόπτερο της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας ενώ από Αιγυπτιακής πλευράς συμμετείχε το πλοίο διάσωσης «ELARESH».

Σύμφωνα με το ΓΕΝ, το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε «Ναυτικό ατύχημα εγγύς πλατφορμών εξόρυξης, Έρευνα και Διάσωση και Αεροδιακομιδές τραυματιών».

Το συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των αεροναυτικών μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με το ΓΕΝ και το Αιγυπτιακό Πολεμικό Ναυτικό.

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΣΤΟΛΟΣ

Ο Στόλος βρίσκεται στο Αιγαίο στο πλαίσιο ασκήσεων, αλλά αρκετές από τις συμμετέχουσες μονάδες επιφανείας όπως και υποβρύχια, δεν θα πάρουν τη ρότα της επιστροφής και θα παραμείνουν μεγαλύτερο διάστημα σε σημεία κλειδιά που θα τους επιτρέπεται από εκεί να σπεύσουν σε περιοχές που πιθανό να θελήσουν οι Τουρκικές δυνάμεις να προκαλέσουν.

Σε πολλές νησιωτικές περιοχές οι δυνάμεις φρούρησης έχουν ενισχυθεί αρκετές μέρες τώρα, ενώ και μονάδες επιφανείας θ’ αγκιστρωθούν κοντά σε νησιά ή νησίδες για να είναι οι δυνάμεις που θ’ αντικρούσουν την τουρκική παραβατικότητα, εφόσον αυτή υπάρξει.

Φρεγάτες, υποβρύχια, πυραυλάκατοι είναι τα πλοία που σχηματίζουν τα τμήματα που καλούνται να βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή στο Ανατολικό Αιγαίο. Παράλληλα, οι κανονιοφόροι θα επιτηρούν και θα καταγράφουν τις κινήσεις του Τουρκικού στόλου.

Τα επιτελικά σχέδια έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται και πολλά σήματα έχουν φύγει από τον Στόλο εδώ και μέρες προς τα πλοία επιφανείας και τους κυβερνήτες, να παίρνουν σαφείς εντολές από την ηγεσία, για το πώς πρέπει να κινηθούν και που να βρεθούν.

ΒΙΝΤΕΟ-ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας επιδίδεται σε επίδειξη ναυτικής ισχύος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς «ανέβασε» στον λογαριασμό του στο Τwitter βίντεο για την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan).

Με τον όρο «γαλάζια πατρίδα» η Τουρκία εξηγεί την σημασία που δίνει στις ναυτικές της δυνάμεις, σαν μοχλό διεκδίκησης κερδών στην εξωτερική πολιτική.

Το νέο τουρκικό δόγμα περι «Γαλάζιας Πατρίδας» πρέπει να συνδυαστεί με τις απειλές που διατυπώνει η Τουρκία για πόλεμο με την Ελλάδα σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων.

«Τα εθνικά μας πλοία είναι έτοιμα για τη “Γαλάζια Πατρίδα”», αναφέρεται στο σχετικό μήνυμα που αφορά την άσκηση που θα διεξαχθεί μεταξύ 28ης Φεβρουαρίου και 8ης Μαρτίου από τη Μαύρη Θάλασσα - Αιγαίο μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο. Σημειώνεται ότι ο όρος «Γαλάζια Πατρίδα» παραπέμπει ευθέως στη σχετική φρασεολογία του υπουργού Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ για τις 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα που περιγράφονται ως «επικράτεια» και χρησιμοποιείται για πρώτη φορά από την Αγκυρα για μια αεροναυτική άσκηση.

Δείτε βίντεο:

https://twitter.com/tcsavunma/status/1098938790859677697?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...